Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Avokádový, čufový nebo arašídový? Jak využít méně známé oleje

  1:36aktualizováno  1:36
V českých domácnostech hrají rostlinné oleje stále dominantnější roli a v teplé i studené kuchyni stále častěji nahrazují dříve tolik oblíbené máslo nebo sádlo. Co ale vyzkoušet také něco méně obvyklého, třeba olej z avokáda, čufy nebo arašídů? Překvapí vás nejen svou zajímavou chutí, ale také širokými možnostmi využití.

Nebojte se vyzkoušet v kuchyni i méně známé oleje. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Avokádový olej

Získává se lisováním za studena z čerstvých plodů avokáda a skvěle se hodí nejen k ochucování pokrmů, ale i na vaření, smažení, restování nebo pečení. Má sametovou konzistenci, lehce oříškovou vůni a lahodnou ovocnou chuť. Bod přepalování avokádového oleje je přibližně 250°C, což ho řadí na špičku v porovnání s ostatními oleji. Avokádový olej si uchovává své vlastnosti i při vysokých teplotách, takže se perfektně hodí na restování, smažení i pečení. Má vysoký obsah vitaminu E, který přispívá k ochraně buněk (100 ml avokádového oleje obsahuje 18 mg vitaminu E, což představuje 150 % doporučené denní dávky). Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny.

Jemná pěna z mladého hrášku s krutony a chipsy z anglické slaniny

Jemná pěna z mladého hrášku s krutóny a chipsy z anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 500 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 ml smetany
  • 700 ml mléka
  • 0,1 dcl avokádového oleje Avocadoil
  • 2 pol. lžíce mouky
  • 4 plátky toustového chleba
  • 4 plátky slaniny

1. Toustový chleba nakrájíme na malé hranolky, rozložíme na plech a zastříkneme avokádovým olejem. V troubě předehřáté na 200°C opražíme dozlatova.

2. Cibuli nakrájenou najemno zpěníme na avokádovém oleji, zaprášíme moukou, přidáme mléko, smetanu a řádně provaříme. Přidáme rozmražený hrášek, necháme zavařit a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemno.

3. Přepasírujeme přes síto, abychom odstranili zbylé slupky z hrášku, dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme krutony, zakápneme avokádovým olejem a ozdobíme vypečenými plátky slaniny.

Panenský olej z čufy

Také tento u nás zatím málo známý olej je lisovaný za studena a hodí se do salátů, ke grilování zeleniny a masa, k přípravě dresinků nebo dezertů a podobně. Lisuje se z rostliny, která se jmenuje čufa (chufa) a pěstuje se ve Španělsku. Je to drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů, minerálů, proteinů a přírodního cukru. Olej z čufy má jemnou, zpočátku nasládlou chuť a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (83,8 %), a to především kyseliny olejové.

Telecí plátky se zeleninovou salsou a mangem

Telecí plátky se zeleninovou salsou s mangem
  • 4 telecí plátky
  • 1 paprika
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1/2 manga
  • čufový olej
  • čerstvé bylinky
  • sůl
  • pepř

1. Zeleninu a ovoce omyjeme, papriku zbavíme jadřince, okurku oloupeme, mango oloupeme a vyjmeme pecku. Pak vše nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami dle chuti a zakápneme troškou čufového oleje. Dáme uležet do chladu.

2. Telecí plátky lehce osolíme a opepříme, naklepeme rukou a osmahneme na čufovém oleji, asi 4 minuty po každé straně.

3. Podáváme s opečenými bramborami nebo bagetou.

Olej z arašídových oříšků

Získává se lisováním z loupaných semen podzemnice olejné buď přímo nebo po opražení rozdrcených oříšků. Má žlutavý vzhled a typickou oříškovou vůni a chuť. Je důležitou součástí asijské kuchyně, ale používá se i jinde ve světě jak v teplé kuchyni, tak třeba do dresingů nebo salátů. Snese i velmi vysoké teploty (až 230 °C) a obsahuje nenasycené kyseliny a vitaminy E a K.

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami

Salát s kuřecím masem, čekankou a mandarinkami
  • 2 kuřecí prsa
  • listový salát
  • čekanka
  • 1 malý mandarinkový kompot
  • 1 červená paprika
  • loupané mandle (nasekané)
  • sůl
  • pepř

1. Kuřecí prsa osolíme a osmahneme na arašídovém oleji na pánvi. Nakrájíme na kousky a necháme odpočinout.

2. Listový salát i čekanku omyjeme a nasekáme. Papriku omyjeme, zbavíme jader a nakrájíme na nudličky.

3. V míse smícháme salát, čekanku, kuřecí maso a okapané mandarinky z kompotu. Pokapeme arašídovým olejem, osolíme, opepříme a zasypeme sekanými mandlemi.

4. Podáváme s čerstvým pečivem.







Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.