Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergologická poradna dr. Nouzy

Poradna ukončena

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Nouza

Trpíte alergiemi? Máte problémy s imunitou? Na vaše dotazy odpovídá renomovaný imunolog MUDr. Martin Nouza. Poradna je již uzvařena, další dotazy nepokládejte.

Nejvíce se ptáte

Alergie na roztoče
Dobrý den, naše dcera trpí alergií na roztoče, koupili jsme bariérové povlaky na lůžko, pračku vzduchu a rádi bychom odstranili i čalouněný nábytek. Je pravda, že kožené sedačky/křesla nejsou tolik roztoči "zamořovány"? Jsou účinné spreje proti roztočům? Použiváme PARADUST. Moc děkuji za Vaši odpověď. Přeji hezký den Alice Pechová
Alice
MUDr. Nouza
Dobrý den, kožené sedačky jsou určitě vhodnější než látkové a každý krok, kterým bojujeme proti roztočům je přínosný. Doporučuji často větrat, sušit lůžkoviny, matrace, klepat, v zimě event. mrazit venku. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mám dělat již 1 měsíc mám suchý a dráždivý kašel, beru si sirupy proti kašli, cucám bombony ale nic nepomáhá, kamarádka mi řekla že by to mohla být alergie na chlad. Je to možné? Uvědomuji si že kašlu opravdu od chvíle kdy jsem nastydla. děkuji Líba
Libuše
MUDr. Nouza
Dobrý den, toto nebude patrně alergie, spíše se jedná o důsledek prodělaného zánětu průdušek. Pokud však obtíže trvají delší dobu, je potřeba provést vyšetření k vyloučení astmatu. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi začala loupat kůže na rukou, ale pouze na prstech kde i jemně popraskala, nyní mi popraskala i na dlaních,které mě svědí a pálí.Na dlaních i na prstech se mi dělají jemné puchýřky, které většinou zmizí. Nikdy jsem nebyla na nic alergická, je mi 19. Již od mala máme zvířata, nyní ,mám 9 fretek a pejska. Přestěhovala jsem se nově do bytu, bude to asi měsíc. Nevím, jestli by to nemohlo být čistícím přípravkem Real, který jsem párkrát používala. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana Němcová
Jana Němcová
MUDr. Nouza
Dobrý den, pokud se obtíže opakují, je potřeba vyhledat kožního lékaře. Může se jednat o projev ekzému. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, náš 5-ti letý syn jakmile nastydne (cca 5x /rok) a má kašel, dostává záchvaty suchého kašle při kterých se až dáví a někdy i zvrací(to trvá tak 3 týdny). Jedná se zejména o období v jarních měsících,ale není to pravidlem.Nejhorší situace je v noci.Jiné příznaky nemá. Doktor nám řekl že se jedná o astma. Po poslední návštěvě opět navýšeny dávky léků. Dle doporučení pana doktora již asi rok užívá sirup AERIUS, 1/2 roku ráno a večer dýchá SERETIDE, při záchvatech vdechuje Ecosal, a Medrol při obtížích. Nevíme jak dál, záchvaty jsou stále stejně intenzivní a bere čím dál víc léků, což se nám nezdá jako ideální řešení. Matka astmatem trpí také. Prosím o radu děkuji.
Lenka
MUDr. Nouza
Dobrý den, doporučil bych vyhledat dalšího lékaře k získání druhého názoru. Mohlo by se jednat o reflux, alergii, kterou by bylo možno léčit, ad. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Oslabená imunita
mame 3 rocneho syna ma v ociach take zlte kasle sopli ale ma aj teploty poradite??
