Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alkohol a čokoláda. Ďábelsky hříšná kombinace

  7:54aktualizováno  7:54
Málokdo si dokáže představit rodinnou oslavu, setkání s přáteli či kolegy bez alkoholu, stejně tak si málokdo při těchto oslavách odpustí kvalitní čokoládu. Co takhle oba tyto chuťové požitky spojit?

Zkuste zkombinovat sladkou chuť čokolády s něčím ostřejším. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Unikátní společné servírování, které jde ruku v ruce se světovými trendy, kdy se podává kvalitní alkoholický nápoj s neméně kvalitní čokoládou, přichází i do České republiky. Spojením těchto dvou pochutin, jejichž konzumace způsobuje v menších dávkách uvolnění až euforické stavy, vzniká opravdu fenomenální kombinace, které si začala všímat i česká gastronomie.

Čokoláda a bylinný likér

Čokolatiér Daniel Syrový například vytvořil dva druhy čokolády pod názvem XOCO speciálně pro kombinaci s nachlazenou Becherovkou. "Rozhodl jsem se vytvořit novou čokoládu s květy a kořením tak, aby se pravá chuť čokolády projevila, až když se spojí s Becherovkou v ústech," říká o svém díle.

"První z nich je umíchána ze vzácné 60% mexické čokolády, směsi koření a květu levandule. Tato varianta přináší jemnou chuť koření, vůni kouře a dřeva. Jako protipól jsem navíc použil nepatrné množství mořské soli z francouzské oblasti Camarque," vysvětluje Daniel Syrový.

Druhá čokoláda v sobě snoubí chutě květu jasmínu, máty a přírodní vanilky. Abyste si jedinečný účinek této kombinace co nejvíce vychutnali, je třeba nechat čokoládu rozpustit v ústech a pak ji zapít ledově vychlazenou Becherovkou (odborníci doporučují servírovat ledově namraženou na -4 až -6 °C).

Koňak nebo brandy?

Výborná kombinace je i mix kvalitních koňaků s belgickými pralinkami. Degustační akce, kdy se ochutnávají různé kombinace koňaků s čokoládou, probíhají například v Praze. Třeba na exkluzivní degustaci Hennessy X.O & Chocolate na které odborníci z gastronomie názorně předvádějí, co je to opravdový labužnický zážitek.

Nejlepším spojením chutí byla mezi účastníky akce označena kombinace Hennessy X.O., která byla namíchaná v roce 1870 samotným Maurice Hennessym, ve spojení s 80% švýcarskou čokoládou. "Tato kombinace na mě měla takřka euforické účinky," přiznala se po jedné takové akci manažerka Hanka, která rychle spěchala domů za svým přítelem.

Ilustrační snímek.

Vhodné je i spojení čokolády s brandy. Vzhledem k tomu, že je tento nápoj trochu ostřejší, hodí se k němu všechny kombinace čokolády, dokonce i mléčná, která chuť brandy zjemní.

Když víno dostane chuť na sladké

Čokoláda "sluší" dokonce k vínům. Většina z nás si představí jako pochoutku k vínu spíše sýry, oříšky nebo olivy, ale výborná je třeba bílá čokoláda. Malé kousky této dobroty výborně ladí se suchým červeným vínem. "Neodolám a dám si vždy před spaním trochu merlotu a k tomu si užívám čtvrt tabulky bílé čokolády. Není nic lepšího," říká kadeřnice Martina.

Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.

Pokud máte hodně rádi sladké, můžete si dát čokoládu k dezertním vínům. K nim se hodí i různé příchutě jako je oříšková, pomerančová nebo i vanilková.

Višně v čokoládě

Nejznámější kombinací čokolády a alkoholu u nás jsou určitě višně v čokoládě: obligátní bonboniéra, kterou dáváme tchyni nebo mamince k narozeninám. U nás se v této kombinaci nejčastěji používá griotka a německý kirsch likér. K nim se nejlépe hodí kvalitní hořká čokoláda s co nejvyšším obsahem kakaa.

Tato kombinace je ideální zbraní proti stresu. Takže pokud jste zrovna ve velkém nervovém vypětí, sedněte si večer doma k oknu a dejte si skleničku vašeho oblíbeného likéru s kouskem čokolády. Pochutnáte si a navíc se vám i o sto procent zvedne nálada.

Autoři:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

Ilustrační fotografie

I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz