Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Beránkova velikonoční hostina

  0:08aktualizováno  0:08
Bez nádivky a beránka se naše Velikonoce prostě neobejdou. Zkuste je letos připravit podle receptů ONY.

Máslový velikonoční beránek | foto: Isifa

Máslový velikonoční beránek

NA FORMU O OBJEMU 3 L

Příprava: 15 minut + 50 minut pečení

* 210 g másla nebo hery
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 8 žloutků
* citronová kůra ze 1/4 dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu
* 270 g hladké mouky
* 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* hrst opláchnutých rozinek
* 1/2-1 hrnek mléka
* 8 bílků
* špetka soli
* trochu másla a hrubé mouky nebo jemné strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. V míse utřeme změklý tuk s oběma cukry a žloutky do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, jemně nastrouhanou citronovou kůru, okapané rozinky a část mléka. Zamícháme a podle potřeby přiléváme mléko tak, aby vymíchané těsto šlo dobře přelít do formy.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka vetřeme do těsta. Vlijeme do hlubší části formy, těsto by mělo sahat kousek pod okraj, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut do zlatova. Formu vyjmeme z trouby, zabalíme do vlhké utěrky, a když zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme na tácu zcela vychladnout.

Hráškový krém s ředkvičkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 30 g másla
* 60 g hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* sůl
* bílý mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 100 ml mléka
* 300 g hrášku (mražený,sterilovaný nebo čerstvý)
* 200 ml smetany 33%
* malý svazek ředkviček
* hrst usekané pažitky

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku, osmahneme a umícháme světlou jíšku. Zalijeme studenou vodou nebo vývarem, rozmícháme metličkou a osolíme a okořeníme. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut za občasného promíchání. Přilijeme mléko, a až začne polévka opět vřít, vsypeme hrášek.

2. Povaříme 5 až 10 minut do měkka a polévku odstavíme z ohně. Přímo v hrnci rozmixujeme vše ponorným mixérem dohladka a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

3. Nakonec vlijeme smetanu a necháme přejít varem, podle chuti ještě dochutíme solí či pepřem. Porce polévky zdobíme tenkými plátky omytých ředkviček a posypeme usekanou pažitkou.

TIP
Sytě zelené barvy polévky docílíte tak, že mražený hrášek uvaříte v části vody zvlášť a prudce zchladíte v nádobě s ledem, rozmixujete, propasírujete přes cedník a do polévky přidáte až na konci se smetanou.

 


Vaječné závitky se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 15 minut pečení

* 4 vejce
* 12-16 plátků šunky,např. pražské,debrecínky apod.
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce dijonské hořčice
* mletý pepř
* 400 g směsi jarní zeleniny (karotka, hrášek, květák apod.)
* 1 lžíce másla
* sůl

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 °C. Vejce uvaříme naměkko, trvá to asi 4 minuty, zchladíme vodou a oloupeme. Vždy 3-4 plátky šunky nebo tenké plátky uzeného masa položíme přes sebe tak, aby vznikly čtyři šunkové obdélníky na zabalení uvařených vajíček.

2. Takto připravenou šunku potřeme hořčicí, posypeme trochou pepře a vejce obalíme. Zapékací misku vytřeme olejem a vaječné závitky do nich naskládáme spoji dolů a těsně vedle sebe. Povrch potřeme zbylým olejem a upečeme v předehřáté troubě na střední příčce dozlatova.
3. Mezitím si uvaříme omytou a očištěnou zeleninu v páře nebo v osolené vodě do křupava. Vaříme ji postupně podle druhů, aby se křehčí zelenina nerozvařila a podáváme ji přelitou máslem s upečenými vaječnými závitky. Jako druhou přílohu podávejte třeba bramborovou kaši.

TIP
Tímto způsobem můžete zužitkovat i zbylá vejce natvrdo. Vejce se dobře balí do širších plátků šunky, u hodně tenkých plátků jich dejte více na sebe.
 


 


Velikonoční nádivka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 600 g uzeného masa
* hrst mladých spařených kopřiv
* 6 tvrdších žemlí
* trochu vývaru z uzeného masa
* hrst nakrájené pažitky + trochu k podávání
* 6 vajec
* 125 ml smetany 12% nebo 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání fromy

1. Omyté maso uvaříme do měkka. Mladé omyté listy kopřiv vložíme do cedníku, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Uvařené uzené necháme trochu vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky.

2. Žemle nakrájíme na kostky, vložíme do mísy k pokrájenému masu a zvlhčíme několika lžícemi vývaru. Přidáme spařené posekané kopřivy, omytou nakrájenou pažitku a přilijeme žloutky, které jsme rozmíchali ve smetaně. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, promícháme a necháme chvíli stát.

3. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme do směsi a urovnáme do sádlem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáčku. Zvolna pečeme v předehřáté troubě do červena, popřípadně otestujeme ve středu nádivky špejlí, jestli nelepí. Před podáváním posypeme pažitkou. Nádivku můžeme podávat jak teplou s dušeným špenátem a novým bramborem, tak studenou samostatně nebo s jakýmkoliv salátem z čerstvé jarní zeleniny.

Jehněčí kýta na rozmarýně

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 2 hodiny pečení

* 4 jehněčí nožičky nebo 1 kg vykostěné kýty
* 4 stroužky česneku, drceného
* 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na zeleninu
* 2 snítky rozmarýny
* 2 snítky tymiánu
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* 40 g másla
* 1 lžíce hořčice francouzské
* 1 pórek
* malá hlávka kapusty nebo čínského zelí
* 1 pastinák
* 1 svazek chřestu

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme a odblaníme. Česnek smícháme s olivovým olejem, polovinou usekaných bylinek a červeným vínem. Marinádu vetřeme do masa a necháme několik hodin odležet.

2. Předehřejeme troubu na 200. Maso vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče vytřeného olejem a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 160-170 °C, přidáme část másla, zbylou marinádu, popřípadně podlijeme trochou vody a pečeme pod poklicí do měkka, asi 1 a půl hodiny. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou.

3. Když je maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu. Nakonec šťávu zjemníme zbylým máslem a dochutíme solí a pepřem. Vyjmeme z trouby a necháme přikryté asi 15 minut odpočívat.

4. Mezitím si rozpálíme gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Lžíci hořčice smícháme s dvěma lžícemi olivového oleje a mletým pepřem. Zeleninu potřeme připravenou směsí, rozložíme na grilovací mřížku a opečeme z obou stran, tak aby zelenina zůstala křupavá (asi 5 -10 minut). Podáváme s jehněčím přelitým šťávou z masa a se snítkou rozmarýny a tymiánu.

Autor:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.