Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

  0:39aktualizováno  0:39
Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout. Užívat si můžeme červenou řepu, bylinky, baby špenát, karotku nebo ředkvičky. Zkuste je dát do polévky, která směle poslouží i jako hlavní chod.

Rajčatová polévka s červenou řepou | foto: Profimedia.cz

Pikantní karotková polévka se semínky

Ingredience na 4 porce:

Pikantní karotková polévka
  • 1 cibule
  • 400 g karotky
  • 1-2 brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce koření ras el hanout
  • kuřecí vývar (nemusí být)
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • orestovaná sezamová a lněná semínka
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupáme a nakrájíme na kostičky. Karotku a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak přisypeme cibuli a orestujeme ji dosklovata. Zasypeme kořením, necháme rozvonět, přidáme nakrájenou karotku i brambory a lehce opečeme.
  3. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby osolíme. Pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme zázvor. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor i česnek přidáme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
  4. Když jsou brambory i karotka měkké, polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě naředíme vývarem či vodou. Dáme znovu na mírný plamen prohřát.
  5. Krátce před dokončením přidáme do polévky nakrájené chilli papričky a dochutíme ji čerstvě mletým pepřem. Na talíři zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semínky.

Rajčatová polévka s červenou řepou

Ingredience na 6 porcí:

Rajčatová polévka s červenou řepou
  • 2 bulvy červené řepy
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • zeleninový vývar
  • 1 cibule
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bazamikový krém
  • 100 g pórku
  • 100 g krůtí šunky
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Řepu očistíme, společně s řapíkatým celerem nakrájíme a dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pokapeme lžící oleje a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli a zpěníme ji na lžíci oleje. Přidáme krájená loupaná rajčata, promícháme a necháme chvíli probublávat. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme upečenou zeleninu.
  3. Rozmixujeme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem a prohřejeme .
  4. Pórek a krůtí šunku nasekáme na nudličky. Polévku nandáme do talířů, posypeme pórkem a šunkou a přidáme pár lístků čerstvé bazalky.

Polévka z baby špenátu s bylinkami

Ingredience na 4 porce:

Polévka z baby špenátu a bylinek
  • 1 svazek baby špenátu
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • svazek bylinek dle chuti a dostupnosti
  • 200 ml zakysané smetany
  • zeleninový vývar
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Baby špenát omyjeme, přebereme a necháme okapat na cedníku. Cibulky nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozpálíme lžíci oleje, lehce na něm opečeme cibulky, přidáme špenát, promícháme, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Občas promícháme.
  3. Přidáme bylinky, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi dvě minuty povaříme. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Ty zlehka opečeme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
  5. Polévku prohřejeme a podáváme ji ozdobenou ředkvičkami a lístky petrželky.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.