bino
MUDr. Nouza
Dobry den, pokud je váš syn často a hodně nemocný, je na místě alergologické a imunologické vyšetření. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Astma bronchiale
Dobrý den, manžel je lehký astmatik s alergií na pyly. Dcera byla testovaná ve 2 letech a žádná alergie se jí neprokázala, od mala byla ale často nemocná a hodně trpěla na kašel, proto jí alergoložka napsala Aerius 2,5 ml denně a Seretide 1 vdech denně, při kašli 2x denně. V příbalovém letáku je napsáno, že se Seretide nedoporučuje dětem do 4 let věku, škodí to dceři když ho bere od 2 let? Děkuji moc
Novotná Dana
MUDr. Nouza
Dobrý den, léčbu musíte konzultovat s ošetřující lékařkou. Osobně bych však nedoporučil 2 letému dítěti tento druh léku. Je potřeba ověřit, zda se jedná opravdu o astma a pokud ano, pak zvážit jiný lék. U nás se této problematice věnuje zkušená dětská alergoložka. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den.Občas si pročítám vaší poradnu a zaujalo mě,že u předškolních dětí píšete ohledně zjišťování alergie,že se dělá jen z krve.Mému synovi ( v té době měl 3,5 roku) dělala alergoložka vyšetření ja z krve ,tak i kožní testy.Z krve se mu žádná konkrétní alergie neprokázala,jen atopie a z kožní testy byly pozitivní na peří ,roztoče ,břízu,pelyněk,žito.Na alergo jsme byli odeslání kvůli dlouhotrvajícímu kašli,dostal Aerius a Flixotide a kašel se výrazně zlepšil.Zajímalo by mě ,proč u malých dětí nedoporučujete kožní testy? Mohou být zkreslené?Občas mě napadá,jestli má opravdu alergii na vše co vyšlo,protože největší problémy má v zimě (má navíc sníženou imunitu).Dále mě zajímá,syn má občas docela velké štípance od komárů,které se podebírají.Může to znamenat,že by mohl mít alergii na vosí štípnutí,nebo je to spíž zpusobeno infekcí od toho komára? Dezinfikuji vždy betadinem a pomáhá to. Moc dekuji za odpovědi Marie
Alergie
MUDr. Nouza
Kožní testy provádíme do 6 let bez jistoty jejich výpovědní hodnoty, krevní výsledky jsou přesnější. Reakce na komára může být alergická nebo je projevem infekce. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Přírodní léčba
Od 10. januára mám problém, a síce zatekajú mi hlieny do krku. Bola som na krčnom,kde som dostala antibiotiká a tiež som bola na snímok dutín kde mi nič nenašli. Moje problémy však pretrvávajú naďalej. K večeru ma bolievajú aj priedušky a stále sa cítim veľmi unavená.
Hana L.
MUDr. Nouza
Dobrý den, patrně se jedná o zánětlivou reakci vedlejších dutin nosních. V rámci péče o dutiny doporučuji proplachy dutin mořskou vodou ve spreji nebo Vincentkou. Tento posutp vychází z pradávného ajurvédského postupu džalnetí. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie na zvířata
Dobrý den, mám alergického syna (10let) na pyl, plíseň, ořechy. V posledním roce se mu vyrazně zhoršil ekzém - jsou mokvající malé pupínky, hlavně na rukou a nohou. Na kožním nám dávají kortikoidy, ale zaberou jen na chilku cca 5 dní a ekzém je zpět. Může jít o alergii na křečka? Pořídili jsme si ho zhuba před rokem. Děkuji ;
Martina
MUDr. Nouza
Martino, v zásadě nedoporučujeme žádná zvířata do interiérů, tím méně u alergického děcka. Je tedy potřeba rozhodně zvážit jeho setrvání u vás, provést velký úklid a chovat se v intencích protialergického režimu. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Chlamydie
Chlamydie:Dobrý den nechala jsem si udělat test na chlamydie a hodonota IgM byla 1,7 a IgG 0,3, byla jsem přeléčena Doxybene3 týdny, po 14 dnech mi můj lékař nechal udělat znovu vyšetření ny chlamydie a opět hodnoty IgM 1,6 a hodnota IgG 0,3 .lékař mi řekl, že jsem v pořádku, prosím o Váš názor, zhruba před půl rokem jsem začala mít záblesky v očích, obávám se , aby problémy nesouvisel s chlamydiemi.Dle mého názoru by hodnota IgM měla být negativní.Prosím Vás o Váš názor.Děkuji
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, s diagnózou chlamydií je problém, pokud máme k dispozci pouze protilátky. Ty nejsou dostatečně průkazné pro určení diagnózy, ani pro vedení léčby. Je třeba postupovat podle klinického obrazu, a pokud je podezření na přetrvávající infekci, léčbu zopakovat, anebo prodloužit. S mnoha pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Problémy s těhotenstvím
Dobrý den, chtěla bych se u vás objednat na vyšetření které by obsahovalo zdali jsi mé tělo nevytvořilo imunitu proti spermatu mého manžela. Předem děkuji za kladné vyřízení . Miluška
miluska
MUDr. Nouza
Dobrý den, tato vyšetření se provádějí ve specializovaných laboratořích, v Praze v ÚPMD. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc. Centrum klinické imunologie, Praha 1
Alergie - různé
Dobrý den, dcera užívá vakcínu Staloral.Teď už má udržovací vakcínu 20 kapek 3xtýdně.Byla nemocná,měla teploty a brala antibiotika.Po tutu dobu jsem vakcínu nedávala.Antibiotika jsme dobrali a já teď nevím,kdy vakcínu zase začít dávat a v jakém množství.Jestli nemám snížit počet kapek jako dříve,kdy každý den brala jiný počet kapek.Děkuji.
