Avokádový, čufový nebo arašídový? Jak využít méně známé oleje

  1:36
V českých domácnostech hrají rostlinné oleje stále dominantnější roli a v teplé i studené kuchyni stále častěji nahrazují dříve tolik oblíbené máslo nebo sádlo. Co ale vyzkoušet také něco méně obvyklého, třeba olej z avokáda, čufy nebo arašídů? Překvapí vás nejen svou zajímavou chutí, ale také širokými možnostmi využití.

Nebojte se vyzkoušet v kuchyni i méně známé oleje. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Avokádový olej

Získává se lisováním za studena z čerstvých plodů avokáda a skvěle se hodí nejen k ochucování pokrmů, ale i na vaření, smažení, restování nebo pečení. Má sametovou konzistenci, lehce oříškovou vůni a lahodnou ovocnou chuť. Bod přepalování avokádového oleje je přibližně 250°C, což ho řadí na špičku v porovnání s ostatními oleji. Avokádový olej si uchovává své vlastnosti i při vysokých teplotách, takže se perfektně hodí na restování, smažení i pečení. Má vysoký obsah vitaminu E, který přispívá k ochraně buněk (100 ml avokádového oleje obsahuje 18 mg vitaminu E, což představuje 150 % doporučené denní dávky). Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny.

Jemná pěna z mladého hrášku s krutony a chipsy z anglické slaniny

Jemná pěna z mladého hrášku s krutóny a chipsy z anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 ml smetany
  • 700 ml mléka
  • 0,1 dcl avokádového oleje Avocadoil
  • 2 pol. lžíce mouky
  • 4 plátky toustového chleba
  • 4 plátky slaniny

1. Toustový chleba nakrájíme na malé hranolky, rozložíme na plech a zastříkneme avokádovým olejem. V troubě předehřáté na 200°C opražíme dozlatova.

2. Cibuli nakrájenou najemno zpěníme na avokádovém oleji, zaprášíme moukou, přidáme mléko, smetanu a řádně provaříme. Přidáme rozmražený hrášek, necháme zavařit a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno.

3. Přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zbylé slupky z hrášku, dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme krutony, zakápneme avokádovým olejem a ozdobíme vypečenými plátky slaniny.

Panenský olej z čufy

Také tento u nás zatím málo známý olej je lisovaný za studena a hodí se do salátů, ke grilování zeleniny a masa, k přípravě dresinků nebo dezertů a podobně. Lisuje se z rostliny, která se jmenuje čufa (chufa) a pěstuje se ve Španělsku. Je to drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Olej z čufy má jemnou, zpočátku nasládlou chuť a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8 %), a to především kyseliny olejové.

Telecí plátky se zeleninovou salsou a mangem

Telecí plátky se zeleninovou salsou s mangem
  • 4 telecí plátky
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1/2 manga
  • čufový olej
  • čerstvé bylinky
  • sůl
  • pepř

1. Zeleninu a ovoce omyjeme, papriku zbavíme jadřince, okurku oloupeme, mango oloupeme a vyjmeme pecku. Pak vše nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami dle chuti a zakápneme troškou čufového oleje. Dáme uležet do chladu.

2. Telecí plátky lehce osolíme a opepříme, naklepeme rukou a osmahneme na čufovém oleji, asi 4 minuty po každé straně.

3. Podáváme s opečenými bramborami nebo bagetou.

Olej z arašídových oříšků

Získává se lisováním z loupaných semen podzemnice olejné buď přímo nebo po opražení rozdrcených oříšků. Má žlutavý vzhled a typickou oříškovou vůni a chuť. Je důležitou součástí asijské kuchyně, ale používá se i jinde ve světě jak v teplé kuchyni, tak třeba do dresingů nebo salátů. Snese i velmi vysoké teploty (až 230 °C) a obsahuje nenasycené kyseliny a vitaminy E a K.

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami
  • 2 kuřecí prsa
  • listový salát
  • čekanka
  • 1 malý mandarinkový kompot
  • 1 červená paprika
  • loupané mandle (nasekané)
  • sůl
  • pepř

1. Kuřecí prsa osolíme a osmahneme na arašídovém oleji na pánvi. Nakrájíme na kousky a necháme odpočinout.

2. Listový salát i čekanku omyjeme a nasekáme. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na nudličky.

3. V míse smícháme salát, čekanku, kuřecí maso a okapané mandarinky z kompotu. Pokapeme arašídovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme sekanými mandlemi.

4. Podáváme s čerstvým pečivem.

  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...