Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Alkohol a čokoláda. Ďábelsky hříšná kombinace

  7:54aktualizováno  7:54
Málokdo si dokáže představit rodinnou oslavu, setkání s přáteli či kolegy bez alkoholu, stejně tak si málokdo při těchto oslavách odpustí kvalitní čokoládu. Co takhle oba tyto chuťové požitky spojit?

Zkuste zkombinovat sladkou chuť čokolády s něčím ostřejším. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Unikátní společné servírování, které jde ruku v ruce se světovými trendy, kdy se podává kvalitní alkoholický nápoj s neméně kvalitní čokoládou, přichází i do České republiky. Spojením těchto dvou pochutin, jejichž konzumace způsobuje v menších dávkách uvolnění až euforické stavy, vzniká opravdu fenomenální kombinace, které si začala všímat i česká gastronomie.

Čokoláda a bylinný likér

Čokolatiér Daniel Syrový například vytvořil dva druhy čokolády pod názvem XOCO speciálně pro kombinaci s nachlazenou Becherovkou. "Rozhodl jsem se vytvořit novou čokoládu s květy a kořením tak, aby se pravá chuť čokolády projevila, až když se spojí s Becherovkou v ústech," říká o svém díle.

"První z nich je umíchána ze vzácné 60% mexické čokolády, směsi koření a květu levandule. Tato varianta přináší jemnou chuť koření, vůni kouře a dřeva. Jako protipól jsem navíc použil nepatrné množství mořské soli z francouzské oblasti Camarque," vysvětluje Daniel Syrový.

Druhá čokoláda v sobě snoubí chutě květu jasmínu, máty a přírodní vanilky. Abyste si jedinečný účinek této kombinace co nejvíce vychutnali, je třeba nechat čokoládu rozpustit v ústech a pak ji zapít ledově vychlazenou Becherovkou (odborníci doporučují servírovat ledově namraženou na -4 až -6 °C).

Koňak nebo brandy?

Výborná kombinace je i mix kvalitních koňaků s belgickými pralinkami. Degustační akce, kdy se ochutnávají různé kombinace koňaků s čokoládou, probíhají například v Praze. Třeba na exkluzivní degustaci Hennessy X.O & Chocolate na které odborníci z gastronomie názorně předvádějí, co je to opravdový labužnický zážitek.

Nejlepším spojením chutí byla mezi účastníky akce označena kombinace Hennessy X.O., která byla namíchaná v roce 1870 samotným Maurice Hennessym, ve spojení s 80% švýcarskou čokoládou. "Tato kombinace na mě měla takřka euforické účinky," přiznala se po jedné takové akci manažerka Hanka, která rychle spěchala domů za svým přítelem.

Ilustrační snímek.

Vhodné je i spojení čokolády s brandy. Vzhledem k tomu, že je tento nápoj trochu ostřejší, hodí se k němu všechny kombinace čokolády, dokonce i mléčná, která chuť brandy zjemní.

Když víno dostane chuť na sladké

Čokoláda "sluší" dokonce k vínům. Většina z nás si představí jako pochoutku k vínu spíše sýry, oříšky nebo olivy, ale výborná je třeba bílá čokoláda. Malé kousky této dobroty výborně ladí se suchým červeným vínem. "Neodolám a dám si vždy před spaním trochu merlotu a k tomu si užívám čtvrt tabulky bílé čokolády. Není nic lepšího," říká kadeřnice Martina.

Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.

Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.

Višně v čokoládě

Nejznámější kombinací čokolády a alkoholu u nás jsou určitě višně v čokoládě: obligátní bonboniéra, kterou dáváme tchyni nebo mamince k narozeninám. U nás se v této kombinaci nejčastěji používá griotka a německý kirsch likér. K nim se nejlépe hodí kvalitní hořká čokoláda s co nejvyšším obsahem kakaa.

Tato kombinace je ideální zbraní proti stresu. Takže pokud jste zrovna ve velkém nervovém vypětí, sedněte si večer doma k oknu a dejte si skleničku vašeho oblíbeného likéru s kouskem čokolády. Pochutnáte si a navíc se vám i o sto procent zvedne nálada.

Autoři:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz