Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Autoimunita
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na váš názor. Má vliv každoroční očkování proti chřipce na autoimunní trombocytopenii? Může se tím stále snižovat počet trombocytů? Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Nouza
Dobrý den, paní Evo, je to možné. Očkování stimuluje imunitu, a tím i autoimunitu, takže může podporovat aktivitu vašeho onemocnění. Moc pozdravů, držím vám palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na potraviny
Dobrý den, od mé kosmetičky jsem se dozvěděla, že mám nejspíš alergii na citrusy (vždy v zimním období mi zčervená a trochu oteče místo nad horním rtem). Chtěla bych se Vás proto zeptat, jak mohu opravdu zjistit zda tuto alergii mám. A pokud by se opravdu prokázalo, že jí mám, tak jestli je nezbytně nutné se vyhnout tomuto ovoci. Předem děkuji za odpověď.
Jitka
MUDr. Nouza
Jitko, nedomnívám se, že se jedná o alergii, může to být pouze vaše citlivost na ostrou šťávu citrusů. Zkuste, co to udělá, když je na nějakou dobu přestanete jíst. Možná by bylo též možné stanovit specifické IgE protilátky proti jednotlivým citrusům. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chlamydie
Dobrý večer, moje dcera se léčí na imunologii, má chlamydie plicní...jenže poslední dobou jí šíleně svědí obličej a krk...jsem z toho celá zoufalá, jelikož má i prášky proti svědění a je to snad ještě horší...bože jak já ty chlamydie nenávidím...
therma@seznam.cz
MUDr. Nouza
Dobrý večer, možná že to svědění působí léky, které užívá na chlamydie. Nechť to probere s imunologem, možná bude stačit změna léků. Moc vás pozdravuji a držím vám i dceři palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chlamydie
Dobry den,jak se chlamidie prenasi?jsem bohuzel ve state,kde je stranka onfo chlamidie blokovana.Pred 2 lety v 2007 mi udelali test a pry jsem je prodelala,ale test byl v poradku.Jaky vliv maji na tehotenstvi -neb nemohu rok otehotnet.... Musim jeste delat dalsi test? nepocituji ale zadne potize a ani bych zadne nemela mit.Pravdepodobne jsem je prelecila neb jsem nekolikrat za rok mela zanet moc.mechyre - je to mozne ?A jeste mne zajima - jsou pouze pohlavne prenosne?co solarko?sauana?virivka?dekuji antonie
antonie
MUDr. Nouza
Milá Antonie, pokud nemůžete otěhotnět, bylo by dobré v rámci vyšetření zopakovat testy na chlamydia trachomatis. Ty jsou pohlavně přenosné; lze si představit i přenos jiným kontaktem. Plicní chlamydie se přenášejí hlavně kapénkovou nákazou. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chlamydie
dobrý den pane doktore. U mé přítelkyně byla objevena chlamydie pneumonie(pozitivní pouze IgM) a začína léčbu ATB. Mimo jiné byla na vyšetření na gynekologii, kde ji řekli, že je potřeba, aby byl IHNED léčen také její partner-tedy já. Ptám se tedy: je nutné, abych se nechal vyšetřit i přesto, že žádné problémy nemám?jaké je riziko, že bych mohl být také nakažen?děkuji za odpověď a přeji pěkný den
chlamydie
MUDr. Nouza
Dobrý den, pokud se jednalo o chlamydii pneum. není nutné, abyste se jako partner léčil. Tím spíš, že nemáte žádné obtíže. Ostatně dle mého názore je léčba vaší přítelkyně velmi otazná též. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na potraviny
Dobrý den pane doktore mam alergii na pepř prosim poradte.Děkuji.
PETR
MUDr. Nouza
Milý Petře, to je problém, s tím si musíte poradit sám, nejspíše tak, že se budete pepři vyhýbat. Není to vždy jednoduché. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Přírodní léčba
Dobrý den, prosím o radu se stále se vracející bolestí v krku.16.9.jsem dostala v práci výpověď po 14 letech, strašně mě to rozhodilo a 20.9.jsem poprvé onemocněla,úporná bolest v krku, otok krku,byl mi aplikován Dexamed a ATB, nejprve Rovamycin a po 3 dnech Dalacin.Bolest se snížila, ale ani po vybrání zcela neustoupila,až pak za nějakou dobu samovolně.Od té doby se mi to opakovalo již asi pětkrát,stále stejný druh i lokalizace bolesti. 1x Bioparox, několikrát bez ATB.Výtěr ukázal Hemofil Beta laktam neg.,nasazen Doxybene, po 2 dnech bylo po bolesti, ale za 3 dny po dobrání je to zpět. Alergoložka nic zvláštního nezjistila, doporučila mi Luivac. Nasadila jsem ho,když mi bylo dobře a za 3 dny mě bolelo v krku. To se dal ten Doxybene, Luivac vysadil a po dobrání jsem opět na radu lékaře pokračovala s Luivacem a po 2 tabletách mám bolest zpět. Už jsem z toho dost umordovaná,navíc bez práce, takže psychika taky pracuje.Bude mi 50 let. Můžete mi nějak poradit? Děkuji Vám předem.Z.Černá
Zuzana Černá
MUDr. Nouza
Milá paní Zuzano, imunita je velice křehká nádoba, a takový stres jako je nespravedlnost, která vás potkala, způsobí velké její oslabení. Zkuste se svými silami nad to povznést, využijte sil přírody, podpory rodiny. Práce se jistě nějaká najde, určitě si poradíte. Pak i imunita půjde vzhůru. Pokud se to nepodaří, zkuste psychologa či psychiatra. U nás podobné problémy řešíme pomoci tzv. psychosomatické medicíny. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín (objednani@centrum.cz) a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Dobrý den mám puchýřky pod jazykem nevíte co to může byt. Díky
Jiri
MUDr. Nouza
Milý Jiří, nejspíše počínající afty. Pokud se vám problém bude vracet, poraďte se s praktickým lékařem nebo zubařem. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Vážený pane doktore. Již přes 1 rok mě trápí bolest v krku. Také jsem unavená, ale to přikládám tomu, že mám dvě malé děti. Po vyšetření u paní doktorky jsem měla v krku nález a byla přeléčena ATB, ale asi po 2 týdnech to začalo nanovo. Paní doktorka mi znovu předepsala ATB, ale opět se vše vrátilo. Nechci stále jíst ATB a moje ošetřující lékařka mi jiné řešení nenavrhla. Sama cítím, že je to spojené asi i se stresem, případně spoustou práce s malými dětmi. Navíc se mi druhé dítě nenarodilo zcela zdravé a v podstatě krátce po porodu moje problémy začaly. Velmi mě samozřejmě trápí zdraví mého dítěte a tak si myslím, že moje chronická bolest v krku je spojena s psychikou. Bolest mi jde někdy do uší a zvláště po probuzení je to silnější. Nepomáhají ani pastilky na bolest v krku (do hodiny je zpátky). Také se dost potím a to nemám žádnou nadváhu, spíše naopak. Někdy mi rychle buší srdce a mám strach z vážných nemocí, je to opravdu nepříjemné. Poraďte mi prosím a předem velmi děkuji! Janíč
Janíčková
MUDr. Nouza
Vážená paní Janíčková, příčin jistě může být více, je potřeba dobrého vyšetření. Do úvahy připadá porucha štítné žlázy a jistě také psychický problém, vycházející z přemíry stresu. Není se co divit, je toho jistě na vás moc. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín (objednani@centrum.cz)a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den, skoro 10 let trpím rizikovou alergií. Do teď se nezjistila přesná příčina. V poslední době se k alergii přidali dýchací potíže. Momentálně beru 2 medroly, 2 xyzaly a 2x euphylin denně. Po nasazení euphylinu se cítím strašně unavená, občas zvracím a celkově slabá na tolik, že si musím jít lehnout. Zajímalo by mě zda tyto problémy souvisejí s braním euphylinu nebo ne. Občas mám stavy na omdlení, ale není to tak hrozné jako teď. Je mi 22 let, chci sportovat, ale vzhledem k těmto problémům toho nejsem schopná, vydržím hrozně málo, po té chvilce ztrácím energii, přichází slabost a žaludeční potíže. Děkuji za odpověď
Petra Vomočilová
MUDr. Nouza
Milá Petro, věřím, že zhoršení vašich problémů souvisí s Euphyllinem, zkuste se domluvit na změně léku, pak jistě se budete moci vrátit k pohybové aktivitě a sportu. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Alergolog mi proti ucpanému nosu dal Alerid a Nasonex spray. Nasonex je naprosto neúčinný.Alerid zabírá proti záchvatům kýchání a rýmě, ale nezabírá tolik, aby se mi neucpával nos.Proti ucpanému nosu používám Nasivin nebo Otrivin. Ty se nemají brát déle než týden.Na plicním mi dali Singulair proti počínajícímu astma.Děkuji každá rada je těžká,vím to.Beru proti vysokému tlaku.
Kola Jan, Bystré-Janovice
MUDr. Nouza
Vážený pane, je třeba podrobné vyšetření na ORL, také bych se zamyslel, jestli není souvislost s ucpaným nosem a něčím dalším, třeba léky na vysoký tlak. Nasivin či Otrivin není dobré užívat déle; hrozí, že si na ně zvyknete a budou potřeba čím dál častěji. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Dobrý den,pane doktore prosím o radu,mám několikaleté potíže,které se neustále stupňují.Je mi 44let,jsem alergická na pyly,roztoče,penicilin.Před rokem mi byl potvrzen lymfedém na prstech obou rukou.Chci se zeptat zda to může souviset s EBV VCA Igg 750U/ml pozitivní a jak se pozná,že je tento vir aktivovaný.Jsem velmi unavená, mám bolesti v krku,svalů,kloubů,páteře,pocení a hlavně pálení chodidel.Vyšetření na chlamydie je negativní,v krku stafylokok, v pupku streptokok.Dle imulologa jsem zdravá.Bylo by možné se nechat vyšetřit v Brně bez doporučení?Popřípadě kde?Děkuji za váš čas i odpověď.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, jsem přesvědčen, že lymfedém nesouvisí s EBV, pro aktivitu viru by svědčila pozitivita protilátek ve třídě IgM. Je potřeba pátrat po jiných souvislostech. Léčebně by mohl pomoci Wobenzym, máme s ním výborné zkušenosti. V Brně se nejvíce imunologii věnují u Svaté Anny. Přeji hodně štěstí, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na potraviny
Dobrý den ,mám dotaz dceři (16 měsíců) se při snědení čokolády udělají v obličeji malé červené pupínky,stále ji kojím,v rodině je tato alergije u švagrovi dcery ,ale ta trpí ještě alergií na srst a na exotické ovoce,u ní se to projevilo dříve ,myslíte,že se u naší dcery mohou projevit výše jmenované alergie ještě v průběhu života a co by jste doporučoval jako prevenci?moc děkuji za odpověď příjemné svátky a šťastný Nový rok Vám přeje Krahulcová
Alena Krahulcová
MUDr. Nouza
Vážená paní Aleno, dodatečně děkuji za přání. Nejlepší prevencí je vyhnout se tomu, co způsobuje problémy, čili v tomto případě čokoládě. Ví se o ní, že velmi často vyvolává alergické reakce. Moc vás zdravím, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
dobry den, zacla jsem uzivat Staloral 300, zatím jen první lahvicku (modrý uzávěr) a ted o vánocních prázdninách kdyz jsem prijela domu, zjistila jsem ze papir na kterem mam rozepsane davkovani jsem nechala na internátu, vcera jsem mela deset kapek a ted nevim kolik mám mít dnes, zavovala bych doktorce, ale je nedele tak to zkousím tady.... moc dekuju za radu:)
dávkování Staloralu
MUDr. Nouza
Dobrý den, dávkování Staloralu je obvykle 3x týdně 8 dávek pod jazyk jako udržovací léčba. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý deň pán doktor. Mojím problémom je závislosť na spreji Muconasal Plus, ktorý používam už vyše roka. Musím si ho aplikovať aspoň každé 3 hodiny a to mi dosť znižuje kvalitu života a v noci kvalitu spánku. Zvyknem aj chrápať a sem-tam sa budím na nedostatok kyslíku - možno spánkové apnoe. Poraďte mi ako sa týchto ťažkostí zbavyť? Ďakujem.
