Ona

Atkinsova dieta prý prospívá zdraví

  • 7
Atkinsova dieta, při níž je možné jíst tuky, ale nesmějí se konzumovat škroby, pomáhá zhubnout rychleji a neohrožuje úroveň cholesterolu. Konstatovaly to dvě nové studie publikované v časopise Annals of Internal Medicine.

Informoval o nich zpravodajský server Ananova. 

Dieta doktora Roberta Atkinse, kterou propagují hollywoodské hvězdy Catherine Zeta-Jonesová a Jennifer Anistonová, dovoluje pojídání potravin zapovězených při běžných dietách, tedy například maso a sýry.

Naopak se při ní musí omezovat přísun uhlovodanů, které jsou vesměs obsaženy v přílohách, jako je chléb nebo brambory. Až dosud byli lékaři k těmto postupům kritičtí. Britská zdravotnická agentura loni v září upozornila na nevhodnost "nereálných" diet, které zakazují škroby.

Poukazovala na to, že konzumace vysokého množství tuků zvyšuje riziko srdečních chorob a má neblahý vliv na játra a ledviny. Kritické články se zmiňovaly také o vedlejších příznacích, jako je zácpa, nepříjemný dech či nechutenství. Nové výzkumy ale dávají Atkinsovi spíše za pravdu. 

Na univerzitě v Durhamu v Severní Karolíně odborníci namátkou rozdělili 120 obézních lidí ve věku 18 až 65 let do dvou skupin. Ti, kteří drželi dietu podle doktora Atkinse, zhubli za půl roku téměř o 12 kilogramů. Ostatní, jimž předepsali nízkotučnou stravu, shodili za stejnou dobu jen něco přes šest kilogramů. 

U "Atkinsovy" skupiny se snížilo množství tělního tuku, testy prokázaly nižší úroveň triglyceridů (tuku) v krvi a pokusným osobám se zvýšila hladina tak zvaného dobrého cholesterolu (HDL), vyplynulo ze studie. 

Podobný výzkum ve Filadelfii sledoval 132 obézních lidí, většinou postižených cukrovkou. Polovina, která držela Atkinsovu dietu, hubla prvních šest měsíců rychleji, ale poté ji skupina s nízkotučnou dietou začala dohánět.

Po roce se výsledky téměř srovnaly - lidé s Atkinsovou dietou ztratili na váze od pěti do bezmála devíti kilogramů, ostatní od tří také do necelých devíti kilogramů. Ale výsledky krevních testů, včetně hladiny cukru, vyšly lépe u nízkouhlovodanové (Atkinsovy) diety. 

Vedoucí výzkumného týmu Linda Sternová soudí, že "dieta s omezeným přísunem uhlovodanů je správná volba". "Mnoho lidí má nadváhu, protože konzumuje příliš mnoho uhlovodanů," řekla. 

Robert Atkins zemřel loni v dubnu v 72 letech po úrazu hlavy. Za svůj život vydal několik knih, podle nichž se řídí miliony lidí zejména ve Spojených státech a Británii. Atkinsova dieta se stala natolik populární, že se podle ní už vaří i speciální pivo a některé restaurace nabízejí Atkinsovo menu.