Batátové kari s cizrnou a špenátem
Ingredience na 4-6 porcí:
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1-2 lžíce oleje
- 1-2 lžíce červené kari pasty
- 2 hrnky vývaru nebo vody
- svazek koriandru
- 3-4 batáty
- 1 hrnek kokosového mléka
- 1 hrnek uvařené cizrny (nebo nakládané)
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 300 g mladého špenátu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Zázvor také zbavíme slupky a nastrouháme.
- Ve větším hrnci rozpálíme olej a orestujeme v něm cibuli dosklovata. Pak přidáme nasekaný česnek a kari pastu a za stálého míchání ještě chvíli restujeme.
- Pak přidáme nasekané stonky koriandru (lístky si necháme na ozdobu) a nastrouhaný zázvor, zalijeme hrnkem vývaru nebo vody. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a necháme probublávat.
- Mezitím si oloupeme batáty a nakrájíme je na kostky. Vložíme je do hrnce ke kari základu, lehce osolíme a vaříme téměř doměkka. Průběžně podle potřeby přiléváme vývar nebo vodu.
- Poté přidáme kokosové mléko a slitou uvařenou cizrnu a ještě asi pět minut vaříme.
- Nakonec do směsi přidáme nakrájená loupaná rajčata a špenát, který necháme zavadnout.
- Podáváme posypané koriandrovými lístky s plackami čapátí nebo s dušenou rýží.
Tip: Do kari můžete také přidat nakrájenou chilli papričku. Bude ještě pikantnější.