Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Chlamydie
Dobrý den pane doktore chtěl bych se zeptat našli mě Chlamydie pneumanie IGA 3,180 pozitivni IGG o,ooo negativní IGM 1,300! Byl jsem třikrát přeléčen napřed deoxymykoinem a pak dvakrát azithromycin!........přetrvává tupá bolest hlavy rozmazané vidění zhoršení akné nadýmáni a měj jsem jakoby střevní chřipku........může to být i něco jinšího než ta chlamýdie třeba candida?
Tom
MUDr. Nouza
Milý Tome, patrně se jedná o kombinaci obou infekcí - jak chronická infekce chlamydiemi, tak přemnožená kandida po ATB. Prostudujte vše na www.chlamydie.info a případně se na mne obraťte. Přeji Vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1 - Staré Město.
Alergie - různé
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám dle vyšetření v krvi velké množství imunogl. E, až 3500 množství. zatim čekám na alergol.vyšetření. Coby to mohlo být? mám psoriázu, při pobytu v moři- se to spíše zhoršilo, hlavně po opalování. před 3lety dělali testy, jsem alerg.na břízu, prach. prosím na avirille@seznam.cz
andrea
MUDr. Nouza
Milá Andreo, vysoké koncentrace IgE bývají nejčastěji u alergiků. Takže budete potřebovat správnou alergologickou léčbu a péči. Přeji Vám pevné zdraví. MUDr. Martin Nouza, CSc.
Různé
DOBRÝ VEČER PANE DOKTORE. JE MI 30 LET A OBČAS MÁM POCIT BOLAVÉ KŮŽE NA NOZE OD KOTNÍKU DOLŮ A PÁLÍ A NA DOTEK JE ZVLÁŠTNE CITLIVÁ. TU NOHU MÁM OD NAROZENÍ NEMOCNOU. V DĚTSTVÍ NELEČENÝ PERTHES. NYNÍ KYČEL PO 3 OPERACÍCH. DĚKUJI ZA RADU.
PETRA M.
MUDr. Nouza
MIlá Petro, problém nebude alergický, spíše neurologický. Poraďte se s praktickým lékařem nebo neurologem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den,je mi 35 let jiz 7 let mam alergii.Pred 7 lety me IgE bylo 3680 tehdy mi slibily,ze behem 7 let se to snizi.Nyni po 7 letech me hodnoty IgE jsou 4900.Zajimalo by mne co to pro mne znamena,kdyz se to svysuje.Musim dodat,ze chodim pravidelne na kontroly.Dekuji moc za odpoved
Zaneta
MUDr. Nouza
Milá Žaneto, zvýšení testu IgE nelze přeceňovat, protože výsledky mezi 7 lety nelze zodpovědně srovnávat. Jsou vysoké a svědčí pro alergii. Tu je třeba léčit, podle míry obtíží. Takže vše proberte se svým alergologem a vyžádejte si léčbu. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Pane doktore prosím o radu, bylo mě zjištěno v krvi IgE /Staphyloc.aureus 1.388 norma je do 0,349 .Jaká je léčba. Je na toto dobrá léčba vakcínou. Děkuji moc za odpověd. Libuše
Libuše
MUDr. Nouza
Milá Libuše, je to jen lehce vyšší hodnota, takže je třeba vše posoudit spolu s vašimi obtížemi a dalšími nálezy. Mohla by svědčit pro alergii na stafylokoka. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, je mi 23 let a od svých 8 let jsem alergická na pyl - převážně bříza. Přes zimu docházím na injekce. Ráda bych se zeptala, zda je možná jako alergická reakce - "ekzém" na očním víčku - poslední dobou mi lehce natéká/zčervená levé oční víčko, kůže je suchá, citlivá. Prášky na alergii už neberu, občas si jen kápnu do oka oční kapky. Víčko si mažu Opthalmo-septonexem, ale vrací se mi to. Po 3-4 dnech pravidelného mazání se víčko zahojí, ale za další 3 dny zčervená znovu!... A další můj dotaz: V poslední době pozoruji, že při cvičení - aerobik, plavání se zadýchávám, nemohu se pořádně naplno nadechnout!... Cvičit chodím pravidelně, jím zdravě, nějakou kondici mám... Bojím se, aby to nebyl náběh na příp. astma...??? Děkuji.
Mia
MUDr. Nouza
Milá Mio, dýchací obtíže při alergii je třeba vyšetřit, aby se skutečně vyloučilo astma. S víčkem si zajděte k praktickému lékaři, na alergologii nebo na oční. Chtělo by to protialergickou mastičku. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, je mi 41 let a byla mi zjištěna alergie na roztoče. Lékařka mi navrhuje desenzibilizaci formou podkožních injekcí. Zdá se mi tato forma hodně časově náročná, proto bych měla zájem o podávání kapek. Tato forma však není hrazena pro dospělé pojišťovnami (jsem u VZP) a musela bych ji celou uhradit. Je tomu skutečně tak? Děkuji za odpověď
Jiřina Dušková
MUDr. Nouza
Milá paní Jiřino, je tomu skutečně tak. Kapky jsou hrazeny dětem do 15 let věku. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den chtěla bych poprosit o radu.Už téměř rok otýkám v obličeji,kolem očí, pod rty,ale vypadá to spíše jako pochýře,ale boule.Alerkolog mě řekl,že se jedná o reakci na něco co se děje v mém těle,ale prošla jsem vše možná vyšetření a vše je v pořádku.Beru Aerius a čekám,že to odezní samo,jak mi doporučil lékař.Mám ho brát alespoň 3 měsíce a uvidí se.Mohla to prý vyvolat nějaká viroza.Ale být rok každý den oteklá je pro mě stresující,když nevím co se děje.Lékař mi napsal i léky na sklidnění.Ještě mě čeká revmatologické vyšetření.Proto bych Vás chtěla požádat o názor.Moc děkuji za odpověď.Petra 37let.
