Vědecký tým spojuje symptomy kocoviny s těmi, které vyvolává chřipkový virus. Nesouhlasí přitom s těmi vědci, kteří tvrdí, že kocovina je výhradně způsobená dehydratací. Podle nich je totiž kocovina způsobená kombinací faktorů, z nichž největší význam mají molekuly cytokinů. Cytokiny signalizují zánět v těle a jsou uvolňovány bílými krvinkami bojujícími proti cizím látkám napadajícím tělo jako jsou například viry.
Nevolnost, bolesti hlavy a svalů a slabost způsobené kocovinou jsou v podstatě podobné příznakům začínající chřipky. Obranné mechanismy těla je však lépe zneškodní než v případě chřipkového viru, a tak symptomy spojené s kocovinou trvají jen den, zatímco chřipka čtyři až pět dní.
Doktor Schlipak říká, že v případě kocoviny je též stimulována odpověď imunitního systému, čímž jsou uvolněny cytokiny. Takže pokud pijeme více míchané nebo chuťově bohatší nápoje, tak tím více se uvolní cytokinů a tím horší je i kocovina. Brandy tak způsobí horší kocovinu než například vodka.
Vědci si proto myslí, že klíč k pilulce proti kocovině je v tom, že se zablokuje uvolňování cytokinů.
Dehydratace, dobře známý akcelerátor kocoviny, podle amerických vědců jen zvyšuje účinky kocoviny. Symptomy kocoviny jsou umocněny potlačením činnosti mozkových buněk, což způsobuje alkohol. Následující den po tom, co alkohol vyprchá, se buňky začínají zotavovat a jsou podrážděné. Jsou pak natolik podrážděné, že mozek se nedokáže soustředit. Koncentrace a schopnost rychle reagovat jsou omezeny.
Od roku 1965 se v USA kocovinou zabýval jen jeden menší výzkum. S tím, jak vlády a podnikatelé počítají, na kolik je každoročně kocovina přijde, je vyvíjen i stále větší tlak na výzkum. Dokud však nebude vynalezena pilulka, vědecký tým ze San Francisca doporučuje jako jediný způsob léčby umírněnost v pití a pak dostatek vody u postele.