Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bažant s krémovou houbovou omáčkou

  11:22aktualizováno  11:22
Oslavte podzim tím nejlepším, co nabízí. Bažant s houbovou omáčkou, pórkem a rozinkami, to je přímo požitkářská záležitost!

Bažant s krémovou houbovou omáčkou | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 135 minut

* 2 oškubané a vykuchané bažantí slípky
* 400 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
* 1 šalotku, nakrájenou najemno
* 140-180 g čerstvých hub, nakrájených na tenké plátky
* šťávu z půlky citronu
* 100-150 ml smetany
* sůl a bílý pepř
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kopeček másla

Na přílohu:
* 100 ml sladkého sherry (doporučujeme český výrobek Šaler, stojí kolem 180 Kč)
* 50 g rozinek
* kopeček másla
* 450 g pórku, opláchnutého a nakrájeného na kolečka

Připravte si dopředu:
Bažanta naporcujte den předem. S předstihem můžete připravit také omáčku, rozinky i pórek. V hodinu H pak všechno jenom ohřejete.

1. Oddělte stehna od tělíčka a odsekněte přečnívající kosti. Pak začněte porcovat prsíčka: ostrým nožem nařízněte kůži podél páteře a špičkou nože odřízněte prsa co nejblíže u kostí. Křídla ponechte na hrudníku. Odříznuté porce zatím uložte do ledničky. Pokud porcujete bažanta s velkým předstihem, stehna a prsa před uložením do lednice přetáhněte potravinářskou fólií.

2. Nasekejte skelet na drobné kousky, opláchněte je od krve a nasypte do středně velkého hrnce. Přilijte vývar a povařte dvacet až třicet minut (vývar se nejprve zakalí a pak pročistí). Půlhodina opravdu postačí, aby bažant nezhořkl. Mezitím dejte do středně velkého kastrolu šalotku, houby a citronovou šťávu. Povařte asi deset minut a pak stáhněte ze sporáku.

3. Vývar proceďte do hrnce s houbami (v ideálním případě vložte do cedníku namočenou utěrku) a kosti vyhoďte. Kastrol postavte na plotnu, rozehřejte a přilijte 100 ml smetany. Na mírném plameni chvíli povařte, aby se všechno pěkně spojilo. Pokud se vám omáčka zdá řídká, můžete přilít smetanu. Osolte, opepřete a odstavte z plotny.

4. Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Bažanta osolte a opepřete. V pekáči rozpalte olej a osmahněte nejprve stehna. Položte je kůží dolů a opékejte dozlatova a dokřupava (5–7 minut). Pak je otočte a přidejte do pekáče máslo a prsíčka. Podlijte a 6–8 minut vařte. Zhruba v půlce doby prsa otočte. Pak pekáč vložte do trouby a pečte maso do změknutí (20–30 minut).

5. Teď se pusťte do přípravy rozinkového pórku: do malého rendlíku nalijte sherry a přisypte rozinky. Přibližně čtyři minuty zprudka povařte (sherry by se mělo odpařit a kastrůlek zůstat skoro suchý). Potom rozinky stáhněte z plotny.

6. Ve velké pánvi rozpusťte máslo a přilijte dvě lžíce vody. Jakmile začne probublávat, přisypte pórek a pár minut ho poduste. Až změkne, osolte ho a opepřete. Před servírováním promíchejte pórek s rozinkami a ohřejte houbovou omáčkou. Na každý talíř položte bažantí prso a stehno, posypte pórkem a přelijte houbovou omáčkou.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Šťavnatá dušená divočina
Šťavnatá dušená divočina
Domácí paštika
Domácí paštika
Salát s uzenou krůtou, meruňkami a vlašskými ořechy
Salát s uzenou krůtou, meruňkami a vlašskými ořechy







Nejčtenější

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Grafton Recruitment Praha
PLM APPLICATION ENGINEER | PRAGUE 8

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 35 000 - 80 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.