Petra
MUDr. Nouza
Milá Petro, nevím, co vám poradit, takto na dálku se nedá k vašim obtížím moc říci. Pokud nepomůže Aerius, konzultujte i kožního lékaře. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den,chci se zeptat k čemu se používá: antibiotikum antipyrektivum analgetikum antimykotikum antihistaminikum chemoperotikum
Kateřina
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, to není otázka na mou poradnu, ale na slovník cizích slov, event. internetový vyhledávač. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Dobrý den pane doktore, před časem (17.7.)jsem Vám psala ohledně mé "křížené" alergie. byla jsem na alergologii - na kožních testech jsem reagovala na všechno, ale v krvi se nic nenašlo. Tak nevím. Beru půl tabletky Zodacu denně,aby mě nesvědělo celé tělo a pomáhá mi. Ale když nemám alergii a zabírá mi antihistaminikum, tak tomu nerozumím. Předem Vám děkuji za Váš názor a pomoc. Radana
Radana
MUDr. Nouza
Milá Radano, antihistaminikum zabírá na látky uvolňované z žírných buněk obvykle způsobené alergií, avšak mechanismy spouštění mohou být i jiné. Buďte ráda, že lék zabírá a zkuste ještě přírodní očistu - detoxikaci. Chlorellu, yuccu, huminové kyseliny, apod. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Dobry den, podle analyzy z vlasu jsem zjistila, ze mam o 1200%vice vapniku nez bych mela mit normalne a pomer vapniku k horciku je dokonce o 2100% vetsi.nejen, ze mam ruzdne potravinove alergie, ale i nervo svalove problemy.mohl byste mi prosim poradit, jakym zpusobem se da ten vapnik v tele snizit na unosnou mez?Muze to mit vliv na me problemy s hybnosti a na alergie?dekuji
jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, toto vyšetření je spojené s poradenstvím doplňků stravy, čili domluvte se s nimi. Já si nedovedu představit, že by vámi uváděné výsledky byly relevantní. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Pane doktore jak se provádí CT dutin. Děkuji
Libuška
MUDr. Nouza
Libuško, provádí se moderním, speciálním rentgenovým přístrojem s minimální dávkou záření. Hodně zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,v krku se objeví boule,vypadá jak zduřelé uzliny-nebo mandle,po vyšetření u doktorky-odebrání krve zjištěna leukopenie-nedostatek bílých krvinek,co může být příčinou a jaké budou následky?Děkuji za odpověď
Martina
MUDr. Nouza
Milá Martino, z vašeho dotazu nelze příliš rozpoznat. Snížení počtu bílých krvinek však je třeba sledovat, poradí vám váš lékař. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Dobrý den,15.8. jsem byla bodnuta hmyzem do nohy,byla jsem léčena Klacidem.Na odběru krve mi zjistili nižší počet leukocytů 3.3 norma 3.8 - 10. Chtěla bych se zeptat jestli to je nějaký problém, čím to může být způsobeno a co s tím dál? Chtěli bychom se s manželem pokoušet o miminko, tak bych chtěla být v pořádku, moc vám děkuji za odpověd.
Martina Pavlišínová
MUDr. Nouza
Milá Martino, snížení počtu bílých krvinek (leukocytů) je potřeba kontrolovat. S tím vám poradí váš praktický lékař. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Krásný večer,před 2měsíci jsem měla klíště,dostala jsem ATB,odběry poz.na boreliozu,hodnoty neznám,poz.i testy na EBV,ani nevím,co to znamená.Zvládnu to,ale mám strach,abych nenakazila vnoučátka,ATB neužívám,prý není třeba,cítím se,jakoby mě přejel tank,možná dva.Celkový krevní obraz je prý "výstavní",Mám odstraněnou štít.žlázu,vaječníky,dělohu,žlučník.Prosím,prosím,poraďte léky,opatřila bych si je,udělám vše pro moje dětičky,abych byla FIT,dokud nepřišlo klíště,bylo mi vždy moc fajn.Miluji pohyb,zatím vše zvládám,neumím "odpočívat"a lenošit.Jsem z toho otrávená.Určitě bude zase dobře,věřím tomu,mám strach,abych nebyla přenašečem nějaké nepříjemné diagnozy.Děkuji,děkuji,děkuji moc,Alena
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, myslím, že se dáte brzy zase dohromady, určitě nejste nebezpečná ani pro děti, ani pro vnoučata. Podobné stavy bývají po prodělané borelioze. Někdy pomůže Wobenzym, někdy jiné přírodní postupy. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
na alergo mizjistili alergen směs HCD 10/10 a stafylokoka , pobolévají mě horní zuby na pravé straně a ještě k tomu mám mírný otok na tváři.Mám allergocrom nosní sprej a nic to neřeší . Mámte jiný názor na léčbu děkuji.
