Američané připustili zdravé účinky vína

Američtí vědci podpořili tzv. francouzský paradox, že Francouzi trpí méně rakovinou a srdečními chorobami, ačkoli pijí více vína než Američané. "Skutečně to vyplývá z chemické látky, která se nachází především v červeném víně," sdělili vědci z americké Severní Karolíny a podpořili tak dřívější tvrzení evropských kolegů.

Touto látkou je Resveratrol (Res), který má protizánětlivé a protirakovinové účinky. Působí rovněž proti kornatění tepen a ucpávání cév. Nachází se podle amerického časopisu Cancer Research  v červeném hroznovém víně, v ostružinách a v malinách.

Když látka Res nebyla přítomna, zkoumané rakovinové buňky žily dále. Když však v nich Res působil, bylo možné je zahubit. "Tato zkušenost je velmi zajímavá, protože vysvětluje, jak potrava působí na úrovni molekul," uvedla jedna z autorek zprávy Minnie Holmesová-McNaryová z university v Chapel Hill.