Salát s fazolkami, batáty a makrelou
Ingredience na 4 porce:
- 3-4 batáty
- 300 g mražených nebo čerstvých fazolek
- panenský olivový olej
- balzamikový krém
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 filety makrely
- šťáva z 1/2 citronu
- lístky mladého špenátu
- petrželová nať
Pracovní postup:
- Batáty omyjeme a i se slupkou nakrájíme na kostky nebo na měsíčky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozložíme na něj batáty. Pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 40 až 50 minut. Průběžně promícháme.
- Mezitím vložíme fazolky do studené vody, lehce je osolíme a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, pak zcedíme a propláchneme studenou vodou.
- Filety z makrely osolíme a opepříme, potřeme trochou oleje a na grilovací pánvi opečeme z obou stran.
- Hotové batáty vyjmeme z trouby, osolíme je a opepříme.
- Na talíře vyskládáme batáty, fazolky a kousky grilované makrely. Zakápneme olivovým olejem a balzamikovým krémem a posypeme lístky špenátu a petrželky. Můžeme zastříknout citronovou šťávou.