Alex
MUDr. Nouza
Dobrý den, Alexi. Váš problém je docela častý. Máte možnost tento problém řešit buď s ORL nebo alergologem. Každopádně sám to nejspíše nezvládnete, protože vaše nosní sliznice se stala závislou na daném léku - podobně byste však dopadl s Nasivinem, Olynthem, Otrivinem, apod. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín (objednani@centrum.cz)a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Dobrý den pane doktore.Obracím se na Vás s dotazem pro sebe(26 let) a svou 2,5letou dcerku.6 měsůců po porodu mi byla zjištěn hypothyreosa štítné žlázy a od té doby se mi neustále vrací rýmy,pálení v krku a to zejména v noci a po ránu.V noci nemohu spát,mám ucpaný nos.Pak celý den nic.Velice mi to komplikuje péči o dceru,jsem pořád unavená a nevyspalá.Nyní mi zjistili v krku zlatého stafylokoka a dororučili vyšetření alergologa-imunologa.Moji dceru jsem kojila 22 měsíců,do té doby nebya téměř vůbec nemocná.Od září tohoto roku se jí pravidelně po 14 dnech vrací rýmy (vodnaté-bílé)a někdy má i kašel.Teploty minimálně a únava žádná.Nevím co bude až dcera nastoupí za půl roku do školky.Praktická lékařka nám zatím alergologa nedoporučila.Jinak dceři dávám Multisanostol a Echinaceový sirup.Celá rodina už jsme z toho nešťastný,nic se nedá naplánovat.Nemohu to na dceru přenášet já?Budu Vám vděčná za každou radu.Děkuji a přeji krásné Vánoce.Veronika
Veronika Hodková
MUDr. Nouza
Milá Veroniko, děkuji za milé přání. Onemocnění štítné žlázy zasahuje do celého organismu, včetně imunity. Je třeba počítat i se zvýšenou nemocností a únavou. Pokud máte prokázané nosičství Staph. aureus, můžete tím, zcela přirozeně, ovlivňovat i dcerku. Pokud budou obtíže ptřetrvávat, požádejte dětskou lékařku o vyšetření na alergologii - imunologii. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na zvířata
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Koupili jsme mladšímu synovi kočičku a starší syn začal pšikat, kašlat, v noci nemůže spát jak mu chrčí na produškách. Jsem z toho vyřízená, mladší syn pláče, kočiku nechce dát z domu. Koupila jsem synovi reactine, potom zyrtex, nic nepomáhá. Prosím o radu. Děkuji moc, hezký den. Lenka
Lenka727@seznam.cz
MUDr. Nouza
Milá Lenko, kočka v bytě s malými dětmi nemá co dělat. Riziko alergie zvláště u kočky je vysoké, a často vede k dechovým obtížím až astma bronchiale! Nechte staršího syna vyšetřit a kočku pokud možno držte venku, mimo byt. Moc vás pozdravuji, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na názor ohledně mlhových fontán. Mám mírnou alergii na venkovní plísně, něco málo na roztoče, někdy mám potíže s nádechem a mívám dost suchou sliznici. Pořídila jsem si mlhovou fontánu. Vodu vyměňuji a mísu taky čistím. Nepoužívám ji často, ale když ji zapnu, opravdu cítím zlepšení v krku. Ale poslední dobou jsem si všimla, že když si ji zapnu na večer v ložnici a pak jdu do této místnosti spát, ráno se probouzím se silným pálením v krku, na hrudníku, nemůžu se vůbec nadechnout. Je to jako bych vydýchala nějaké ředidlo. Přes den pak dostanu teplotu cca 37,6, bolí mě celé tělo, oči, hořím. Večer toto vyležím a den na to jsem fit. A mlhovou fontánu jsem použila právě jen ten večer. Nevím, jestli to není shoda nějakých okolností, nebo jestli mohu mít negativní reakci na ml. fontánu. Nemáte s tímto zkušenosti? Případně co udělat, pokud se tento stav bude opakovat? Děkuji za Váš názor. Pěkný večer.
Helena
MUDr. Nouza
Milá Heleno, prostředí v kterém žijeme by mělo mít optimální vlhkost vzduchu, ani sucho, ani příliš vlhko. Obvykle v našich interierech se přetápí a je zvláště v zimě tam bývá velké sucho, proto zvhlčovače patří do výbavy alergiků. Přesto je možné, že vás něco dráždí, možná plísně, které se ve vlhkém prostředí pomnoží. Zkuste chvíli bez fontány, a pak zkusit zase s ní, rozdíl bude určující pro další postup. Ještě něco na konec: jesti pak jste byla dobře vyšetřena kvůli dušnosti? Moc se mi to nezdá. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku (objednani@centrum.cz)o vhodný termín a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Různé
Dobrý den pane doktore,prosím o radu ohledně červenání a bolení očí v prostředí kde se vyskytují zářivky.Je možné že je to způsobeno alergií,když nemám jiné potíže a alergický na nic nejsem.Děkuji
Martin
MUDr. Nouza
Milý Martine, myslím, že se nejedná o alergii, spíše dlouhý pobyt v interiérech se zářivkami působí únavu očí s jejich červenáním. Pokud by to šlo, zkuste zářivky přes den vypínat a pracovat při denním světle. Váš, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na potraviny
Dobrý den, prosím o radu. V září se u mě objevila akutní kopřivka. Skončila jsem na pohotovosti. Týden po incidentu jsem se ještě mírně osypávala, zejména na kolenou, loktech...Od té doby nic. Cca po 2 měs jsem měla kopřivku znovu - zahnáno práškem xyzal od alergoložky. Krevní testy alergii neprokázaly. Prý jsem alergická na nějaké jídlo, ale neví se na jaké. Jím pořád stejně. Kopřivka se od listopadu neobjevila. Občas mívám drobné pupínky na předloktí, které do druhého dne zmizí. Poradíte mi co dál? Jaké vyšetření? Jak zjistit od čeho to vlastně bylo když jím pořád stejné věci? Děkuji za odpověď
Tamara
MUDr. Nouza
