Beránkova velikonoční hostina

  0:08
Bez nádivky a beránka se naše Velikonocům prostě neobejdou. Zkuste je letos připravit podle receptů ONY.

Máslový velikonoční beránek | foto: Isifa

Máslový velikonoční beránek

NA FORMU O OBJEMU 3 L

Příprava: 15 minut + 50 minut pečení

* 210 g másla nebo hery
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 8 žloutků
* citronová kůra ze 1/4 dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu
* 270 g hladké mouky
* 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* hrst opláchnutých rozinek
* 1/2-1 hrnek mléka
* 8 bílků
* špetka soli
* trochu másla a hrubé mouky nebo jemné strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. V míse utřeme změklý tuk s oběma cukry a žloutky do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, jemně nastrouhanou citronovou kůru, okapané rozinky a část mléka. Zamícháme a podle potřeby přiléváme mléko tak, aby vymíchané těsto šlo dobře přelít do formy.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka vetřeme do těsta. Vlijeme do hlubší části formy, těsto by mělo sahat kousek pod okraj, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut do zlatova. Formu vyjmeme z trouby, zabalíme do vlhké utěrky, a když zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme na tácu zcela vychladnout.

Hráškový krém s ředkvičkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 30 g másla
* 60 g hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* sůl
* bílý mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 100 ml mléka
* 300 g hrášku (mražený,sterilovaný nebo čerstvý)
* 200 ml smetany 33%
* malý svazek ředkviček
* hrst usekané pažitky

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku, osmahneme a umícháme světlou jíšku. Zalijeme studenou vodou nebo vývarem, rozmícháme metličkou a osolíme a okořeníme. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut za občasného promíchání. Přilijeme mléko, a až začne polévka opět vřít, vsypeme hrášek.

2. Povaříme 5 až 10 minut do měkka a polévku odstavíme z ohně. Přímo v hrnci rozmixujeme vše ponorným mixérem dohladka a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

3. Nakonec vlijeme smetanu a necháme přejít varem, podle chuti ještě dochutíme solí či pepřem. Porce polévky zdobíme tenkými plátky omytých ředkviček a posypeme usekanou pažitkou.

TIP Sytě zelené barvy polévky docílíte tak, že mražený hrášek uvaříte v části vody zvlášť a prudce zchladíte v nádobě s ledem, rozmixujete, propasírujete přes cedník a do polévky přidáte až na konci se smetanou.

Vaječné závitky se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 15 minut pečení

* 4 vejce
* 12-16 plátků šunky,např. pražské,debrecínky apod.
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce dijonské hořčice
* mletý pepř
* 400 g směsi jarní zeleniny (karotka, hrášek, květák apod.)
* 1 lžíce másla
* sůl

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 °C. Vejce uvaříme naměkko, trvá to asi 4 minuty, zchladíme vodou a oloupeme. Vždy 3-4 plátky šunky nebo tenké plátky uzeného masa položíme přes sebe tak, aby vznikly čtyři šunkové obdélníky na zabalení uvařených vajíček.

2. Takto připravenou šunku potřeme hořčicí, posypeme trochou pepře a vejce obalíme. Zapékací misku vytřeme olejem a vaječné závitky do nich naskládáme spoji dolů a těsně vedle sebe. Povrch potřeme zbylým olejem a upečeme v předehřáté troubě na střední příčce dozlatova.
3. Mezitím si uvaříme omytou a očištěnou zeleninu v páře nebo v osolené vodě do křupava. Vaříme ji postupně podle druhů, aby se křehčí zelenina nerozvařila a podáváme ji přelitou máslem s upečenými vaječnými závitky. Jako druhou přílohu podávejte třeba bramborovou kaši.

TIP Tímto způsobem můžete zužitkovat i zbylá vejce natvrdo. Vejce se dobře balí do širších plátků šunky, u hodně tenkých plátků jich dejte více na sebe.

 

Velikonoční nádivka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 600 g uzeného masa
* hrst mladých spařených kopřiv
* 6 tvrdších žemlí
* trochu vývaru z uzeného masa
* hrst nakrájené pažitky + trochu k podávání
* 6 vajec
* 125 ml smetany 12% nebo 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání fromy

1. Omyté maso uvaříme do měkka. Mladé omyté listy kopřiv vložíme do cedníku, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Uvařené uzené necháme trochu vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky.

2. Žemle nakrájíme na kostky, vložíme do mísy k pokrájenému masu a zvlhčíme několika lžícemi vývaru. Přidáme spařené posekané kopřivy, omytou nakrájenou pažitku a přilijeme žloutky, které jsme rozmíchali ve smetaně. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, promícháme a necháme chvíli stát.

3. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme do směsi a urovnáme do sádlem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáčku. Zvolna pečeme v předehřáté troubě do červena, popřípadně otestujeme ve středu nádivky špejlí, jestli nelepí. Před podáváním posypeme pažitkou. Nádivku můžeme podávat jak teplou s dušeným špenátem a novým bramborem, tak studenou samostatně nebo s jakýmkoliv salátem z čerstvé jarní zeleniny.

Jehněčí kýta na rozmarýně

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 2 hodiny pečení

* 4 jehněčí nožičky nebo 1 kg vykostěné kýty
* 4 stroužky česneku, drceného
* 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na zeleninu
* 2 snítky rozmarýny
* 2 snítky tymiánu
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* 40 g másla
* 1 lžíce hořčice francouzské
* 1 pórek
* malá hlávka kapusty nebo čínského zelí
* 1 pastinák
* 1 svazek chřestu

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme a odblaníme. Česnek smícháme s olivovým olejem, polovinou usekaných bylinek a červeným vínem. Marinádu vetřeme do masa a necháme několik hodin odležet.

2. Předehřejeme troubu na 200. Maso vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče vytřeného olejem a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 160-170 °C, přidáme část másla, zbylou marinádu, popřípadně podlijeme trochou vody a pečeme pod poklicí do měkka, asi 1 a půl hodiny. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou.

3. Když je maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu. Nakonec šťávu zjemníme zbylým máslem a dochutíme solí a pepřem. Vyjmeme z trouby a necháme přikryté asi 15 minut odpočívat.

4. Mezitím si rozpálíme gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Lžíci hořčice smícháme s dvěma lžícemi olivového oleje a mletým pepřem. Zeleninu potřeme připravenou směsí, rozložíme na grilovací mřížku a opečeme z obou stran, tak aby zelenina zůstala křupavá (asi 5 -10 minut). Podáváme s jehněčím přelitým šťávou z masa a se snítkou rozmarýny a tymiánu.

Autor:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...