Doporučujeme

Ambrozie z Verchlábe

Ambrozie z Verchlábe | foto: Apetit

Ambrozie z Verchlábe

  • 2
Ambrozie je vařené maso, které se připravovalo v mnoha úpravách. Vrchlabská verze je doplněná bramborami – právě v zápisníku místního občana z roku 1771 byla nalezena první písemná zmínka o bramborách v Krkonoších…

NA 6 PORCÍ

Příprava: 10 minut + 45 minut vaření + 1 hodina pečení

* 1 kg vepřové kotlety bez kosti, vcelku
* 1,2 kg brambor
* 7 stroužků česneku
* 1 muškátový oříšek
* 1 lžičku tymiánu
* 4 bobkové listy
* 2 lžíce sádla
* sůl

1. Do hrnce vlijte litr vody, vložte do něj maso a bobkové listy. Vařte tři čtvrtě hodiny. Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 C.

2. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřete stroužkem česneku. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ty pak rozložte do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypte směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolte a zalijte brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidejte sádlo.

3. Vložte do předehřáté trouby; asi po půl hodině položte na brambory plátky masa. Pečte, dokud brambory nevsáknou všechen vývar; trvá to asi hodinu. Podávejte nejlépe s dušeným pórkem.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Cordon bleu z vepřového
Cordon bleu z vepřového
Jemné vepřové proužky
Jemné vepřové proužky
Kořeněná vepřová pečínka na medu
Kořeněná vepřová pečínka na medu


  • Vybrali jsme pro Vás