Beránek jako malovaný
Velikonoce jsou svátky jara a také skvělých tradičních dobrot, které s nimi máme spojené od dětství. Třeba takového beránka pečou snad v každé rodině. Tento recept nám poslala čtenářka Jana Morávková.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
294 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1230 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
38,4 g
44 %
38 %
-
Vláknina
1,1 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
6,1 g
10 %
9 %
-
Tuky
12,9 g
20 %
18 %
-
nasycené
7,2 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Formu na beránka důkladně vymažeme a vysypeme.
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěné máslo, citronovou kůru, mléko a nakonec mouku, ve které jsme předtím rozmíchali prášek do pečiva.
- Vypracujeme těsto a velice opatrně a lehce do něj vmícháme sníh z bílků.
- Těsto rozetřeme do formy. Mělo by dosahovat kousek pod okraj formy. Přiklopíme druhou částí formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 35 až 40 minut, může to ale trvat i o chvilku déle.