Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

B. B.: Báječná Bábovka

aktualizováno 
- Není filmu pro pamětníky, ve kterém by na nedělním stole netrůnila bábovka. Moučník nezvyklého tvaru a půvabného jména patřil ke každé výjimečné chvíli. Proč tedy popelku bábovku v téhle roli neoprášit a neudělat z ní opět královnu rodinné oslavy?

Úspěch závisí z velké části na správné volbě formy - nejde přitom ani tak o design jako o materiál. Pro všechny typy trouby jsou nejlepší, ale zároveň nejdražší formy potažené silikonem. Dobré jsou i teflonové, vhodné pro elektrické trouby. Forma z ohnivzdorného skla hůř vodí teplo, zato lze pozorovat, jak celé pečení probíhá. Pokud máte doma po babičce formu měděnou nebo litinovou, nechte ji raději na ozdobu - první je totiž náročná na cídění, druhá vás zase unaví svou váhou a tím i složitou manipulací.

Tisíckrát jinak
Důležité je zvolit správné množství těsta v poměru k formě, neboť alespoň o třetinu nabude. Na velkou formu počítejte s půl kilogramem mouky. Nakrájíte z ní asi 16 plátků. Formu je nutné dobře vymazat tukem, abyste nevynechali žádné žebro. Necháte-li tuk trochu ztuhnout, lehce objevíte opomenutá místa. Pak už ji můžete vysypat hrubou moukou, strouhankou, kokosem, mletými oříšky nebo mandlemi. Těsto lijte do formy raději pomalu, víc ke kraji než doprostřed, rozinky nebo ořechy obalte nejdřív v mouce, aby nespadly na dno. U mramorové bábovky vmíchejte kakao vždy do menší části než je polovina, zato přidejte špetku kypřícího prášku. Lehce promíchejte vidličkou. Povrch bábovky ještě na závěr trochu pokapejte tukem nebo mlékem - to aby příliš nepopraskal. Pokud pak nejde forma vyklopit, překryjte dno utěrkou, kterou předtím namočíte ve studené vodě a dobře vyždímáte. Nejlepší je, když hotové dílo necháte vychladnout na drátěné podložce.

Péče o make up
Ještě horkou bábovku se sluší vydatně posypat přes sítko moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým nebo přelít čokoládovou polevou, tmavou či bílou. Ještě než uschne, můžete posypat drcenými oříšky nebo krokantem. Bábovku z třeného těsta lze dokonce obložit marcipánem. V tom případě ji ovšem nejprve musíte potřít zavařeninou, které slouží jako lepidlo, pak z koupené marcipánové hmoty uhnětete v poměru 3:2 s moučkovým cukrem hmotu a vyválíte asi půl centimetru tenký plát, který přiložíte na bábovku.
Původní prabábovka bývala z kynutého těsta, až později se zrodila populárnější piškotová. Tu lze obměňovat mnoha způsoby: zkuste kakao, mák, ořechy, kávu, kandované ovoce, čokoládu, nebo třeba banány a vaječný likér.

Na neděli banánová
Asi 60 gramů másla nebo rostlinného tuku v misce utřete s 50 gramy pískového cukru do pěny, postupně zašleháte 3 žloutky až do pěny. Oloupete dva banány a vidličkou rozetřete s trochou mléka. Přidáte k žloutkové směsi, doplníte 250 gramy prosáté polohrubé mouky s půl balíčkem kypřícího prášku, asi 1,5 decilitru mléka a promícháte. Ze 3 bílků ušleháte pevný sníh, zašleháte 50 gramů cukru, vanilkový cukr a lehce vmícháte do těsta. Pečete v předehřáté troubě asi 40 minut.

Zvlášť slavnostní bábovka
Tato výjimečně lahodná dobrota má jedinou podmínku - nesmíte šetřit na vaječném likéru: obětujte ho klidně celý čtvrtlitr. Zato pak můžete servírovat menší kousky - výsledek je výjimečně vydatný.
Pět vajec ušleháte do pěny s 200 gramy cukru a jedním vanilkovým cukrem. Za stálého míchání tenkým pramínkem přilejete 250 mililitrů oleje a stejné množství vaječného likéru. 300 gramů polohrubé mouky spolu s balíčkem kypřícího prášku prosejete na hmotu a vmícháte. Předehřejete troubu na 175 stupňů, vymastíte formu a naplníte ji třemi čtvrtinami těsta. Na jeho zbytek, raději méně než více, prosejete asi lžíci kakaového prášku, pak vše vlijete na těsto do formy a lžicí mírně vmícháte. Pečete asi hodinu. Výsledek by měl oslavu proměnit v kulinářský zážitek, na který budou všichni účastníci léta vzpomínat.

Kostky čerstvého ananasu, vlašské ořechy nebo tužší marmeláda mohou dát bábovce novou, nezvyklou tvář.

Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.