Milá Tamaro, jak jsem zde už někde psal, s kopřivkou jsou problémy. Je těžké, a v mnoha případech nemožné, odhalit příčinu. Může to být nejenom nějaká potravina, ale i součást potravin, jako různé chemické látky, barviva, antioxidanty, apod., přidávané do polotovarů. Pokud by se kopřivka objevovala častěji, zkuste si psát, co jste jedla a třeba se dektivní metodou dostanete s vaší alergoložkou k jádru problému. Moc vás pozdravuji a držím vám palce, váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore,dceři byla po reakci (otok víček a červené fleky na tvářích) na Ospen a Cefaklor zjištěna alergie na penicilin a zkříženě na cefalosporiny . Je možné, aby se s věkem alergie zbavila? V případě bakteriální infekce dostává převážně Klacid, občas Sumamed. Bojím se,aby se časem tato antibiotika nestala neúčinná.Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, nemusíte mít obavu, že by tato ATB přestala účinkovat. A pokud, jsou k dispozici stále i jiná, která bude možné použít i když penicilinovým ATB se budete raději vyhýbat. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Chronické infekce
Dobrý večer, již 3 měsíce mám potíže s hlasivkami a nosohltanem. Asi tak měsíc vysmrkávám hustý hlen. Na rentgénu nosohltanu se nic neukázalo. Výsledky krevního rozboru prokázaly chlamýdie. Již 2 měsíc užívám Ciprinol. Sama jsem si ješte zakou- pila PM-Chlamydil. Zatím se výsledky nedostavily. Myslíte,že užívaná antibiotika jsou správná? Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Nouza
Milá Lenko, domnívám se, že vaše rýma má jinou příčinu, než chlamydie. Krevní testy s pozitivitou protilátek proti chlamydiím nemusí znamenat, že chlamydie jsou příčinou daných obtíží. Je potřeba podrobného vyšetření na ORL, včetně kultivace bakterií. Věřím, že pak bude nasazena správná léčba. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín a pokusíme se vše správně vyšetřit. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore, ráda bych Vás požádala o Váš názor na užívání Zyrtecu v průběhu těhotenství. Jsem alergik a Zyrtec užívám obden celoročně. Vysazení bohužel není možné, protože bez antihistaminik nevydržím. V příbalovém letáku léku je napsáno, že se nemá užívat v těhotenství, ale můj alergolog mne ubezpečil, že se Zyrtec v těhotenství běžně užívá a neměl by mít na vývoj plodu negativní vliv. Alergolog mi také řekl, že neexistuje žádné antihistaminikum, které by bylo oficiálně povoleno v těhotenství užívat, takže by mi nejspíš nepomohla ani změna léku. Na gynekologii mi dnes naopak řekli, že by se Zyrtec v těhotenství užívat neměl. Opravdu nevím, co mám dělat a čemu mám věřit, a nerada bych riskovala. Předem Vám moc děkuji za radu.
Lucka H.
MUDr. Nouza
Milá Lucko, i když se opravdu Zyrtec považuje za zcela bezpečný i v těhotenství, obvykle se nedoporučuje jej užívat. Pokud je největším problémem alergická rýma, je vhodnější použití pouze místě aplikovaných léků - např. nosní spreje - např. Rhinocort, apod. Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den, jsem ve 20 týdnu těhotenství. Asi před měsícem jsem měla první záchvat, druhý před týdnem a poslední včera. Začíná to pocitem tlaku na prsou, který se zvyšuje a pak se dostaví pocit špatného dýchání. Při prvím a druhém toto trvalo asi 15 minut, ale včera to trvalo skoro hodinu. Špatně se mi dýchalo, ale to přešlo, ovšem poocit silného tlaku na prsou přetrvával dál asi tu hodinu. Dnes jsem byla u lékařky a ta mi řekla, že pokud by se to opakovalo, mohlo by jít o astma a bylo by nutné udělat testy na alergii. Na EKG jsem byla na začátku těhotenství a bylo v pořádku a tlak mám spíš nízký. Zajímalo by mě co tyto testy obsahují a zda se dělají ambulantně nebo vyžadují pobyt v nemocnici. Děkuji Vám za odpověď.
Jana F
MUDr. Nouza
Milá Jano, vyšetření k vyloučení astma bronchiale se obvykle provádí ambulantně a nezabere moc času. Pokud je později potřeba podrobnější vyšetření, jen výjimečně je nutná krátká hospitalizace. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Astma bronchiale
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 23 let, asi od 10 let mám astma a celoroční rýmu. Nejdříve nemohli přijít na to, co mi je asi rok jsem chodila na neustále punkce nosní dutiny. Pak jsem se začala léčit s astmatem, ale rýma stále trvá. I když alergická na nic nejsem. Před rokem jsem byla na trhání nosních polypů. Rýma stále přetrvávala, ale bylo to lepší. Nyní ji mám zase horší, každý den od rána do večera smrkám (jen takovou vodnatou). Bolí mě z toho hlava. Na astma používám Symbicort, na rýmu volně prodejný Sterimar. U nosní doktorky už jsem nebyla rok, protože mi stejně její léčba nepomohla. Můžete mi, prosím poradit, co s tím. Děkuji.
Katka Š.
MUDr. Nouza
Milá Katko, chronická rýma a astma mají těsnou souvislost. Léčba rýmy je určitě moc důležitá. Je třeba najít dobrého specialistu ORL a imunologa. Vedle rýmy, budete léčit i astma, a to je moc důležité! Pokud to k nám nemáte až tak daleko, požádejte naší asistentku o vhodný termín a pokusíme se dát vše do pořádku. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Oslabená imunita
Dobrý den p. doktore, nevím, zda se můj dotaz bude týkat Vás ale zkusím to. Dost často se mi porodu dělaj herpesy. Je to téměř každý druhý měsíc. Právě teď jsem se dočetla, že herpesy souvisí i s Alzheimerovou nemocí. Je to možné? Děkuji Vám moc za odpověď
Cáderová Milka
MUDr. Nouza
Vážená paní, herpes - opary, souvisejí se sníženou obranyschopností, ale není se proč bát Alzheimerovy choroby. Pokud jsou hodně často, častěji než jednou za 3 měsíce, či ve větším rozsahu, je na místě imunologické vyšetření a odpovídající léčba. Moc vás pozdravuji a držím palce, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Vážený pane doktore, prosím o radu, zda je možné mít kopřivku na teplotu nebo virózu? Již poněkolikáte jsem ji měla při nástupu horečnatého onemocnění, bouřlivou, včetně otoku celé hlavy. Pokud se mi ale horečku podařilo srazit, kopřivka se nedostavila. Děkuji za odpověď.