kamila
MUDr. Nouza
Dobrý den, vakcína Staloral představuje velmi dobrou alternativu k "píchaným" vakcínám. Nejenom u dětí, ale nyní i s úhradou ZP u dospělých. Snižování dávky v průběhu infekcí není nutné. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc.
Problémy s těhotenstvím
Dobrý den Moje pritelkyne je v patem mesici tehotenstvi a uz asi 14 dnu ma pocit,ze ma neco v krku.Nemuze polykat,vsechno se ji vraci zpatky a nuti ji to ke kasli.Byli jsme na ultrazvuku krku a tam nic nezjistily.Prosim Vas o radu jak se toho zbavit predem dekuji.
pavel
MUDr. Nouza
Milý Pavle, vedle ultrazvuku je potřebné ORL vyšetření, kdy se lékař optikou podívá přímo do krku. Obtíže může dělat i štítná žláza, ale ta by byla na sonu asi vidět. Možná že tlačí zvětšené bříško na žaludek a je horší polykání? Těžko poradit, lékaři, kterí vaši přítelkyni vyšetří si jistě poradí. Přeji vám i jí pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den,dcera trpí astmatem již od pěti let..toto je v klidovém stavu ,ale nyní už půl roku trpí nějakými onemocněními-zánět moč.měchýře,ječmení zrno,bolesti v krku ,kašel a rýma.NIkdy neměla teplotu vyšší než 37.5 a antibiotika měla jen na močový měchýř ,jinak se jí stále měco vrací -bez problémů je asi tak týden v kuse.Ted prodělala opět nějaké asi nachlazení a k tomu se jí zvýšil tlak na 145/87 a pulz na 120,vzali ji kvůli tomu do nemocnice ,ale nic se nenašlo jen zvýšené CRP na 25.Při nástupu do nemocnice měla 37,5 teplotu ,ta ji pak klesla a po pěti dnech ji propustili a doma ji opět stoupla teplota na 37.6.výtěr z krku byl negativní ,ale dcera si stěžuje stále na bolest v krku -nevím vůbec co dělat .
Alena
MUDr. Nouza
Milá Aleno, je dobré, že se v nemocnici nezjistilo nic špatného. Patrně se jedná o sníženou obranyschopnost, proto by bylo dobré vyšetření na imunologii a nasazení léčby na podporu imunity. Prozatím bych doporučil přírodní léčbu, zaměřenou na pročištění organismu: tedy třeba jarní salát s přídavkem listu kopřivy a smetanky, přidat můžete i květy sedmikrásky. Na místě jsou i probiotika, dostanete je v lékárně. Přeji vám i dcerce pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den, dcerka má 3 roky a dost nafouklé tvrdé bříško (bříško ji stoupá od konce řeber). Máme tento problém od malička. Byla vyšetřována ultrazvukem, ale všechno bylo v pořádku, akorát jsme museli jít 2x v průběhu týdne, protože byla zaplynovaná. Stolice byla mastná a páchnoucí, tak jsme začali dávat jogurt s Lactobacillus acidophilus. Stolice se zlepšila, ale bříško zůstává velké. Krevni testy zjistili alergii na mléčnou bílkovinu. Půl roku jsme nedávali žádné mléčné produkty, nic se nezměnilo. Pak jsme přestali dávat i sóji, bříško zůstávalo obrovské. vyzkoušeli jsme všechny možné diety:, bez lepku, bez banánu, bez citrusů, … samozřejmě ne najednou. Někdy to na pár dní polevilo, ale pak z ničeho nic, se ji bříško zase nafouklo. Zuzanka žádné známky nemoci neprojevuje. I když je to jedlík, kontroluji množství jídla, které papá, sladké jí málo. Trošičku mi začíná i vadit, že se ji začínají posmívat (dospělí). Prosím o radu a předem děkuji za odpověď. Barbara
Barbara
MUDr. Nouza
Milá Barbaro, příčinou nafouklého bříška je tedy plynatost. Ta má různé příčiny, většinou problém leží ve stravě, jestli je dobrý jedlík, netrpí nyní průjmy, může být problém v tom, že polyká při jídle hodně vzduchu. Každopádně, pokud by neprospívala dobře, stěžovala si na bolesti nebo měla opět průjmy, je na místě odborné, gastroenterologické vyšetření. Přeji vám i dcerce pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobry den,mam rocni dceru s atop,exemem,nema prokazanou zadnou alergii.Doma nemame zadny zvirata,ale venku na dvore,dva psy kocku,pak kraliky kozu a ovci.Je nutny likvidovat nejaky zvirata,aby uz exem konecne zmizel,jinak nema zadne dalsi priznaky.a kdyz by nahodou mela alergii na psa nebo kocku,tak jak hodne vadi,kdyz ty zvirata jsou venku.Taky musi s baraku? dekuji
