Ani o Vánocích nemusíte přibrat

  • 4
Mnoho lidí sice považuje pár kil navíc za nutnou daň vánočním svátkům a přelomu roku, ale je to zbytečné. Stačí k jídlu a pití přistupovat s rozumem. Jezte méně, volte lehčí obdoby klasických jídel a dostatečně se hýbejte.

Tyhle tři rady by vám měly pomoci přežít Vánoce, aniž byste po jejich skončení lomili rukama nad svou váhou.

Je samozřejmě rozdíl, zda někdo jen nechce přibrat, či zda už hubne, a proto se musí krotit o to více. Není však nutné rovnou zavrhnout kapra a salát, ale stačí je připravit trochu jinak než obvykle.

„Lze například volit méně kalorické obdoby majolky nebo ji rovnou nahradit jogurtem,“ říká Iva Málková ze sdružení Stop obezitě.

Poradnu Ivy Málkové ze Stop obezitě najdete ZDE

Podobné je to s kaprem - když už si neumíte odepřít smaženého, snažte se po smažení přebytečný tuk odsát, případně trojobal z kapra sloupejte.

Pozor na cukroví
Záludné je obzvláště cukroví - jeden malý kousek může mít větší kalorickou hodnotu než dva velké rohlíky nebo třeba deset deka masa. U jednoho kousku přitom zůstane málokdy.

Cukroví v sobě většinou kombinuje dvě největší negativa moderní stravy - živočišné tuky z másla a cukry a s nimi souvisící množství kalorií. Lze upéci cukroví nízkokalorické, s náhradními sladidly z celozrnné mouky a podobně, ale většinou není tak chutné a jeho výroba je pracnější.

Možná jednodušší proto bude snažit se krotit chutě na to klasické. „Naplánujte si dny, kdy si ho dopřejete, hezky si narovnejte na talířek pár kousků a vychutnejte si je,“ radí Iva Málková.

Tip: Kousky čerstvého ovoce namáčejte v rozehřáté čokoládě, dejte na špejli a nechte je v ledničce ztuhnout. Jeden takový kousek bude mít maximálně 60 kilojoulů, což je zlomek energetické hodnoty skutečného cukroví.

Víte, že...

• kapr smažený na minimu tuku má téměř dvakrát tolik kilojoulů než kapr pečený v troubě. Klasický smažený kapr jich má dokonce více než dvakrát tolik

• jeden kousek běžného vánočního cukroví má zhruba 300 kilojoulů, ale třeba vosí hnízda až 500 kJ a cukroví s máslovým krémem až 1000 kJ. Pro srovnání deset deka kuřecího masa obsahuje 400 kJ.

• klasická vánoční porce kapra se salátem má 4910 kilojoulů, zatímco porce filé s kaší a zeleninovou oblohou jen 1100 kJ

• dvě deci vaječného koňaku mají 2700 kJ, což je stejně jako osm skleniček vinného střiku (třetina vína, dvě třetiny sodovky)

• deset dekagramů salátu, který je pouze zeleninový a bez majolky, má 250 kilojoulů, kdežto deset deka klasického bramborového s jogurtem (bez uzenin) má 320 kilojoulů, klasický s majolkou má 790 kilojoulů na stejné množství

Zdroj: Stop obezitě