Taťána
MUDr. Nouza
Milá Taťáno, s kopřivkou je hodně problémů, často ani nevíme, jak vzniká. U vás patrně ji spouští zvýšená teplota. Na místě je podrobné imunologické vyšetření. Moc vás pozdravuji, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie na pyly
Dobry den, je mi 24 let. Od 12 do 16 jsem se lecila na pyl. alergii vakcinami, na ktere jsem pravidelne dochazela k lekari. Vzhledem k tomu, ze jsem nevidela valny vysledek jsem prestala a od te doby jaro a leto prestala s Flonidanem a Claritinem. Posledni leto se ale me potize zhorsily a tyto leky uz nezabiraji. Mohl byste mi doporucit nejake pracoviste v Praze, kde zjisti na co presne jsem alergicka a navrhnou nejakou lecbu? Dekuji
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, je pravděpodobné, že dnes, po 10 letech máme k dispozici opět modernější formy léčby. Nechte se vyšetřit, nejspíše pomocí tzv. prick testů, a léčba jistě bude následovat. Pokud byste nevěděla kam se obrátit, napište naší sestřičce o termín - objednani@centrum.cz. Moc vás pozdravuji, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Alergie - různé
Dobrý den, měla bych otázku. Jako malá (asi tak 6let) si pamatuju že sem mívala exzémové ložiska na vnitřní straně kotníku, po nějaké době to zmizelo a nyní asi 3roky zpět (teď je mi 20let) se opět znovu začala ložiska objevovat (velikost max 3cm). Vždy v zimním období na stejném místě a jen na pravé noze. Přičítala jsem to vysokým kozačkám, ale letos to opět začíná a to jsem kozačky ještě nevytáhla ze skříně. Asi 2 roky mám alergii na pyly. Chtěla jsem se zeptat jestli se může jednat o nějakou zvláštní formu atopického exzému??? občas to i svědí a má to červený lem.
Barča
MUDr. Nouza
Milá Barčo, patrně s aktivací alergie na pyly se vám opět probudil i ekzém. Vzhledem k tomu, že je na vcelku skrytém místě, neměl by být problém se ho zbavit. Nejspíše pomocí mastičky, kterou vám předepíší na kožním, alergologii. Ale může ji předepsat i praktický lékař. Nejspíše Locoid, Triamcinolon, apod. Moc vás pozdravuji, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie.
Autoimunita
Dobrý den, prosím o radu ohledně celiakie. Manžel si sám v 35 letech nasadil bezlepkovou dietu, protože měl tak vážné zažívací problémy, že už to nemohl dál snášet. Je citlivý i na lepek ve stopovém množství, s dietou se stav upravil. Vyšetření krve na IgE, enzymy a protilátky na lepek však bylo negativní. Na vyšetření sliznice střev nebyl, protože se v krvi nic neprojevilo, přitom na dietu reaguje jednoznačně. Celiakii mají v rodině. Je možné, že by byl alergický na nějakou jinou obilnou bílkovinu, než je lepek, kterou neumí medicína diagnostikovat? Může se jednat o celiaki, i když je IgE negativní? Také jsem se chtěla zeptat, jestli každý, kdo má celiakii, má pozitivní aberaci určitých genů (nějaké alely)? U dítěte byl rizikový gen pro celiakii pozitivní, i když dítě má jen drobné potíže a dietu nedrží - čili kdo má rizikový gen, celiakii mít nemusí? Ale platí to i obráceně? Má každý celiak ten gen narušený, nebo jsou i celiaci, u kterých se ta aberace nevyskytuje? Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, s celiakií je to na dlouhé povídání, proto vás odkážu do specializované ambulance - pro děti je třeba ve Fak. nemocnici Motol a pro dospělé jsou kontakty uvedené na internetu. Hodně informací najdete také např. na http://coeliac.cz/. Ale nyní alespoň vzkaz pro manžela: jestli mu dieta vyhovuje, nechť ji drží, protože tělo si řekne co chce a co ne. Pokud by měl o dietě pochyby, pak by byl dobrý histologický průkaz z vyšetření střeva. Hodně zdraví celé rodině a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, trpím bolestmi kloubů (kolen, zápěstí a loktů), unavou, nespavostí, bolestmi zad. Mám podezření na boreliozu, při které se objevují podobné příznaky. Krevní test na anti-borelii jsem měla negativní. Chtěla bych se o těchto problémech poradit s nějakým specialistou, ale nevím, které odvětví medicíny se podobnými věcmi zabývá. Mohla by to být záležitost imunulogie?
Magda
MUDr. Nouza
Milá Magdo, určitě i imunologie má k tomu co říci, zrovna tak i revmatologie. Nejspíše však infekční oddělení. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, mému synovi (7měsíců) byla krev.testy z důvodu mého podezření na nesnášenlivost mléka po zavedení částečně umělé mléčné výživy (kaše a 1x denně mléko Nutrilon) zjištěna anca (+) a IgG (++).Opět jsem se tedy vrátila jen je kojení a přikrmuji pouze masozeleninové příkrmy.Poraďte mi prosím, zda a kdy mohu zkoušet zavádět i mléčné příkrmy (jogurt) a co tyto výsledky vyšetření znamenají.Děkuji za odpověď (starší syn je celiak).