Zuzana
MUDr. Nouza
Milá Zuzano, přítomnost zvířat venku je pro vaši dceru z imuinologického hlediska prospěšná. Proto bych nic neodstraňoval; zkuste spíše svou pozornost zaměřit na stravu, většinou ten problém bývá v potravě... Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobry den,prosim o radu,mam 14mes.dceru,uz od narozeni ma AE a stale s nim bojujeme.uz jsem bezradna,nechci ji stale mazat kortik.,z bytu jsem odsranila co se dalo,nejvice ma Ae na obliceji a hrbetu ruky,proste to co ji kouka z obleceni,tak si tak rikam ze ji musi vadit neco v prostredi,ale uz nevim co,uziva 2.5ml aeriusu,je to stejny,jeste tak mame venku psa a kocku,ale v byte nemame zvirata,musi byt vubec na neco alergicka?Stale kojim 2xD,varim zdrave,nekoupu ji v mydle,obcas v olejicku,a stale mazeme,a co homeopatika?V kolikati letech se diteti delaji testy na alegie?Mooooc dekuju
Hanka z HK
MUDr. Nouza
Milá Hanko, testy v předškolním věku lze dělat pouze z krve, takže kdykoliv, klidně již nyní, pokud necháte odebrat u dcerky krev. Napadá mne však, že možná AE jí způsobuje něco, co přechází do mateřského mléka z vaší potravy? Nebo kravské mléko, jestli ji přikrmujete? Zkuste se nad tím zamyslet, vysadit a čekat, výsledek se neobjeví dříve než za 1-2 týdny. Přeji vám oběma pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, syn má pozitivní test na některé skupiny pylů, já bych se jim chtěl vyhýbat cíleně. Nikde (ani pomocí googlu) jsem bohužel nenašel, co která skupina znamená. Můžete proto prosím definovat, co znamená "stromy rané", "stromy pozdní", "plevel 1" a "plevel 2"? Je v některém ze stromových mixů i pyl tisu? Předem děkuji.
Luděk
MUDr. Nouza
Milý Luďku, bohužel toto označení vychází z dané laboratoře, takže já nevím, co je za tím za rostliny. Stromy rané bude pravděpodobně kombinace bříza, líska, olše a habr; pozdní pak asi dub, buk, lípa, topol, ale přesně, stejně jako v případě plevelů, to zjistíte v dané laboratoři, která prováděla vyšetření. Pokud to jsou výsledky kožních testů, pak u lékaře, který je provedl. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Vážený pane doktore, po zjištěné borelioze a léčení ATB v r.2007 mi v r. 2008 v květnu byly kontrolními testy zjištěny hodnoty Igm 1,22 a IgG 3,26, v říjnu téhož roku Igm 1,32 a IgG 3,03.Dá se říci, že se tělo s tímto onemocněním již samo vypořádá ? Pomáhám mu přírodními ATB a přípravky na posílení imunity.Děkuji za odpověď.
josef
MUDr. Nouza
Milý Josefe, ve většině případů se s borreliózou s pomocí ATB tělo vypořádá. Další, přírodní podpora je jistě vhodná, a dobře vám pomůže. Pokud byste měl obtíže, které by mohly být v souvislosti s LB, nechte si udělat protilátky tzv. western blotu. Ty rozhodnou, zda je infekce aktivní nebo jenom doznívá. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den,chci se zeptat jestli je možné současné užívání ribomunylu a ospenu.Paní doktorka nám obojí současně předepsala na angínu(teploty má stále přes 38st) ,protože dcera měla loni 2x spálovou angínu a 3xnějakou virozu ,bohužel také na ni brala antibiotika .Sice již první dávku ribomunylu dostala,ale nevím jestli se to spolu"netluče".Mnohokrát děkuji za odpověď
Jiřina
MUDr. Nouza
Milá Jiřino, netluče se, naopak je to dobré, proto vám to lékařka předepsala. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobry den pan doktor, chcem sa opytat ci moze darovanie krvi sposobit recidivu alergie (na pel), ktora sa momentalne neprejavuje, ale v minulosti bola liecena. Druha otazka - som atopik, mozem darovat krv, ked momentalne ekzem nemam? Neberiem antihistaminika ani kortikoidy.
