Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak chutnají enoki a shimeji. Zkuste je na pánvi nebo v polévce

  0:54aktualizováno  0:54
Možná jste si jich už v obchodě nebo na trhu všimli, ale netušili jste, jak s nimi naložit. Houby původem z Asie jsou stejně chutné jako ty české. Jak s nimi naložit, poradí Danny Wright, šéfkuchař pražské restaurace Asian Temple.

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou | foto: Tesco

V našich končinách se již celkem běžně můžete setkat s hlívou ústřičnou, která se v Česku dá i pěstovat. Její větší příbuznou je hlíva královská, která se hodí na smažení, dušení i nakládání.

Asijské houby enoki, shimeji a hlíva
Češi si hlívu natolik oblíbili, že se již běžně pěstuje i na českých farmách...
Vedle již dobře známé hlívy ústřičné ale můžete vyzkoušet také hlívu královskou...
Hnědé shimeji

Houby enoki pocházející z Japonska můžete tepelně upravit, ale výborně chutnají i v syrovém stavu. Z Japonska pocházejí i tzv. plážové houby shimeji, které s oblibou rostou na spadaných kmenech stromů na plážích. Shimeji světlé i tmavé se však musí před podáváním alespoň trochu povařit, nejlépe si rozumí nudlemi.

Houby enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků

Ingredience:

Houba enoki s okurkou a salátem z fazolových výhonků
  • 300 g hub enoki s odkrájenými kořeny
  • 1 okurka nakrájená na velmi tenké proužky
  • 1 plátek malé zelené papričky jalapeño
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 50 g fazolových výhonků
  • 30 g jarní cibule nakrájené na tenké plátky
  • 10 g bílých sezamových semínek

Dressing:

  • 20 g světlé sójové omáčky
  • 5 g cukru
  • 2 g soli
  • 10 ml sezamového oleje

Postup:

Povařte houby ve vroucí vodě třicet sekund až jednu minutu, ihned je zchlaďte v ledově studené vodě a nechte odkapat. Do mísy přidejte okurku, fazolové výhonky, papričky jalapeños, jarní cibulku a česnek. Promíchejte a zalijte dresinkem. Pro ozdobu ještě posypejte sezamovými semínky.

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou


Ingredience:

Polévka miso s bílými houbami shimeji, enoki a hlívou ústřičnou
  • 20 g másla
  • 1 malý stroužek česneku
  • 30 g hlívy ústřičné
  • 30 g bílých hub shimeji
  • 10 g hub enoki
  • 10 g nakrájených červených chilli papriček
  • 50 g pasty miso
  • 4 g suchých mořských řas
  • 50 g tofu
  • 200 ml oleje
  • 500 ml horké vody
  • 10 nakrájených jarních cibulí

Postup:

V pánvi opečte hlívu ústřičnou a bílou houbu shimeji na másle a česneku. Přidejte miso pastu a trochu povařte, přilejte horkou vodu. Přidejte suché mořské řasy a vařte, dokud se jejich velikost nezdvojnásobí. Přidejte nasekané chilli papričky a jarní cibulku. Nakrájejte tofu na malé kostičky a smažte v oleji o teplotě kolem 170 °C. Tofu osušte papírem a hned jak bude suché, přidejte jej do polévky.

Smažené nudle udon s hnědými houbami shimeji a hlívou ústřičnou

Ingredience:

Smažené nudle udon s hnědými houbami shimeji a hlívou ústřičnou
  • 50 g nakrájené šalotky
  • 30 g másla
  • 50 g hnědých hub shimeji
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 50 g zeleného hrášku
  • 200 g nudlí udon (balíček)
  • 25 g zeleného manga
  • 15 g nakrájených červených chilli papriček
  • 5 g čerstvého koriandru
  • 10 g jarní cibule
  • 20 g smažené šalotky
  • čerstvá šťáva z 1⁄2 limetky
  • 10 ml sójové omáčky
  • 10 ml mirinu

Postup:
Na pánvi (ideálně wok, anebo tlustostěná pánev, co je rovnoměrně zahřátá) opečte šalotku, hnědé houby shimeji a hlívu ústřičnou. Vhoďte nudle, promíchejte a přidejte hrášek, sójovou omáčku a mirin. Na konci vaření doplňte mangem a chilli papričkami a vařte do křupava. Přidejte jarní cibulku a limetkovou šťávu, dozdobte křupavou smaženou šalotkou.

Sushi s bílými houbami shimeji

Ingredience:

Sushi s bílými houbami Shimeji podle receptu šéfkuchaře Asian Temple
  • 75 g sushi rýže s rýžovým octem
  • 100 g vařených a zchlazených bílých hub shimeji
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • kousek čerstvého čínského zelí (pak choi)
  • 30 g sýru Philadelphia
  • 5 g chilli omáčky / chilli sambal
  • 1⁄2 sušené řasy Nori
  • 1⁄2 čerstvého zralého avokáda
  • sladká chilli omáčka určená pro namáčení

Postup:

Propláchněte rýži a vařte ji v pařáku nebo ve vodě do měkka (kolem 10 až 20 minut). Na pánvi opečte česnek a bílou houbu shimeji, na pečícím papíře je zchlaďte a odstraňte z nich máslo. Rozložte řasu nori a rozetřete po něm rýži, přidejte sýr Philadelphia a houbu. Srolujte sushi a kousek avokáda dejte na vrch pro ozdobu. Pokapejte čili omáčkou nebo ji podávejte zvlášť.

Vyzkoušejte také jarní závitky bez smažení

Další recepty na exotická jídla najdete na Labuznik.cz.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

VIDEORECEPT: Ďábelská topinka se strouhaným parmazánem

Ďábelská topinka

Někdy nemáte chuť na „velké“ jídlo, ale dali byste si něco malého k pivu, vínu nebo televizi. V takové chvíli přijde...

VIDEORECEPT: nejlepší kuře na paprice

Kuře na paprice

I přes všechny módní směry v gastronomii, klasické české omáčky, jaké vařily už naše babičky, se stále drží na vrcholku...

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Polévka z batátů a hrušek

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?

Najdete na iDNES.cz