Ona

Tušíte, co máte ve spíži? Pokladem jsou vejce, jogurt i čaj

  • 15
Těchto deset potravin vypadá zdánlivě obyčejně a máme je doma skoro pořád. Ovšem každá z nich je malý zázrak.
Avokádová pomazánka

Avokádo

Bez ohledu na velké množství tuku, které tvoří až pětadvacet procent jeho hmotnosti, dokáže avokádo snižovat cholesterol. Je to proto, že víc než polovina tuků v něm je mononasycená, čili pro naše tělo příznivá. Nejjednodušší užití avokáda? Natřete ho rozmačkané na pečivo místo margarínu.

Kokosový ořech (Ilustrační snímek)

Kokosová voda

Ať už běháte celý den kolem dětí, máte náročné zaměstnání nebo jste aktivní jinak, je pro vás tento nápoj extrahovaný z čerstvých zelených kokosových ořechů výhodným zdrojem energie. Je bez tuku a cholesterolu a obsahuje méně kalorií, méně sodíku a víc draslíku než většina energetických nápojů. Jsou v něm také lehce stravitelné sacharidy. 

Pozor, nepleťte si kokosovou vodu s kokosovým mlékem, které má vysoký obsah tuku. Kokosová voda je čirá tekutina. Díky přítomnosti látek příznivě působících na pojivovou tkáň ji lze také označit za potravinu s anti-age efektem.

Ilustrační foto

Vejce

Patří mezi nejvýživnější přírodní potraviny. „Poskytuje velice kvalitní bílkoviny, což ocení zejména ženy, které se snaží zhubnout,“ říká Radek Pajič, výživový specialista a osobní trenér. 

S výjimkou vitaminu C obsahují vejce všechny důležité vitaminy. Z minerálních látek je v nich zejména spousta železa, fosforu a draslíku. A také zinku, který nám pomůže překonat virózy.

Brokolice dokázala již mnohokrát zahýbat děním v Bílém domě

Brokolice

Když ji vaříte příliš dlouho, cítíte ve vzduchu ne zrovna příjemný odér. To jsou sloučeniny síry, díky nimž je brokolice na vrcholku žebříčku tělu prospěšných potravin. Takzvaný sulforafan například zabíjí bakterie způsobující žaludeční vředy. 

Brokolice je také docela překvapivým nemléčným zdrojem vápníku a draslíku, což je dobré pro kosti a krevní tlak.

Mrkev

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin

Sádlo je v první desítce

Mrkev

Nezabrání krátkozrakosti, ale pomáhá předcházet šedému zákalu a šerosleposti způsobené nedostatkem vitaminu A. 

Betakaroten také dokáže chránit před rakovinou plic. Tyto účinky ovšem nebyly prokázány, když betakaroten užíváte jako výživový doplněk.

Červené víno je báječný kamarád, nesmí se nám ale dostat na šaty. Pokud se tak...

Červené víno

Alkohol v malém množství obecně zvyšuje prospěšný HDL cholesterol a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Červené víno má však přidanou hodnotu v tom, že rostlinné sloučeniny ze slupek hroznů pomáhají předcházet vzniku krevních sraženin. Střídmá konzumace vína také chrání proti demenci.

Kvalitní jogurt udělá dobře nejen vašemu zažívání, ale i pokožce.

Bílý jogurt

Kromě vápníku dostanete do těla také probiotika, která posilují imunitu. Pokud máte rádi ochucený jogurt, nakrájejte si do něj ovoce nebo ho oslaďte medem. Průmyslovým ochucovadlům se vyhýbejte. Například takové jahodové aroma je koktejlem padesáti chemických látek.

Čajová konvice s bylinkami

Čaj

Na antioxidanty je bohatší než jakékoliv ovoce nebo zelenina.
Díky tomu je pravidelné popíjení čaje účinnou obranou proti krevním sraženinám a špatné funkci cév. A je jedno, zda pijete čaj černý, bílý nebo zelený. Hlavně by měl být kvalitní. 

Černý čaj sice barví zuby, ale jinak jim prospívá tím, že fluorid a tanin v něm obsažené chrání proti zubnímu kazu.

Jarní salát s pažitkovým dipem

Listová zelenina

Ledový salát, rukola, špenát a kapusta obsahují tak širokou škálu enzymů, vitaminů, minerálů, chlorofylu, vlákniny a dalších látek, že se dokážou stejnou měrou postarat o fyzickou i psychickou pohodu našeho těla. 

„Mnohé z nich jsou navíc protizánětlivé a s protirakovinnými účinky,“ říká výživový specialista Radek Pajič.

Ilustrační fotografie

Zázvor

Že je téměř nekorunovaným králem léčby viróz, je dávno známé. Ale zajímavé je například i to, že tlumí otoky a bolesti při artritidě a může prý zabrat i při úporné migréně. A pořád samozřejmě platí, že je hotovým požehnáním pro žaludek, protože působí příznivě na trávení a neutralizuje kyseliny.