Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bleskové cukroví v podobě kuliček a čokoládových meruněk

aktualizováno 
Pokud před Vánocemi tradičně nestíháte, máme pro vás několik rychlých receptů na vánoční cukroví.

Tatrankové kokosové kuličky | foto: MF DNES

Tatrankové kokosové kuličky

ASI NA 60 KULIČEK

Doba přípravy: 30 min.

200 g másla
200 g cukru moučka, prosátého
100 g strouhaného kokosu + ještě asi 50 - 70 g na obalení
3 ks tatranek, nejlépe čokoládových
40 g kakaa holandského typu
1 lžička až lžíce tuzemského nebo kubánského rumu, dle chuti
případně ještě na obalování opražené mleté lískové oříšky či vlašské ořechy nebo kakao holandského typu

1. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle (nejlépe křenovém) tatranky (nejlépe půjdou strouhat, když je předtím pořádně vychladíte v lednici).

2. K tatrankové ,mouce’ přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, kakao a rum a rukama zpracujeme v kompaktní hmotu.

3. Z takto vzniklého čokoládového těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které ihned obalujeme ve strouhaném kokosu.

4. Skládáme je nejdříve v jedné vrstvě do krabičky nebo na plech, necháme v chladu ztuhnout a po ztuhnutí je můžeme skládat na sebe. Kokosové kuličky uchováváme v chladu a před podáváním klademe do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu s cukrovím.

TIP
Místo rumu můžete použít také například griotku nebo vaječný koňak. Pokud chcete kuličky bez alkoholu, stačí trocha ovocného sirupu. Kokos na obalování zkuste nahradit nasucho opraženými a namletými lískovými oříšky nebo mletými vlašskými ořechy. Kuličky můžete obalovat i v kakau.

True

NA 20 KUSŮ

Doba přípravy: 30 min. + 5-10 minut na ztuhnutí čokoládové polevy

20 ks sušených meruněk, asi 200 g
100 g marcipánu
1 lžíce meruňkovice nebo citrusové šťávy
100 g hořké čokoládové polevy
100 g bílé čokoládové polevy
20 g mandlových lupínků

1. Sušené meruňky opláchneme pod teplou vodou, osušíme a špičkou nože po obvodu nařízneme. Marcipánovou hmotu zpracujeme s meruňkovicí nebo citrusovou šťávou a naplníme jí meruňky. Podle návodu na obalu rozpustíme obě čokoládové polevy, každou zvlášť.

2. Meruňky napíchneme na špejli a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a klademe na pečicí papír, povrch sypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Nakonec vkládáme do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu.

3. Polovinu meruněk máčíme pouze v tmavé a polovinu pouze v bílé polevě nebo můžeme polovinu každé meruňky namočit nejdříve v bílé čokoládě, nechat ztuhnout a pak zbylou část namáčet v tmavé čokoládě. Kupte si kvalitní sušené meruňky.

TIP Nechcete-li přidávat do marcipánu alkohol, nahraďte ho citronovou šťávou. Hotový marcipán je k dostání v supermarketech nebo i v cukrárnách, balení 250 g přibližně za 40 Kč. Do meruňky vtlačte před namáčením do čokolády oloupanou mandli.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...



Najdete na iDNES.cz