Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

aktualizováno 
Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Trvanlivé salámy obecně nejsou zdravé. Kromě velkého množství soli a tuku obsahují i látky zvýrazňující chuť a vůni a také mnoho dalších nevhodných éček. | foto: MAFRA

Éčka, nebo-li potravinářské přídatné látky, tedy aditiva, se záměrně přidávají do potravin z různých technologických důvodů. Pro delší trvanlivost, hezčí vzhled, vhodnější konzistenci či lepší chuť.

„Konzervační látky za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Podle profesorky Jany Dostálové z pražské Vysoké školy chemicko-technologické musí být přidávání aditiv omezené na případy, kdy je to z technologického hlediska nezbytné.

Fotogalerie

„Nesmí se používat k zakrytí následků použití vadných surovin a nehygienických postupů při zpracování, balení, skladování a dopravě. Nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí mu přinášet užitek,“ řekla iDNES.cz Dostálová.

Do mléka éčka nesmí

Za přídatné látky se nepovažují potraviny, jako jsou sacharidy, chlorid sodný, mléčné bílkoviny nebo koření, i když mohou mít též vliv na vlastnosti potraviny.

Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jsou určena jejich maximální množství, která se smí do určité potraviny použít, přičemž do některých se přidávat nesmí - například do mléka a neochucených mléčných výrobků, medu nebo přírodních minerálních vod.

EFSA průběžně éčka prověřuje a pokud zjistí jejich případné negativní účinky, jejich používání zakáže. Někdy sníží množství, které je povoleno používat.

Profesorka Dostálová doporučuje nekupovat výrobky, které obsahují příliš mnoho éček. Důvod?

Zkontrolujte si éčka v mobilu

Seznam všech éček včetně jejich zhodnocení vám nově nabízíme ke stažení zdarma jako aplikaci do mobilu.

Stále totiž existují skupiny éček, u nichž bychom měli být na pozoru. Kromě konzervantů a sladidel by si lidé měli dávat pozor i na umělá barviva.

„Ve většině případů jde o nekvalitní výrobky z hlediska surovinového složení a výživové hodnoty,“ konstatuje Dostálová. Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by tedy mělo platit heslo všeho s mírou, raději se poohlédněte po shodné potravině s lepším složením.

Velkou opatrnost byste měli věnovat hlavně výběru potravin, které jsou určené dětem. „Nápoje se sladidly a konzervanty bych dětem raději nedávala. Rovněž příliš mnoho barevných cukrovinek není pro děti vhodné - tam škodí i cukr,“ poznamenala Jana Dostálová, přední česká expertka na potraviny.

Pozor na obalu nemusí být označení E

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se „éček“ obávají.

Používání éček závisí vždy na druhu potraviny. „Například v margarínech se používají emulgátory a v některých výrobcích i konzervanty. V cukrovinkách se velice často používají barviva. Masné výrobky obsahují dusitan sodný, levné výrobky i řadu dalších éček,“ vysvětluje Jana Dostálová.

Relativně málo se používají éčka do mléčných výrobků. Nejčastější jsou tavicí soli v tavených sýrech, zahušťovadla v ochucených jogurtech. „Do sladkých nápojů se používají konzervanty a sladidla. Nejvíce éček je asi v různých pomazánkách, ale bývají i v pekařských výrobcích,“ dodává Dostálová.

Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. „Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct,“ dodala Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Autor:






Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Škoda Octavia 1.8 TSI 2009...
Škoda Octavia 1.8 TSI 2009...

r.v. 2009, naj. 105 044 km, benzín
203 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.