mirka
MUDr. Nouza
Milá Mirko, pokud trvá podezření na nesnášenlivost mléka, tak není dobré ho do stravy přidávat. Výsledky krevních testů je třeba posuzovat v kontextu klinického obrazu, takže svůj dotaz směřujte k vaší dětské lékařce. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Chcel by som sa opyýtať, či sa môže 8-mesačné dieťa liečiť na alergiu Zyrtec-om, pretože nám ho predpísala lekárka. Robili dcére testy a zistili vysokú histamínovú reakciu. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom A.Kupka
Anton Kupka
MUDr. Nouza
Pane Kupko, vaše děcko patrně má alergické obtíže, a tato diagnoza je podpořena provedenými testy, takže v tom případě Zyrtec patří k základním lékům. Pokud máte nějaké pochybnosti, poraďte se v lékárně nebo s vaší lékařkou. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den,nejsem si jist, patří-li můj problém do Vaší specializace, ale přesto se zeptám.Je mi 62 let, mám CHOPN IIIst. medikace: Spiriva, Euphylin,Seretide, Ventolin a k tomu Prestarium a Isoptin. Respektuji problémy s tím spojené, ale trápí mne, že pravidelně při zadýchání se, začne mi téměř nekontrolovatelně intenzivně téct z nosu vodová rýma (šráky). Po uklidnění dechu pomine. Plícní lékař mi řekl, že se s tím ještě nesetkal a s CHOPN to nesouvisí, naopak praktická lékařka konstatovala, že je to z ordinovaných léků. Je to, zejména z estetických důvedů, nepříjemné hlavně na veřejnosti. Myslíte, že se mám obrátit na nějakého specialistu, nebo se s tím smířit. Předem děkuji za odpověď!
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, v alergologii se setkáváme velmi často s vodovou rýmou, kdy člověk promáčí během chvilky celý kapesník. Je to zpsůbeno alergickou reakcí. Možná, že i vy jste alergický a něco vás vždy podráždí. Nejspíše by vám poradili na ORL a alergologii. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den,prosím chtěla jsem se zeptat,vyčetla jsem,že v roce 2007 lék Staloral byl stažen z trhu našel se psí alergen.Prosím odepište co vy na to?Jaký je Váš názor na léčbu tímto lékem.Předem děkuji.
Dagmar Trasáková
MUDr. Nouza
Milá Dagmar, Staloral je na trhu k dispozici, dětem do 15 let jej hradí z velké části zdravotní pojišťovny. Používáme jej velmi často, s dobrými výsledky. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, mám problém s imunitou. Dá se říci, že téměř celý rok (mimo léta) jsem nachlazená, nebo mám zvýšené teploty a jiné problémy. Jím zdravě, dostatek ovoce a zeleniny, také potravinové doplňky - multivitamíny, echinaceu, ale bohužel nic nepomáhá a tyto stavy mi brání i v zaměstnání. Čím by to mohlo být? Děkuji za odpověď
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, máte oslabenou imunitu: k častým příčinám těchto stavů patří alergie, stres a špatná životospráva. Pokud nevíte jak na to, poraďte se svým lékařem, nebo se objednejte přímo k nám. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, po konzumaci špenátu a brokolice, které mám moc ráda, se u mě objevují 2-3hodinové nesnesitelné křeče ve střevech. Stačí i malé množství této zeleniny. Na gastroenterologickém vyšetřením střev jsem byla, ale nic se nenašlo. Čím to může být způsobeno? Na jakou látku mohu být alergická?
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, nejspíše jste alergická přímo na špenát a brokolici. Možností je i alergie na nikl, ta by se však projevila i u jiných druhů zeleniny. Nejlepší bude se vyhnout brokolici a zkusit místo ní květák a místo špenátu zkusit třeba mangold. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, byla u mě zjištěna zkřížená alergie, mám alergii na břízu, žito, olši, bojínek, lísku, kočky..atd..chci se spíš zeptat k té obilné mouce, zda mohu jíst např. žitný chleba, nebo celozrnný chleba s lněným semínkem, prostě pečivo a jídlo z té mouky...poněvadž mám dost velké problémy s nadýmáním a plynatostí a těchto jídel jím celkem dost, jako celozrnný nebo žitný chléb, celozrné sušenky atd. a nevím, z čeho by to mohlo být...děkuji moc za odpověď, Jitka
Jitka Benešová
MUDr. Nouza
Milá Jitko, většinou se pylová alergie na obilniny netýká mouky a pečiva. Pokud však máte pocit, že vaše obtíže souvisí s pečivem, zkuste přísun pečiva omezit či nahradit jen celozrnným pečivem nebo výrobky z jiných zdrojů - kukuřice, soja, apod. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, pane doktore. Zjistila jsem, že zřejmě mám alergii na para ořechy. Bolí mě po nich v krku, když polykám, a mám divný pocit v ústech, a to ještě mnoho hodin po jejich požití. Asi to bude slabší alergie, protože jsem si na internetu našla, že někteří lidé se po požití ořechů dokonce začnou dusit. S ostatními ořechy ani jinými potravinami problémy nemám. Ráda bych se zeptala, zda se má alergie může časem zhoršovat nebo rozšířit na jiné ořechy. Rovněž bych chtěla vědět, zda stačí se těmto ořechům vyhýbat nebo zda bych raději měla zajít na vyšetření. Je mi 29 let.
Jana
MUDr. Nouza
Milá Jano, věřím, že to je vskutku jenom slabší forma alergie, která se projevuje svěděním v krku a mírně zhoršeným polykáním, ne však problémy s dýcháním. Pokud víte, že vám jiné ořechy nevadí, tak se nemusíte strachovat. Je třeba nejíst paraořechy a hlídat si jejich event. příměs v jiných výrobcích. Pokud byste však měla pocit zhoršování obtíží, obraťte se na alergologii. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
Dobrý den pane doktore, mám 7letého syna,s diagnózou mírné astma.Užívá dlouhodob. Ecobec a Ventolin při potížích, společně s Aeriusem.Chtěla jsem se Vás zeptat, jaký máte názor na doplňkovou léčbu Wobenzymem, nebo Chllorelou,co je vhodnější.?Syn užíval také rybomunil.Doporučoval by jste i užívání rybomunilu,současně s výše uvedenými doplňky?Je nějaká reálná možnost, že by se syn mohl zcela vyléčit za pomoci kortikoidní léčby.Může z toho tzv.vyrůst?Děkuji za Vaši radu pane doktore.Zdravím Vás.