Libuše
MUDr. Nouza
Milá Libuše, je to podle mého názoru nejen alergie, ale i zánět. Proto bych doporučil Xyzal nebo Aerius nebo Zyrtec či Claritin na alergii a na zánět Wobenzym. To by mohlo dobře pomoci. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, prosím mám dotaz zda je možné došetřit alergii na cukr.Četla jsem , že v USA je postup, ale mi nejsme v USA.Jak je hodnověrný průkaz alergie na lepek v krvi, nemůže být falešně pozitiv. Vyšetření střev, děkuji nechci lépe držet dietu. Jinak je velké štěstí, že se lidi mohou vás dotázat vaše odpovědi jsou super a ne obrate se na svého lékaře , lékárníka nebot´realita je někdy strašná. Děkuji
Dagmar
MUDr. Nouza
Milá Dagmar, děkuji za milá slova. Správný, tzv. lege artis postup u lepku je při pozitivitě krevního testu (zvláště transglutamináza je velmi citlivá) provést odběr vzorku střeva na histologii - provede se v rámci gastroskopického vyšetření. Pak teprve nastupuje dieta, která dokáže pacienta zcela zbavit obtíží... Co se týče cukru, v tom vám neporadím, nevím. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den.Můj syn poslední dobou trpí často na rými,hleny mu padají do krku,což ho dráždí ke kašli,který pak přejde do vlhkého.I po vyléčení přetrvává vlhký kašel jen po ránu.Teploty ani žádné jiné obtíže nemá.Byli jsme na alergologii,kde mu hned nasadili Flixotide 50 2xdenně.Na krevní testy jsme posláni a kožní test na alergie mu budou dělat příště.Chtěla jsem se zeptat,jestli je běžný postup nasadit hned takové léky a nečekat na výsledky testů?Dále mě zajímá jakými testy se diagnostikuje astma.Děkuji
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, vedle navržené léčby je dobré bojovat proti rýmě: např. proplachy nosu a dutin mořskou vodou nebo Vincentkou. Je to jednoduchý a účinný postup. Astma se diagnostikuje spirometrií, k diagnoze může přispět i krevní vyšetření či test na koncentraci NO ve vydechovaném vzduchu. Přeji vám i synovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
dobrý, den, prosímo radu,5 ti letý syn,dostal od obvodní lékařky lék Broncho-vaxom.nebývá často nemocný, není alergik, nemá ani špatnou imunitu.lékařka ho pouze běžně vyšetřila.- mrkla do krku.šli jsme tam s problémem, že do týdne dostal 3krát vysokou horečku,39.5, která vždy trvá jen 1 večer, druhý den byl zase vždy v pořádku.jinak v krku nic nemá, nemá ani rýmu.lék má užívat 1 krát denně 30 dní za sebou.já si ale nejsem jistá,jestli mu jej mám opravdu podávat. poradíte mi?předem děkuji.
jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, lék Broncho-vaxom si obvykle necháváme na stavy spojené s opakovanými, těžšími infekcemi. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore,dcera(4,5roku)má za sebou půlrok vleklého kašle, který přetrvával po prodělaném infektu.Následovaly lázně Kynžvart(7/2008)s pokusným střídáním léčby Ventolin,Erdomed,Atrovent.Kašel odezněl jen po Ventolinu.Po návratu předáni na alergologii,nasazen Ecobec 1-0-1 a Xyzal.Bez testování.Kašel se zlepšil,občas kašle před podáním dávky.V září provedeny alerg.testy-dcera je alergik na břízu-hodnoceno 4křížky.Paní doktorka pokračuje v léčbě,další kontrola na jaře.Otevřeně se bojím kortikoidních přípravků,poraďte mi prosím čím dceři pomoci(jakoukoli podpůrnou léčbu),aby se léky daly co nejdříve vysadit.Během potíží byla v lázních,několik týdnů na Šumavě,14dní u moře.Zvláště u moře kašel téměř vymizel.Má smysl někdy snížit dávku přípravku a podat pouze při kašli?
Dana
MUDr. Nouza
Milá Dano, není na místě se bát kortikoidních léků. Jsou nejlepší volbou pro zvládnutí astmatu. Všechno ostatní, co pro dceru děláte je správné. Až se stav stabilizuje, proberte s lékařkou možnost náhrady inhalace lékem Singulair, který není kortikoidní. Současně by mohla pomoci léčba pylovou vakcinou - např. Staloral. Přeji vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den, mám dotaz ohledně potravinové alergie. Už nějakou dobu se mi na rukou dělají vodnaté pupínky. Vysledoval jsem, že mám klidnější i bouřlivější období. Možná jen iluze ale horší to mívám pokud sním třeba slunečnicová semínka. Je to možné. A zároveň je možné mít alergii na slunečnici a ne třena na ořechy? Děkuji
Lukáš
MUDr. Nouza
Milý Lukáši, je to možné, je potřeba vysledovat co můžete a co vám nedělá dobře a tomu se pak vyhnout. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Každý rok jen co venku začne být jen trochu zima, objeví se mi na bradě a kolem úst pupínky který ze začátku svědí, pálí a potom jsou suché, ale i tak stále svědí. Už jsem vyskooušela takových přípravků i od lékařů, ale rok co rok se to vrací. Přes léto to není až v takové míře, ale taky o nich vím. Můžete mi prosím poradit co s tím? Děkuji.
Iva
MUDr. Nouza
Milá Ivo, podle přírodní medicíny se jedná o projev překyselení organismu, zkuste změnu stravování, očistu střeva, čili řešit problém zevnitř. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Často se v dotazech objevuje -"chladová alergie". Jedná se většinou o reakci na chlad - venkovní. Může podobně ragovat člověk, pokud vypije ledový nebo naopak žhavý nápoj? Děkuji za odpověď.
