Hubnutí - (c) profimedia.cz/corbis - Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Banán hubnutí nepomáhá

  • 24
Žádná publikace o hubnutí se neobejde bez základní poučky: Jezte více ovoce a zeleniny! Mnohem lepší formulace by měla znít přece jen trochu jinak: Jezte více zeleniny, ovoce rovněž, avšak s mírou! Proč?

PŘEDCHOZÍ DÍL SERIÁLU ZDE

Ovoce má totiž oproti zelenině poměrně vysoký obsah cukru, a tedy i energie.

Odborníci zjistili, že jsou tyto hodnoty u ovoce minimálně dvaapůlkrát vyšší než u zeleniny. U hubnutí to je dost významný faktor.

Někteří jedinci přitom mají po snědení pouze jablka obrovský hlad. Uvádějí, že mají dokonce větší hlad než před tím, co jablko snědli.

Zvláště tito lidé by se proto měli soustředit raději na jiné druhy ovoce, které neobsahují tolik cukru.

Jakých pravidel byste se tedy při "odhazování" přebytečných kilogramů měli držet?

Pozor na sušené ovoce
Hlavní zásadou při správném zdravém hubnutí je, že byste za den neměli sníst více než dvě stě gramů ovoce. Zároveň byste si měli vybírat méně sladké druhy. Mezi takové patří jahody, nektarinky, angrešt, grapefruity, kiwi, ostružiny, maliny a pomeranče (energetická hodnota tohoto ovoce je 180 až 210 kilojoulů).

Mnohem více cukru už obsahují jablka, hrušky, hroznové víno, meruňky, mango a švestky (280 až 290 kilojoulů). Energeticky nejbohatší jsou banány (400 kilojoulů), těm byste se měli při hubnutí pokud možno vyhnout.

Ovoce, pokud si ho připravujete jako svačinu, byste měli vždy doplnit jídlem s vyšším obsahem bílkovin. To je důležité kvůli tomu, abyste brzy nepocítili nepříjemný hlad a nehonila vás mlsná.

Pozor i na sušené ovoce, které si mnoho lidí dopřává, protože se domnívají, že je lépe jím zahnat chuť na sladké než sáhnout třeba po čokoládě. To je na jednu stranu pravda.

Ale je nutné si uvědomit, že sto gramů sušeného ovoce představuje průměrně 1000 kilojoulů! A to je pětina z energie nyní uváděných celodenních jídelníčků.

Jídelníček pro dnešní den

SNÍDANĚ: jablečné pyré s jogurtem
100 g jablek
skořice, hřebíček, sladidlo
1 nízkotučný ovocný jogurt
Jablka poduste s kořením, až vznikne pyré. Přislaďte náhradním sladidlem. Navrch dejte jogurt.
620 kJ

SVAČINA: knäckebrot s lučinou
2 knäckebroty potřené lučinou
rajče nebo paprika
650 kJ

OBĚD: vepřová panenka na žampionech
100 g vařené rýže
100 g masa
200 g žampionů
1 lžička oleje
1 lžíce bílého vína
1 lžička hořčice
1 lžička octa
sekaná petrželka
sůl
1950 kJ

SVAČINA: jogurt s dalamánkem
1 nízkotučný ovocný jogurt
1 dalamánek
1 broskev (nebo jablko)
1000 kJ

VEČEŘE: míchaný zeleninový salát
1 vejce natvrdo
zálivka ze 100 g bílého jogurtu
Zeleninu (200-300 g) nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a polijte 1 lžičkou olivového oleje. Přimíchejte krájené vejce a spojte jogurtem.
1140 kJ

CELKEM: 5360 kJ

,