Daniela
MUDr. Nouza
Milá Danielo, Wobenzym i Chlorella jsou velmi dobré přípravky. Každý funguje trochu jinak. Wobenzym je skvělý na záněty a vyrovnání imunity, chlorella zase dobře čistí. Kombinaci s Ribomunylem bych však nedoporučil. Pokud použít, tak jedno po druhém. Astma vašeho synka je možné zlepšit, pokud má alergickou povahu, pak důslednou, moderní léčbou alergie - desenzibilizací. Poraďte se s vaším alergologem, existuje vakcína Staloral 300, která je pro děti velmi vhodná. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Dobrý den pane doktore, dekuji Vam mnoho za Vaší odpověď ze dne 17. listopadu.Obracím se na vás,proto, aby jste vnesl trochu světla do mého problému (candida).Trápím se už rok s tímto problémem,ačkoli lékaři mi to neustále vyvrací.Výsledky z kultivace a krve jsou negativní.Je tedy možné, že by výsledky mohli být falešně negativní?Slyšela jsem i takovýto názor, (což mě mate).Doporučil by jste mi biopsii?Je to prý spolehlivý test.Mohl by jste mi prosím poradit,jakým způsobem tento problém řešit ?Pokoušela jsem držet i dietu s úplným vyloučením sacharidů a polysacharidů,ale váha strašně letěla dolů snad den ze dne.Na mojí výšku 170 cm vážím 52 kg.Zatím jsem nedosáhla žádného výsledku.Zvažuji i případnou návštěvu u Vás.Děkuji Vám a těším se na odpověď.
Světlana
MUDr. Nouza
Milá Světlano, s kvasinkami je potíž v tom,že se špatně prokazují. Takže já bych vůbec netrval na pozitivním průkazu, ale nasadil bych léčbu, tak aby vám bylo co nejrychleji co nejlépe. A to je možné. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Děkuji za Vaši odpověď. Přiznám se, že během toho času vše vzalo spádem, objevila se opět hypertyróza a byla jsem během měsíce pětkrát nemocná, že už jsem to nevydržela a oslovila jednu Vaši kolegyni. Jen Vám chci poděkovat jelikož jste mne vlastně podpořil v mém názoru. že by se s tím mělo něco dělat. Navíc, díky onomu kroku a nutnosti předání dokumentace jsem přišla na jádro pudla, pravděpodobně. Myslela jsem si, že v oněch šestnácti, necelých sedmnácti to byl meningokok, tak nebyl. Byla to komplikovaná Primární atypická pneumonie způsobená Mycoplasmatem pneumonie, přičemž mi byly na infekčním oddělení učiněny dvoje odběry ty druhé ještě horší výsledek než první, má tehdejší dětská lékařka mje pouze zalepila do karty a nic neučinila, nutno dodat, že jsem se léčila pouze tři dny ampicylinem..takže asi tak..no a již po měsíci tam mám zzáznam zvětšené strumy, do roka astma, za další půl rok prolaps mi. chlopně.a tak dále až dodnes..i varicella je pozitivní, ještě jednou díky za vše.
Adriana
MUDr. Nouza
Milá Adriano, moc děkuji za vaše milé řádky. Držím palce a věřím, že vše se v dobré nakonec obrátí. Hodně zdraví a krásné Svátky, váš MUDr. Martin Nouza, CSc.
Alergie na potraviny
Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Mám 11-ti letou dceru, první exantém se objevil v 1 roce při viroze. Po té se vyrážka objevovala zhruba 1x za rok, byly to plošné fleky kolem kloubů (lokty, kolena a víčka), většinou při oslabení. Ústup po podání Fenistilu, jednou musela být aplikována kalciovka. Nyní se intervaly mezi exantémy zkrátily, exantém již není pouze kolem kloubů a prodloužila se i doba kožních projevů. Také musel být již 2x podán Rectodelt. Poslední výsev byl zhruba před týdnem a trvá v lehčí formě dodnes. Ráno se vzbudí bez projevů a odpoledne má již pupínky. Bere nyní Zyrtec a Fenistil kapky. Paní doktorka dělala testy na pyly, roztoče, lepek, ASLO, HSV, EBV, ECP, autoprotilátky ANA, vše negativní. Také humorální imunita i celkové IgE je v pořádku. Již nevím, co mám dělat. Paní doktorka navrhuje při zhoršení hospitalizaci a komplexní vyšetření. Já sama mám pozitivní protilátky proti BKM, nemohla po mně tuto alergii zdědit? Děkuji Vám moc za odpověď.