Zdena
MUDr. Nouza
Zdeno, je to možné, i když obvyklejší je reakce na kůži v kontaktu s daným fyzikálním faktorem. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Z imunologie jsem získala výsledky po odběrech a ošetř.lékař přijde z dovolené až v říjnu.Mám mít obavy ze zjištěných vyšších či nižších hodnot některých vyšetření? Jsou to tyto: Serologie -CIK PEG IKEM 115, Komplement-MBL mannan bind.lekt 31.23, Infekce- EBV VCA IgG sil.pozitivní,IgM pozitivní,EBNA IgG pozitivní,IgM negativní, Infekce 3 - chlamýdie pneum. IgG, IgA i IgM slabě pozitivní. Infekce 4 - Listeria m.1/2a pozitivní,titr 1/2a 1:3200. Protilátky proti potravinám- anti gliadin IgG 6.00,IgA 3.08, IgM 2.33. anti laktoglob. IgA 1.73. Buněčná imunita - CD 4 60.5(vyšší), CD 8 9.0(nižší),Imunoreg.index 6.72(vyšší). Mám 62 roků, na chron.chlamýdiovou infekci se léčím od r.1999 opakovaně, a po prodělané EB viroze v r.1998 únavový syndrom, neléčený lékařem. Necítím se vůbec dobře a nevím co se se mnou zase děje.Moc, moc děkuji za odpověď.
Zdenka II.
MUDr. Nouza
Milá Zdenko, není správné posuzovat výsledky laboratoře bez klinického vyšetření pacienta a znalosti dalších souvislostí. Každopádně však doporučuji prostudovat novější práce kolem chlamydií - např. na www.chlamydie.info a zvážit event. kombinovanou léčbu ATB. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den, je mi 29 let. Ve 20 letech mi bylo zjištěno astma bronchiale a alergie snad na vše krom potravin.Před rokem jsem ale zjistila, že nemůžu většinu ovoce,ale hlavně jablka,kyselé pomeranče a ořechy.V ústech mě to ihned začne svědit a mám pocit, jako bych otékala i když asi ve skutečnosti je to jen pocit.Dá se to nějak změnit? Nedostávám tím pádem do těla žádné vitamíny a zelenina mi moc nechutná. Děkuji za odpověď Jitka
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, nepíšete nic o své léčbě alergie. Někdy je nezbytné dlouhodobé užívání antihistaminik - např. Xyzal nebo Aerius. Každopádně se vyhýbejte tomu, co vám nedělá dobře. O vitaminy se nebojte, v krajním případě si dejte občas kúru tabletkami. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
dobrý den,na jaře jsem prodělala záhadnou nemoc - nikdo mi pořádně neřekl,co mi bylo - únava,bolesti kloubů,občasné bolesti hlavy - v očích a v uších,občasné jakoby tiky kdekoliv na těle,slabost-hlavně po probuzení.Uzavřelo se to jako nákaza cytomegalovirem,EBV virem ,plicní chlamydií - toto vše bylo zvýšené jen lehce,o ak. infekci nesvědčilo nic.Teď po půl roce je mi lépeú/2x atb na 3 týdny/,bolesti kloubů jen občasné,únava není,slabost po probuzení,ale hlava mě bolí skoro pořád - někdy víc,někdy míň - v očích,v uších,někdy jen v čele.Co s tím dál??? děkuji za odpověď
šárka
MUDr. Nouza
Milá Šárko, možná to není až taková záhada. Podobné průběhy často vídám u nemocných po prodělané infekci plicními chlamydiemi. To že byly testy nízké, tuto diagnozu nevylučuje. Podivejte se na www.chlamydie.info. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den,moooc vás prosím o radu.Mám devítiměsíční dceru,které před třemi měsíci kožní lékařka diagnostikovala atop.ekzém.Dostali jsme masti,které moc nezabírají.Do osmého měsíce byla plně kojena,potom jsem začala opatrně přikrmovat.Když jsem ji dala večer rýžovou kaši ,mléčnou tak se osypala okolo pusinky.yyyzačala jsem dávat nemlečnou kaši s mojím mateřs.mlékem,stejné značky tak je vše o.k.Vykoupala jsem ji syrovátku,to se ohromně osypala a když jsem ji vykoupala v troše kozího mléka,tak taky.Snažím se asi tři dny vynechat mléčné vyrobky,ale to je asi krátké doba na nějaky výsledek.Je převážně kojena,jenom na oběd nějakou zeleninku,večer ta kaše rýžová.Masti nezabírají a stále se nemůžu smířit s tím,že plně kojené dítě může mít ekzém?Prosím vás co to má za alergii,může se to tak moc přenéstpřez moje mat.mléko.Prosím o jakoukoliv radu.Jsem zoufalá.Děkuji moc!!!!
