Šťavnatý burger a čokoládové brownies. Ochutnejte pravou Ameriku

  10:45
Amerika není jen země fasfoodů, ale také výborné a rozmanité kuchyně. Pokud chcete ochutnat skutečné americké menu s poctivým burgerem a klasickým dezertem, poradíme vám jak na to.

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě. | foto: Profimedia.cz

Už třetí ročník gastronomického festivalu Taste of America (probíhá do 11. srpna v patnácti českých restauracích) si vzal za cíl představit českému strávníkovi tradiční americkou kuchyni v její autentické podobě, která má od nechvalně známých fastfoodů hodně daleko.

Hlavní roli při přípravě steaků či burgerů totiž hraje maso ve vysoké kvalitě. Takovéto maso si pak zaslouží už jen lehce dochutit, protože má samo o sobě skvělou chuť. "Burger není karbanátek, a proto se do něj nepřidává vajíčko, mouka nebo strouhanka. Jako pojivo používejte živočišný tuk, jehož poměr tvoří 20 % z celkové hmotnosti masa," říká Jiří Roith, majitel restaurace Nad Jezerem, která si pro festival připravila klasické americké menu za zvýhodněnou cenu.

A neméně záleží také na housce. "Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že si ji koupíte v samoobsluze. Upečte si hamburgerové bulky sami a experimentujte, i my jsme jejich chuť ladili léta," dodává Petr Chaloupka, majitel a šéfkuchař restaurace Peter´s Burger Pub.

Housky na hamburger

Pokud chcete, aby houska zůstala křupavá a nerozmáčela se, zapomeňte na to, že...

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 750 g hladké mouky
  • 16 g soli
  • 30 g cukru
  • 32 g droždí
  • 334 ml plnotučného mléka
  • 76 g másla
  • 100 ml teplé vody
  • 2 vejce

1. Smícháme suché ingredience - mouku, cukr a droždí. Smícháme mléko, rozpuštěné máslo a teplou vodu (35°C). Tekutinu postupně přiléváme do směsi z mouky. Nakonec přidáme vejce a sůl.

2. Vypracujeme v hladké a pružné těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočinout v pokojové teplotě. 

Jak se festivalu zúčastnit?

Navštivte stránky akce www.tasteofamerica.cz, vyhlédněte si restauraci a její festivalové tříchodové menu a zarezervujte si ho. Platí se až v konkrétním podniku.

3. Z těsta vytvoříme 120gramové (velký burger) a 30gramové (mini burger) porce a vyválíme z nich jednotlivé bochánky.

4. Bochánky poklademe na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy a necháme nakynout při pokojové teplotě.

5. Po nakynutí můžeme bochánky nechat čisté, nebo je lehce navlhčit vodou a posypat sezamovým semínkem.

6. Dáme do trouby předehřáté na 180°C a necháme péct dozlatova přibližně 20 - 25 minut.

Základní hamburger

Hlavní roli při přípravě burgerů hraje maso ve vysoké kvalitě.

Na 20 miniburgerů + 4 velké

  • 1 300 g hovězího hanger steaku
  • 260 g hřbetního sádla
  • 5 stroužků česneku
  • 25 ml dijonské hořčice
  • sůl, pepř

1. Hovězí maso a hřbetní sádlo umeleme na středním nástavci. Hovězí maso by mělo obsahovat okolo 20 % tuku.

2. Umleté maso smícháme s rozetřeným česnekem, dijonskou hořčicí a směs dochutíme solí a pepřem.

3. Z masa vytvarujeme pomocí kulatého vykrajovače 4 hamburgery o hmotnosti 180 g a 20 hamburgerů o hmotnosti 50 g.

4. Takto připravené hamburgery můžeme grilovat na plochém grilu nebo na pánvičce.

(Co do burgeru dáte, je jen a jen na vás. Při vrstvení zeleniny, sýra či slaniny by ale maso mělo vždy přijít dolů. Další ingredience pak vrstvěte tak, aby se burger během jídla dobře držel a nerozjížděl v rukách.)

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub

Brownies podle šéfkuchaře Peter´s Burger Pub
  • 200 g kvalitní čokolády (60% - 70%)
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • 200 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g ořechů

1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo s čokoládou.

2. Troubu předehřejeme na 200°C, vymažeme zapékací mísu máslem a vysypeme moukou.

3. V mixeru vyšleháme vejce s cukrem do pěny. 

4. Do vyšlehaných vajec přidáme rozpuštěné máslo s čokoládou, mouku, nasekané ořechy a všechno pomalu ručně zamícháme.

5. Hotové těsto nalijeme do vymazané formy a pečeme 15 - 20 minut.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...