Hana
MUDr. Nouza
Milá Hano, zdá se, že se jedná o alergickou reakci, možná charakteru kopřivky. Příčiny mohou být různé, často to bývá potravinová alergie. Včetně možnosti alergii na bílkovinu kravského mléka. Zkuste jí vysadit mléčné výrobky a dát odlehčující, čistící kúru - hojně tekutin, dušená zelenina, z potravních doplnků chlorella, zelený ječmen, apod. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Pane doktore,prosim o radu.Jsem ted pracovne v zahranici a nastala mi alergie po barveni vlasu.Po L'Orealu,ktery pouzivam leta.Mokvani,paleni,svedeni..atd.Byle jsem tady na koznim a lekar mi rekl,ze si nesmim uz nikdy barvit vlasy.Udajne by priste al.reakce mohla byt dramatictejsi.Muzete mi poradit co s tim???Dekuji predem za pomoc
Tereza Kolarova
MUDr. Nouza
Milá Terezo, zdravím do ciziny! Myslím, že to je trochu přehnané, barvit se jistě budete moci, ale budete muset hledat a zkoušet, co vám nebude vadit. Může to být třeba jenom jedna složka z Orealu, která v jiném přípravku není... A co zkusit hennu? Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore zjistili mi alergii na síran nikelnatý a nikl a ostaní kovy kobalt.Bylo mi zakázo používat nerezové hrnce a taky mi bylo zakázáno jíst pomalu veškerou zeleninu jako hlávkový salát, rajčata, květák, špenát atd...Dále nesmím pít čaj ale kávu.Dostala jsem krém Diprosone.A já se chci zeptat včem teda mohu vařit říkali mi v hliníku, ale ten se u nás od jisté doby nevyrábí, jelikož to taky uvolňovalo jakou si látku.A ještě jsem se chtěla zeptat proč nesmím pít čaj vždyť tam není nic škodlivého.Ptám se proto, protože kávu nepiji ani mi nechutná piju hodně bylinkové čaje sypané a ne v sáčku ty nemají žádnou chuť a jsou hodně převoněné.Taky mám dotaz jestli mi to někdy zmizí ta vyráška mám to nanohách a na loktech a ze spodu na chodidlech. Někdy mě to nesvědí a někdy zase strašně že se škrábu až do krve.Děkuji za odpověď
Kateřina
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, do kávy se nenuťte, pokud vám nechutná. Čaji se vskutku raději vyhněte, ale mohla byste zkusit třeba čaj lapacho nebo roibos. Ty by vám neměli vadit. A v čem vařit? Možná byste sehnala ocelové nádobí v kterém nikl není. Každopádně se dobře vaří v litině nebo ve smaltovaném nádobí. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den.Pane doktore, prosím o radu.Syn má užívat Staloral 300.Dávkovat máme ráno pod jazyk,2 min.držet a spolknout.Pak půl hodiny nejíst.Musíme užívat kapky jen ráno,příp.je nutné dodržet tu půl hodinu?Děkuji
Naďa
MUDr. Nouza
Milá Naďo, je dobré podržet vakcínu v ústech a následně opravdu nejíst. Pokud to bude pro vás schůdnější, můžete synovi Staloral dávat i večer. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Přírodní léčba
část1/2: dobrý den pane doktore, chtěla bych radu,jsem alergik, astmatik - prach,pyl -směsi trav,stromy,roztoči,peří.Nic závratného.Nedoporučená nadměrná fyz.zátěž.Co mě trápí je,že již v dětství jsem trpěla velice na exem rukou,který mi byl léčel flucinarem.Vše se shoršilo v pubertě,kdy mi rovněž bylo diagnostikováno astma,po kolabsu.Nakonec se vše upravila a já byla od asi 18 do 21 let bez obtíží.Pak se narodil syn a sním začaly velké problémy.V jeho 8měsících jsem měla vyzkoušeno cca 12 mastí,vždy vyhojeno,znovu se rozbíhalo až jsem měla ruce popraskané do krve a takměr nic nemohla,už jsem nekojila a byl mi předepsán belogent,který jak zázrakem do tří dnů ruce takměr vyhojil.pak jsem měla pokoj až do těhotenství s dcerou,kdy vše bylo ještě tak 100xhorší,do dnešního dne mám takměr v kuse exem na rukou necelé 3 roky,belogent používám sporadicky,protože kojím.Dá se nějakou přírodní léčbou nebo něčím méně drastickým toto řešit?podotýkám,že ruce si máchám minimálně,
Alice
MUDr. Nouza
Milá Alice, děkuji za váš dopis, popsala jste typický, bohužel hodně častý průběh ekzému. Je to onemocnění komplexní povahy, proto je možné a dobré zkoušet různé způsoby léčby. Na prvním místě konzultujte s dermatologem. I když kojíte, jsou k mání léky, které pomohou. Můžete také zkusit homeopatii či přírodní léčbu, hodně pomáhá i léčba psychosomatická, zaměřená na problémy "z minula". Věřím, že najdete cestu a pomoc. Hodně zdraví a krásné Svátky, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Jsem alergický na sulfonamidy,lékař mi předepsal DAMURGIN.Obávám se alergie, ve strukturálním vzorci jsem "vyštrachal" metoxybenzenesulfonamide monohydrochlorid.
Jaroslav Matys
MUDr. Nouza
Milý Jaroslave, s tímto lékem žádné zkušenosti. Pokud však máte obavy z možných vedlejších účinků, domluvte se s lékařem, který vám lék předepsal, v tomto případě tedy asi s urologem nebo praktikem. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Dobrý den pane doktore,prosím vás o radu.Před dvěma lety,po přechozené angíně a zánětu průdušek mi lékaři zjistili zánět štítné žlázy,tetanii,zvýšené ASLO/už třičtvrtě roku chodím na pendepon,ASLO mi pokleslo ze 450 na 300,a v krvi protilátky ACLA igm +-.Pan doktor z infekčního mi jen řekl že se mi tvoří protilátky které nemají..můžete mi prosím říci co je to za hodnotu,a jak to souvisí s tou neustálou únavou,svalovými slabostmi,/někdy takovými že mám problém se nadechnout,a bolestí kloubů,trpím šuměním v uších/..mám zvýšené FW,CRP v normě.Moje lékařka mi tvrdí že je to od psychiky,neustále mi píše antidepresiva/bez účinku/ ale mě se to nezdá,předtím jsem byla naprosto zdravá,i psychicky,ani teď nemám pocit psychické nemoci,ale tělesně se cítím hodně špatně a nevím kam se mám obrátit o pomoc.Přemýšlela jsem i o detoxikaci dle dr.Jonáše,ale mám strach jestli to není jen vyhazování peněz.omlouvám se za délku mého dotazu,a předem moc děkuji za odpověď..
Kateřina M.
MUDr. Nouza
Milá Kateřino, chtělo by to endokrinologické nebo imunologické vyšetření. Podle mé zkušenosti samotný zánět štítné žlázy může způsobovat velkou únavu... Nenechte se odbýt. I kdyby to bylo "jen" od psychiky, stejně je potřeba najít řešení, aby vám bylo lépe. Držím vám moc palce. MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Mám alergii na nikl.Chtěla bych dělat kadeřnici,ale moje lékařka mi to nedoporučila.Zjistila jsem,že se vyrábí i kadeřnické pomůcky bez obsahu niklu.Myslíte,že bych toto povolání mohla dělat?
Hanka
MUDr. Nouza
Milá Hanko, pokud chcete být kadeřnicí a je to vaše volba a sen, tak vám jistě nic nezabrání. Chce to vyhledat nůžky z ocele bez niklu a jistě to bude fajn. Dejte mi vědět, až budete hotová, už teď potřebuji ostříhat :-). Váš dr. M. Nouza