Mazancová Andrea
MUDr. Nouza
MIlá Andreo, patrně se u dcerky jedná o reakci na bílkoviny kravského a zkříženě i kozího mléka. Bylo by dobré dále kojit a vyhnout se mléčným výrobkům. V případě kaší a mléka, volit hypoalergenní. Přeji vám i dcerce pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den, moje dcera 18 let trpí častými bolestmi vkrku již 2,5 roku.Letos na jaře jí otekli uzliny okolo uší po týdnu jí splaskli diagnoza zněla jako jistý druh příušnic.vyšetření orl zní zdravá .vyšetření imunolo a alergo zdravá,krev v pořádku od jara prodělala 2 * antibiotika z toho 1* píchaný penicilin a pendepon,bolesti přetrvávají P.s. závodně vesluje S pozdravem MILAN
MILAN
MUDr. Nouza
Milý Milane, podobný průběh bývá v souvislosti s infekcí EBV, doporučuji podpůrnou léčbu imunologickou. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Dobrý den pane doktore.Již dlouho trpím zahlenováním dutin a je to spojeno se silným dráždivým kašlem,který vydráždí někdy potraviny jindy zase podnět na různé pachy, nebo při zvýšené zátěži i stresové situaci.Kapky proti kašli nepůsobí a zkusila jsem i tablety,které ředí hleny.Ale je to vždy přechodná ůleva. Co mi poradíte,jaké přípravky se mohou dlouhodobě užívat? Lékařka mě vždy léčila jen Bromhexinem,nebo antibiotiky,proto jsem to běhání po doktorech už vzdala.Ale je nepříjemné,když mě záchvat kašle chytí hlavně mezi lidma.Spolupracovníci už mi taky říkají,at s tím něco dělám.Ale jak ? s pozdravem Neduchalová Jaroslava 45let
janed12@seznam.cz
MUDr. Nouza
Vážená paní Jaroslavo, toto nemůžete řešit svépomocí. Problém má nějakou příčinu a tu je třeba odhalit a správně léčit. Ať již na alergologii nebo na plicním. Dobré by bylo i vyšetření na chlamydie. Nedejte se, jistě najdete svého správného lékaře. Přeji vám brzké a pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na zvířata
Dobrý chcem sa spýtať aký su sy pre alergikov okrem naháčov a je tam aj Bischon
Peter
MUDr. Nouza
Milý Peter, bojím se žádný. Zvláště ne pro děti. Je třeba si uvědomit velké riziko zhoršování alergie a přechod i do astmatu. Pokud však není zbytí, pak může být vhodný pes, kterého je možné často koupat. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den, prosím o radu. Už zhruba měsíc mě trápí červené fleky po těle - jakoby štípnutí od komára. Byla jsem u kožní - diagnoza kopřivka a nasazen alergin, dieta. Zhruba po dvou týdnech mi v noci otekla polovina tváře, načež jsem byla odeslána na alergologii.Vzali mi krev a zjistili alergii na břízu, jablko, a mimo to i že mám v těle někde zánět, zvýšené CRP 23. Nic mě nebolí, jen se každé ráno vzbudím a mám po sobě ony fleky, které se "stěhují" a svědí. Jednou je mám na nohách, poté na břichu, rukách. Dostala jsem Xyzal a dodržuji dietu - mám se vyvarovat potravin s histaminy. I přes dodržování diety, braní léků se mi potíže vrací. Navíc mě zaráží vysoká hodnota CRP, i když nemám žádné bolesti. Ráda bych znala váš názor z čeho můžou být fleky, zda je může způsobovat i můj skrytý zánět. Děkuji
Lenka
MUDr. Nouza
Dobrý den Lenko, zdá se, že se opravdu jedná o alergii, ale ani infekce není vyloučena. Doporučil bych vedle stásvající léčby ještě přírodní postup, tzv. očistu. Možná byste mohla zkusit hydrocolon, nebo chlorellu, či zelený ječmen. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, prosím o radu.Syn-7 let,alergik (pyly,trávy,kočka,břízovití),bere Zodac,teď Bronchovaxom a Preventan,na GER Helicid.V únor 2009 chce paní doktorka udělat znovu imunologické krevní testy - můj dotaz - musíme vysadit Zodac a Preventan před tím,aby nezkreslily výsledky? (Bronchovaxom má jen do listopadu 2008)Pokud ano, jak dlouho předtím? Např.u Preventanu se píše,že se nemá vysazovat najednou,ale postupně...Moc děkuji za Vaši odpověď.MH.
Martina Havlová
MUDr. Nouza
Milá paní Martino, podle mého názoru není nutné nasazenou léčbu před vyšetřením vysazovat, ale raději se zeptejte na názor své lékařky. Přeji vám oběma pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den vážený pane doktore Nouzo,cca 25let (věk 47let)trpím neustálým výskytem aft-v průměru neustále jednu denně, např. dnes jich mám min.5, ani je nemůžu spočítat - výskyt mám v krku, dásních,..Absolvovala jsem různá vyšetření bez výsledku, užívám i používám různé prostředky, stále však bez efektu. Věřím, že nemusím uvádět jak velmi mě tato ústní nepříjemnost omezuje - mluvení, stravování,...Děkuji za Vaší odpověď s vírou pomoci,e-mail: inadesenska@seznam.cz, s pozdravem, Ina Desenská
Ina Desenská
MUDr. Nouza
Vážená paní Ino, afty mají některé známé a jiné ještě neznámé příčiny. Je dobré ty známé vyloučit, vyšetřit funkci imunity a pokusit se o léčbu. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na naše pracoviště cestou mailu - objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobry den, jsem již od dětství alergička a byla mi navržena terapie Phostalem, mohu se zeptat, jak finančně je tato terapie náročná? Předem děkuji
Dana
MUDr. Nouza
Dobrý den, Dano, lépe by vám to zodpověděl váš lékař nebo lékárník. Avšak platí, že tato léčba je z větší části hražena ZP, doplatky se liší, obvykle nepřesahují 1500,- Kč za rok léčby. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den mám dotaz.Můj 7 letý syn má 89 procent alergii na burské ořechy a dále na ostatní ořechy,zajímá mě zdali do budoucna se této alergie může zbavit když je ještě malý,nebo bude mít tuto alergii doživotně.Užívá asi 2 roky lék Xyzal.Děkuji za odpověd.Iveta
Iveta
MUDr. Nouza
Milá Iveto, alergie patří pod funkce imunitního systému a ten se vyvíjí, takže je docela možné, že alergie na ořechy bude postupně slábnout, až vymizí. Důležité je ohlídat, aby s nimi syn nepřišel vůbec do kontaktu. Přeji vám i jemu pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na zvířata
Dobrý den, mám děti, které jsou alergické na prach a roztoče. Chtěli by pejska a slyšela jsem, že snad by mohl být Jorkšír. Je to pravda?