Selenka
MUDr. Nouza
I vam dobrý den, rozhodnutí o darování krve přísluší pracovníkům transfuzní stanice, ale podle mého názoru, není důvod, proč byste nemohla krev darovat, když jste alergička. To bychom asi brzy neměli žádné dárce krve... Nedomnívám se, že darování krve může mít vliv na rozvoj alergie. Asi to tím nebude. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Hodnota eosinofillu "6" zřejmě 0,6 x 10 na 9.Je prováděno serologické vyšetření.Pokud bude negativní jak pokračovat ve zjišťování důvodu vleklé mírné hladké bolesti břicha v oblasti pupíku v šíři 2/3 trupu?Vnější alergické problémy u dospělého nebyly pozorovány.Potíže nejsou ovlivňovány potravou.
Jaromír B.
MUDr. Nouza
Milý Jaromíre, bolesti břicha mívají různý původ; alergie je jednou z možností. Tu prokazujeme z krevních testů, kdy se zjištují specifické IgE protilátky proti potravinám - nejčastěji proti kravskému mléku, bílku, pšenici, rybám, ad. Nechte se proto vyšetřit tímto směrem. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Dobrý den, pane doktore. Trápí mne alergie na břízovité stromy a traviny, druhým rokem docházím na vakcíny Phostal, zatím bez valného úspěchu. Zodac mi přestává zabírat - stále častěji mě trápí astma. Jaro se pro mě stává očistcem. Mohl byste mi prosím poradit, co dělat, aby to bylo jinak? Ještě by mě zajímalo, jak přesně mají vakcíny v těle působit - paní doktorka pravila, že po pěti letech pravidelné vakcinace bych měla být bez problémů. Jak to to tělo pozná, že už je to pět let a má si tedy dát pohov? Nechci to zlehčovat, jsem zodpovědný pacient, který k lékaři dochází a dělá, co se mu řekne. Ale stále tomu nějak nerozumím a někdy si říkám, proč zrovna já. Na druhou stranu vím, že lidé mají daleko horší problémy a že mám být ráda, že mě netrápí nic horšího. Za odpověď Vám děkuji a přeji pěkný den.
Dagmar
MUDr. Nouza
Milá Dagmar, ta délka 5 let vychází ze studií, dneska možná se soudí, že by měly stačit 3 roky, důležitá je celková dávka alergenu, kterou člověk v injekcích přijme. Pokud nevidíte efekt po 2 letech, požádejte lékařku o změnu vakcíny na Alutard, někdy to může dobře pomoci. Stejně tak bych doporučil změnit Zodac na novější lék, např. Aerius nebo Xyzal. Astma, stejně jako oční problémy a rýmu, je také možno léčebně upravit tak, abyste nevnímala téměř žádné obtíže. Je to jen otázka úpravy léčby. Věřím, že se s mou kolegyní domluvíte a vše půjde dobrým směrem. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Přírodní léčba
Dobrý den, mám laickou otázku. Má dospělá dcera v posledních dvou letech trpí na sluneční ekzém. Začalo jí to užití masti Fastungelu, kdy nebyla upozorněna, že nesmí na slunce. Bohužel si nepřečetla příbal. leták. Od té doby má problém a myslí si, že tím si nastartovala elergickou reakci v těle. Existuje možnost léčení přírodní cestou? Tj. očistou organismu anebo alternativní medicína, existuje jiná cesta, než hormonální léčba? Děkuji.
