Doporučujeme

Bazalková fritata

Bazalková fritata | foto: Apetit

Bazalková fritata

Ze své podstaty jsou fritaty omelety. Poskytují elegantní únikovou cestu všem zbylým dobrotám, které byste ještě rádi zhodnotili. My jsme si vybrali brambory, ovšem doplnili jsme je opojnou vůní bazalky…

NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 5 minut smažení

* 200 g brambor, i vařených
* 6 vajec
* hrst čerstvých bazalkových lístků
* 50 g másla + 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř na dochucení
* 100 g strouhaného sýra na posypání

1. Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.

2. Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.

3. Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte fritatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.

Obměňte to
U fritaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.

Mistrovsky
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Francouzská omeleta
Francouzská omeleta
Omeleta à la pizza
Omeleta à la pizza
Omeleta s hráškem
Omeleta s hráškem


  • Vybrali jsme pro Vás