Lucka
MUDr. Nouza
Dobrý den, z alergologického hlediska, zvláště u dětí, nelze doporučit žádné domácí zvíře, ani jorkšíra. Přeji vám i dětem pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Autoimunita
Dobrý den.Mám problém se kterým mi lékaři zatím nepomohli. Údajně se jedná o nějaké autoimunitní onemocnění se kterým se doposavad nesetkali. Jde o toto: nejdřívěe mě začne šíleně svědět kůže na noze, nelze toto místo nepoškrabat.Toto svědění se čím dál více zhoršuje, udělá se na místě červenohnědý flek, mterý po dotyku značně bolí a čím víc svědí a poškrábu jej, tak flek začne modrat až do tnavo-černo- fialové barvy. Hned v okolí se začnou dělat další tyto fleky, přenese se to na druhou nohu.Nejedná se o modřiny, protože když to začne po delší době mizet tak to nemá barvu jako modřiny. Tento problém se mi objevil prvně před 11-ti lety,byla jsem hospitalizována, ale lékaři nevěděli o co jde.Teď se to objevilo podruhém ve stejném průběhu, ale mám další potíže a domnívám se, že s tím souvisí. Tenkrát i nynáí mi byl odebrán vzorek tkáně z postiženého mista. Nynáí z rozboru vyplynulo, že by se mohlo jednat o autoimunitní onemocnění , ale neznámého původu.
Ludmila
MUDr. Nouza
Milá Ludmilo, bohužel jsou v medicíně stále stavy, se kterými si nevíme rady. Pokud je podezření na autoimunitní onemocění, možná nějakou formu vaskulitidy, existuje i tlumivá léčba. S tou vám nejlépe poradí vaši lékaři, ať již dermatologové nebo imunologové. Sám bych určitě doporučil vyzkoušet Wobenzym, s tím vám nejlépe poradí můj otec na mailu knouza@mucos.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chronické infekce
Dobry den, chtela bych se zeptat, kam mam jit na vysetreni, nebo co je pricinou meho onemocneni. na chodidlech se mi delaji neviditelne boule-tvrde,bolestive, svedive(jako kdyz vas pichne komar), pripadam si jak kdyby jsem chodila po gelovych kulickach. Byla jsem na inter.,ortop., chirur.,alergol. ambulanci - nic nezjistili. Take na vysetreni revmatoidni faktor - negativni, ASLO - negat., CRP - pozitivni 48mg/1. Ma obvodni lekarka, nevi, kam me poslat a opravdu si jiz nevim rady. Neprijemnosti trvaji od roku 2007 a je to cimdal horsi. dekuji za radu skaja@centrum.cz
janaa
MUDr. Nouza
Milá Jano, vzhledem k uvedeným nálezům se domnívám, že by boule mohly být reakcí na infekci v těle. Je potřeba provést pár dalších testů a nasadit adekvátní léčbu. Pokud byste jinde neuspěla, obraťte se na nás cestou známého mailu objednani@centrum.cz. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Astma bronchiale
Dobrý den. Je mi 22, po prodělané viróze mám ještě měsíc poté suchý dráždivý kašel. Přetrvávající kašel po infekcích mě trápí třetím rokem. Obvodní lékařka mi řekla, že se jedná o začínající astma, ale na plicním jsem prozatím nebyla. Předepsala mi Zodac (1 tbl. denně) a Ecosal inhaler (3x denně 1-2 dávky po dobu 1 měsíce). Pokud by kašel i po měsíci užívání Ecosalu přetrvával, mám k ní přijít a pošle mě na plicní. Chci se zeptat, zda bych přece jen neměla trvat na plicním vyšetření, Ecosal užívat kratší dobu a později jen při dýchacích obtížích. Jako malá jsem měla atopický ekzém, nyní téměř bez problémů, alergii nemám. Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný den.
