Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Amalgam do zubů stále ještě patří

  16:52aktualizováno  16:52
Máte v zubu kaz, bolí vás to, konečně se odhodláte jít k zubaři a… máte možnost nechat se ošetřit několika způsoby. Jedním z nich je nadstandardní amalgamová výplň, lidově řečeno plomba. V čem jsou její přednosti a jak se aplikuje, na to jsme se zeptali odborné lékařky MUDr. Zdeňky Šustové.

Co to je amalgam?
Amalgam se v zubním lékařství používá již více než 150 let. Po celou tuto dobu trvá diskuse o jeho bezpečnosti, neboť se jedná o kovy rozpuštěné v rtuti. Ale rozsáhlé studie po celém světě neustále dokazují jeho potřebu. S čistým svědomím lze tedy amalgam doporučit pacientům ne coby nouzové řešení, ale jako jednu z nejlepších cest. Jediné, co klasický amalgam nesplňuje, je estetika. Ale zatím je v postraním úseku chrupu těžko nahraditelný.

Jaké je složení amalgamu?
Amalgamová výplň vzniká smícháním prášku a rtuti. Základními prvky prášku pro přípravu amalgamu jsou stříbro, cín a měď.

Vlastnosti těchto prvků a jejich význam pro amalgamovou výplň:
· stříbro - zvyšuje mechanickou i chemickou odolnost amalgamu, zvyšuje rozpětí,
· cín - zvyšuje plasticitu,
· měď má podobné vlastnosti jako stříbro.

Kvalitu amalgamové výplně ovlivňuje nejenom jeho složení, ale především jeho zpracování. Ruční míchání amalgamu by mělo patřit minulosti nejen z hygienických důvodů. V dnešní době se amalgamy dají zpracovávat pouze pomocí přístrojů-amalgamátorů, které jsou násypné a kapslové. Do násypného amalgamátoru je třeba doplňovat prášek i rtuť. To by předpokládalo částice prášku stejné velikosti, aby při vibracích přístroje došlo k dokonalému spojení prášku i rtuti. Proto optimální příprava amalgamu je v kapslové formě. Strojová příprava a přesné dávkování prášku v tabletách a rtuti v balíčku odstraňují hned několik nedostatků. Tablety prášku a balíček rtuti jsou dodávány výrobcem zvlášť a v ordinaci jsou dány do kapsle, ve které se spojí a vytvoří amalgam. Správně namíchaný amalgam má mít konzistenci marcipánového těsta.

Kdy je zajištěna optimální příprava amalgámu?
Optimální příprava amalgamu probíhá v kapslích. Kromě strojového přesného poměru prášku a rtuti, udává výrobce přesný čas míchání v daném amalgamátoru. Amalgam je bezdotykově pomocí pistole aplikován do vypreparované dutiny, kde nastává nejdůležitější krok, a to kondenzace amalgamu. Cílem je vytlačit přebytečnou rtuť. Pak je potřeba takto nakondenzovaný amalgám upravit, vymodelovat a následně hotovou výplň vyleštit pomocí speciálních nástrojů. Kvalitní výplň je náročná na čas a materiálové vybavení.







Nejčtenější

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

Nicola Formichetti kdysi oblékal Lady Gagu, teď vládne několika módním značkám.
Nicola Formichetti: Muž, který oblékl Lady Gaga do masa a masy do denimu

Vytvořil pro Lady Gaga šaty z masa i image, co změnila tvář popové hudby, vedl několik velkých světových značek a dostal se do vedení předních módních...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.