Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bleskové cukroví v podobě kuliček a čokoládových meruněk

aktualizováno 
Pokud před Vánocemi tradičně nestíháte, máme pro vás několik rychlých receptů na vánoční cukroví.

Tatrankové kokosové kuličky | foto: MF DNES

Tatrankové kokosové kuličky

ASI NA 60 KULIČEK

Doba přípravy: 30 min.

200 g másla
200 g cukru moučka, prosátého
100 g strouhaného kokosu + ještě asi 50 - 70 g na obalení
3 ks tatranek, nejlépe čokoládových
40 g kakaa holandského typu
1 lžička až lžíce tuzemského nebo kubánského rumu, dle chuti
případně ještě na obalování opražené mleté lískové oříšky či vlašské ořechy nebo kakao holandského typu

1. Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle (nejlépe křenovém) tatranky (nejlépe půjdou strouhat, když je předtím pořádně vychladíte v lednici).

2. K tatrankové ,mouce’ přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, kakao a rum a rukama zpracujeme v kompaktní hmotu.

3. Z takto vzniklého čokoládového těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které ihned obalujeme ve strouhaném kokosu.

4. Skládáme je nejdříve v jedné vrstvě do krabičky nebo na plech, necháme v chladu ztuhnout a po ztuhnutí je můžeme skládat na sebe. Kokosové kuličky uchováváme v chladu a před podáváním klademe do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu s cukrovím.

TIP
Místo rumu můžete použít také například griotku nebo vaječný koňak. Pokud chcete kuličky bez alkoholu, stačí trocha ovocného sirupu. Kokos na obalování zkuste nahradit nasucho opraženými a namletými lískovými oříšky nebo mletými vlašskými ořechy. Kuličky můžete obalovat i v kakau.

True

NA 20 KUSŮ

Doba přípravy: 30 min. + 5-10 minut na ztuhnutí čokoládové polevy

20 ks sušených meruněk, asi 200 g
100 g marcipánu
1 lžíce meruňkovice nebo citrusové šťávy
100 g hořké čokoládové polevy
100 g bílé čokoládové polevy
20 g mandlových lupínků

1. Sušené meruňky opláchneme pod teplou vodou, osušíme a špičkou nože po obvodu nařízneme. Marcipánovou hmotu zpracujeme s meruňkovicí nebo citrusovou šťávou a naplníme jí meruňky. Podle návodu na obalu rozpustíme obě čokoládové polevy, každou zvlášť.

2. Meruňky napíchneme na špejli a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a klademe na pečicí papír, povrch sypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Nakonec vkládáme do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu.

3. Polovinu meruněk máčíme pouze v tmavé a polovinu pouze v bílé polevě nebo můžeme polovinu každé meruňky namočit nejdříve v bílé čokoládě, nechat ztuhnout a pak zbylou část namáčet v tmavé čokoládě. Kupte si kvalitní sušené meruňky.

TIP Nechcete-li přidávat do marcipánu alkohol, nahraďte ho citronovou šťávou. Hotový marcipán je k dostání v supermarketech nebo i v cukrárnách, balení 250 g přibližně za 40 Kč. Do meruňky vtlačte před namáčením do čokolády oloupanou mandli.

Autor:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.