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, po viróze, která způsobí i zánět průdušek, může přetrvávat dráždivý kašel. Příčinou může být i astma nebo zvýšená dráždivost průdušek. To je možné vyšetřit nejen na plicním, ale i alergologii. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na hmyzí jed
Dobry den. Na chate mi pichla vosa do rtu. Zacal jsem otekat a ret me brnel jako po injekci u zubare :-) Asi po trech minutach,se mi zacalo delat spatne, zacal jsem rychle dychat, rozbusilo se mi srdce jako po 10-ti kilometrovem sprintu a najednou jsem vse videl rozmazane. Sedl jsem do kresla a manzelka rikala, ze jsem upadl do bezvedomi. Coz si vubec nepamatuji. Vim az, ze mi najednou brnelo a svedilo cele telo a vyskakala mi na nem vyrazka jako od popaleni od kopriv. Potom mi napuchla pusa jako bych mel zanet spodnich zubu. Nakonec jsem se z toho po hodine vylezel. Zadneho doktora jsem nenavstivil. Po nalehani manzelky jsem dnes zasel k alergologovi v miste bydliste a ten po me chce doporuceni od obvodniho lekare. Jenze ja zadneho obvodniho lekare nemam. U lekare jsem byl naposledy jako dite,tedy cca pred 30-ti lety. Tak nevim jak postupovat dal. Jestli to nechat byt nebo jestli me vezme jiny alergolog i bez doporuceni obvodniho lekare. Dekuji Vam za radu
Mirek
MUDr. Nouza
Milý Mirku, je to vážný stav, měl jste velké štěstí, které se příště již nemuselo opakovat. Najděte jiného alergologa, doporučení praktického lékaře není v tomto případě jistě nezbytné. Pokud byste neuspěli, obraťte se na nás cestou známého mailu objednani@centrum.cz. Přeji vám i tatínkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Oslabená imunita
Dobrý den.Chci se zeptat kv.svému tatkovi na zlatého stafylokoka,kterého stále má i po jistých léčebných kúrách.ATB nezabíraly a jiné přípravky od doktorů také ne.Ted jí tinktury z česneku medvědího a lichořešišnice,které jiným údajně pomohli,ale stejně cítí,že staf.stále má.Existuje prý i přípravek Vankomicyn,ale prý je k němu člověk již rezistentní.Jsme docela zoufalí.Prosím Vás existuje na stafylokoka něco,s čím jsou pozitivní výsledky na léčbu?Nebo cokoliv už.Budu Vám moc vděčná za jakoukoliv radu.Předem moc děkuji
Pavla Z. - zlatý stafylokok
MUDr. Nouza
Milá Pavlo, Vankomycin je velmi silné antibiotikum, které se dává jen v těžkých, život ohrožujících situacích. Pro vašeho tatínka bych doporučil buď autovakcínu nebo injekce Polystaphana. Vhodné bude také cílené podporování imunity. Pokud byste neuspěli, obraťte se na nás cestou známého mailu objednani@centrum.cz. Přeji vám i tatínkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na roztoče
Dobrý den, mám 3 letého syna, který od mala trpí kožními exémy. Nyní mu byl zjištěn atopický ekzém a alergie na roztoče. Zajímalo by mě, zda tzv. protiroztočové potahy na matrace a přikrývky jsou opravdu tak nezbytné a pomohou nebo je to jen zbytečné vyhození peněz. Jestliže vytvořím z bytu naprosto hygienickou a sterilní domácnost, nebude to naopak mít víc škody než užitku? děkuji
Michala
MUDr. Nouza
Milá Michalo, vytvořte pokud možno pro svého syna bydlení bez roztočů, vysávejte matrace a podlahy stírejte na vlhko, často měňte povleční a kupte potahy. Děláte to pro svého syna. Sterilní domácnost z tohoto pohledu je tou minimální nezbytností. Přeji vám i synkovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na zvířata
Dobrý den,jsem ve 14.týdnu těhotenství a jsem alergická na pyly a srst koček. Má alergie asi není tak vážná, protože jsem nikdy nemusela užívat léky. Teď ale řeším "problém": Máme v bytě domácí kočku, která nechodí ven. Paní obvodní doktorka mi však radí, abychom ji dali kvůli mé alergii a těhotenství pryč. Proto bych se ráda zeptala, do jaké míry může kočka ohrozit naše miminko? Vadí kočka miminku už teď v těhotenství,nebo až když se narodí? Slyšela jsem, že když už je jeden z rodičů alergik, je zde vysoké %, že bude i dítě alergické. Nevím si rady, nechci našemu miminku uškodit, můžete mi prosím poradit? Předem Vám děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Nouza
Milá Lucie, víte to sama dobře, že pro alergika zvíře doma není moc dobré. Zvláště kočka - její alergeny jsou hodně agresivní. V těhotenství není vaše miminko ohrožené, ale narodit by se mělo pokud možno do prostředí bez alergenů... Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Chlamydie
Dobrý den,kamárádka se kterou jsem strávila dovolenou trpěla celou dobu úporným kašlem,který ji byl diagnostikován jako astma.Teprve teď se ukázalo,že trpí chlamydiovou infekcí na plicích.Zajímalo by mě,jaká je pravděpodobnost toho,že to od ní dostanu,když jsme spolu byly týden ba jednom pokoji a pily z jedné lahve ajaké nebezpečí je to pro počínající těhotenství.Děkuji za odpověď.Holá
hola
MUDr. Nouza
Milá paní, pokud jste neměla následně žádné zdravotní problémy, je pravděpodobnost malá. Chlamydie se přenášejí kapénkovou infekcí a průběh bývá na začátku obvykle akutní. Pokud byste si nebyla jista, nechte si vyšetřit krev. Riziko pro plod není žádné. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Autoimunita
Dobrý den pane doktore, jsem takový místní hlavolam..od třinácti jsem alergik, v šestnácti jsem podle všeho prodělala meningokoka a od té doby to jde z kopce, přišlo těžké perzistující astma, po těhotenství střední, dál přibývají prolaps chlopně, autoimunitní hypertyreóza, momentálně vklidu, artróza zas, autoimunitní postižení kolene, tachykardie neznámé etiologie, chronická gastritida a obzvlášť mne zlobí má imunita..trpím převážně virovými infekty, záněty malé pánve, těžšími, kandidózy celého těla, afty a puchýře v puse, herpetické angíny..no tedy zatím tak vysvětlovány ty puchýře ..časté otoky krkčních uzlin, a nyní bojuji se synkopami a presynkopami a náhle objjevenou hypertenzí i supravetrikulárkami..prostě se to nějak sype, podle základních odběrl nic moc průkazného, ví, že tu něco je, ale netuší co..Neporadil by jste mi? děkuji mnohokrát.
