Doporučujeme

Rajčatová polévka s červenou řepou

Rajčatová polévka s červenou řepou | foto: Profimedia.cz

Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

  • 0
Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout. Užívat si můžeme červenou řepu, bylinky, baby špenát, karotku nebo ředkvičky. Zkuste je dát do polévky, která směle poslouží i jako hlavní chod.

Pikantní karotková polévka se semínky

Ingredience na 4 porce:

Pikantní karotková polévka
  • 1 cibule
  • 400 g karotky
  • 1-2 brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce koření ras el hanout
  • kuřecí vývar (nemusí být)
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • orestovaná sezamová a lněná semínka
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupáme a nakrájíme na kostičky. Karotku a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak přisypeme cibuli a orestujeme ji dosklovata. Zasypeme kořením, necháme rozvonět, přidáme nakrájenou karotku i brambory a lehce opečeme.
  3. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby osolíme. Pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme zázvor. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor i česnek přidáme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
  4. Když jsou brambory i karotka měkké, polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě naředíme vývarem či vodou. Dáme znovu na mírný plamen prohřát.
  5. Krátce před dokončením přidáme do polévky nakrájené chilli papričky a dochutíme ji čerstvě mletým pepřem. Na talíři zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semínky.

Rajčatová polévka s červenou řepou

Ingredience na 6 porcí:

Rajčatová polévka s červenou řepou
  • 2 bulvy červené řepy
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • zeleninový vývar
  • 1 cibule
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bazamikový krém
  • 100 g pórku
  • 100 g krůtí šunky
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Řepu očistíme, společně s řapíkatým celerem nakrájíme a dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pokapeme lžící oleje a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli a zpěníme ji na lžíci oleje. Přidáme krájená loupaná rajčata, promícháme a necháme chvíli probublávat. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme upečenou zeleninu.
  3. Rozmixujeme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem a prohřejeme .
  4. Pórek a krůtí šunku nasekáme na nudličky. Polévku nandáme do talířů, posypeme pórkem a šunkou a přidáme pár lístků čerstvé bazalky.

Polévka z baby špenátu s bylinkami

Ingredience na 4 porce:

Polévka z baby špenátu a bylinek
  • 1 svazek baby špenátu
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • svazek bylinek dle chuti a dostupnosti
  • 200 ml zakysané smetany
  • zeleninový vývar
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Baby špenát omyjeme, přebereme a necháme okapat na cedníku. Cibulky nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozpálíme lžíci oleje, lehce na něm opečeme cibulky, přidáme špenát, promícháme, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Občas promícháme.
  3. Přidáme bylinky, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi dvě minuty povaříme. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Ty zlehka opečeme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
  5. Polévku prohřejeme a podáváme ji ozdobenou ředkvičkami a lístky petrželky.

  • Vybrali jsme pro Vás