Adriana
MUDr. Nouza
Milá Adriano, často bohužel vidíme rozvoj autoimunitních onemocnění po prodělání těžké infekce. S tím souvisí dále se rozvíjející imunitní porucha, kterou není jednoduché upravit. Sám bych se asi přiklonil k přírodní léčbě - kombinaci vyladění imunity s tzv. očistou vnitřního prostředí. Pokud byste to chtěla s námi zkusit, domluvte si termín u nás - nejlépe mailem objednani@centrum.cz. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie na potraviny
Dobrý den, požadal mě kamarádka matka desetiměsíčního chlapce, který se ji po kaši uvařené z mléka celý osypal. Lékařka na alergologii ji řekla že tyto potíže by do pátého roku dítěte měly vymizet. Jaký je Váš názor. Děkuji za odpověd.
Sára
MUDr. Nouza
Dobrý den, ano je pravděpodobné, že alergie na mléko vymizí, ale bude jistě vhodné přejít na hypoalergenní stravu. Moc zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Různé
Připouštíte vůbec PROKÁZANOU souvislost alergie, astmatu a dalších nemocí se zvýšenou hladinou Hcy? Vaše rady alergikům nedávají šanci na vyřešení problému, jen na "přežití" sezony některého alergenu. Měla jsem alergii na různé pyly a sennou rýmu do 25 let. Po setkání s dokonalým Specialistou problémy zmizely a ostatní (nezávislé na prokazatelných alergenech nebo sezonách nějakých alergenů) spolehlivě odbourává důsledné snižování Hcy Vitatonicem s Fytotonikem. TOHLE (setkání s Ním a snížení hladiny Hcy) neradíte!!!
Hana
MUDr. Nouza
Dobrý den, homocystein podle posledních názorů není považován za ukazatel jakýchkoliv zdravotních rizik ani nemocí, takže ani alergií. S pozdravy, dr. M. Nouza
Alergie na hmyzí jed
Dobrý den. Chci Vás poprosit o radu. Nikdy jsem nebyl alergický na hmyz, pouze na pyly + senná rýma. Letos se mi po kousnutí komárem tvoří otok v místě vpichu v průměru cca 5 cm a dlouho svědí. Následně se mi vytvoří modřina cca 1 cm a přetrvává dlouho - i 10 dnů, následně vybledne, ale patrná je i měsíc. Musím ještě dodat, že v poslední asi 2 měsíce mám mírně zvětšené krční uzliny, cítím se unavený a mám bolestivé svaly na krku, rovněž fascikulace (nejdříve v obličeji, dnes asi druhý den neustále pod pravým ramenem). KO + diff., antropozoonozy, ELISA borelioza, chlamydie pneu. negativní - chron. infekce neprokázána (chlam. poze v IgG). Ještě bych dodal, že před 15 lety jsem boreliozu prodělal. Může reakce na komára ukazovat i na jiné onemocnění, nebo doporučoval byste mi navštívit nějakého odborníka? Moc děkuji!
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, reakce na komára neukazuje na jiné onemocnění. Pouze jako alergik můžete získat alergii na látky, které komáři vstřikují do kůže při kousnutí. Jsem rád, že všechny testy byly negativní. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, mám problém se kterým si nevím rady. Již třetím rokem pravidelně s přítelem dojíždíme k jeho rodičům kteří jsou vášnivými pěstiteli rostlin ( odhaduji 150 druhů). Každý rok v období od srpna do poloviny září se mi během této návštěvy na těle objěví velice svědivá vyrážla v podobě zarudlých pupínků(v průměru 3-5mm), které se nejvíce vyskytují v záhybech těla ( pupík, třísla, pod koleny, atd.). Tento problém postihne téměř každého kdo toto místo navštíví. Já, ani další z rodinných příslušníků žádnými jinými alergiemi netrpíme. Celý tento projev trvá cca 14 dní, a to pouze v případě přerušení fyzického kontaktu s tímto místěm. Vypozorovali jsme, že tyto projevy nezpůsobuje jídlo ani voda, jedinou z možností jsou rostliny. Zajímalo by mne, která rostlina může způsobovat takto agresivní reakce? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Barbora
MUDr. Nouza
Milá Barboro, mám za to, že ve vaší rodině píšete dobrou medicínskou detektivku. Nemám vůbec představu, která ze 150 pěstovaných rostlin by toto mohla způsobovat. Může to být ta, která v tu dobu zrovna kvete, může to být ale i reakce na nějaký hmyz... Přeji vám pevné zdraví a věřím, že vinník bude odhalen. Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.
Přírodní léčba
Dobry den, mam v krku uz asi dva roky zlateho stafylokoka...az ted se s tim zacalo neco delat, beru na to serum. Ale diky brani nekolika antibiotik mam hodne snizenou imunitu. Poradil by jste mi, jak alespon nejak imunitu posilit? A take jake jsou nejlepsi pripravky proti zlatemu stafylokovi?
Adrian
MUDr. Nouza
Milý Adriane, vedle vakcíny je dobré imunitu ještě podpořit přírodní cestou - třeba Colostrum Immune nebo Imunosan jsou dobré přípravky. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha 1.