Eva Zlámalová
MUDr. Nouza
Milá Evo, určitě stojí za to zkusit různé postupy. Očista, detoxikace je jedna možnost, možná i homeopatie by mohla dobře pomoci, sám bych doporučil kúru Chlorella, Cytosan, čaj s kopřivou, přesličkou a jarními květy sedmikrásky - ve stejném dílu. Dobře pomoci může i pupalkový či brutnákový olej. Přeji vám oběma pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, mám pětiletou holčičku (kojena do dvou let), která je neustále nemocná, už od narození trpí na záněty horních a dolních cest dýchacích, uší, má atopický ekzém. Při sebemenší rýmě, nebo kašli má vysoké horečky kolem 39, které jen těžko srážím běžně dostupnými léky. Pokud jí dám do školky, do čtyř dnů mi onemocní. Dětská doktorka, ač je imunoložka, tuto věc řeší vyčkáním tří dnů a pak nasadí antibiotika.Mně se nezdá vhodné jí každé čtyři týdny přeléčovat antibiotikama, už si s ní nevím rady, nemůže navštěvovat kolektiv, ač by tak ráda byla mezi dětmi.Děkuji za radu.
Radka
MUDr. Nouza
Milá Radko, svůj díl na stavu vaší dcerky má alergie, může být i snížená imunita. Domluvte se se svou lékařkou, zda by nebylo na místě pokusit se o mírnou podporu imunity - třeba potravním doplňkem jako jsou imunoglukany nebo Wobenzym. Do úvahy připadá i lék Ribomunyl. Přeji vám oběma pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý večer,chtěla bych se zeptat na olupování kůže na bříškách prstů u dlaní, které se objevilo u mého 7letého syna.Trvá to asi 10 dnů, promazáváme krémem lipobáze,vypadá, že se to zlepšuje. Může jít o nějakou alergii nebo ekzém?Děkuji za odpověď.
Radka Dvořáková
MUDr. Nouza
Milá Radko, může jít o alergii, nebo reakci na nějaké léky. Možností je plno, většinou nejsou zásadní. Pokud se problém upraví, nemusíte se tím více trápit. Přeji vám oběma pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Dobrý den, může těhotenství ovlivnit krevní testy na určení alergie na lepek? Jak? Mohou testy v těhotenství vyjít jako negativní, i když by "normálně" tedy v netěhotenství vyšly pozitivní?
Nikola
MUDr. Nouza
Dobrý den, Nikolo: není to moc pravděpodobné. Ostatně diagnoza celiakie nemůže být stanovena z krevních testů. Nutné je vyšetření trávicího trakt - to je rozhodující. Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Mam alergii na mlecnou laktozu,doktor mi doporucil koupit knizku varime bez mleka vic nic.Nevim co muzu jestli se da nahradit maslo do cukrovi necim jinym,pecivo ktere obsahuje prirodni kvasek je pro mne vyhovujici a da se uklidnit zachvat,krece nejakyma praskama,nebo se to musi pretrpet.Dekuji za odpoved
Milena
MUDr. Nouza
Milá MIleno, je třeba odlišit alergii na mléčnou bílkovinu a nesnášenlivost mléčného cukru, laktózy. Pokud je váš problém druhá možnost, můžete všechny mléčné výrobky s výjimkou čerstvého mléka, tedy sýry, kefíry, jogurty, apod. Pokud máte alergii na bílkoviny kravského mléka, předejdete svým obtížím jedině tím, že ze své stravy vyloučíte vše, co pochází z mléka... Přeji vám pevné zdraví a Veselé Velikonoce, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chlamydie
Dobrý den. Mám již několik měsíců zvýšenou teplotu 37,2 (po námaze a odpoledne). Krevní testy ukázaly nález Chlamydia pneu.G 1,71,Neutrofily 0,42 (0,58-0,67) a Lymfocyty 0,48 (0,25-0,33). CRP, leukocyty, trombocyty, erytrocyty jsou vpořádku. Lékař tvrdí, že jsem se někdy setkala s chlam. a tělo si poradilo samo a vše se samo upraví. Ráda bych znala Váš názor. Děkuji. Marie
Marie
MUDr. Nouza
Milá Marie, příčin dlohodobě zvýšené teploty může být více, i když podle mého soudu, chronická chlamydiová infekce může mezi ně patřit. Důležitější než IgG je hladina IgA. Pokud byste se chtěla o problematice dozvědět více, navštivte portál www.chlamydie.info. Přeji vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Mám 7měsíčního syna, kterému vyšla silná alergie na vaječný bílek, kravskou bílkovinu a pšenici, trpí AE a kapeme mu Fenistil proti svědění.Údajně má i oslabenou imunitu. Já stále kojím, vyhýbám se všem alergenům.Doktorka chce zavést Zyrtek, můžete mi prozradit proč?Doporučoval byste v tomto případě kolenecké plavání?
Petra
MUDr. Nouza
Milá Petro, Fenistil není jen na svědění, působí proti alergii stejně jako Zyrtec, takže jde spíš o volbu léku a pravidelnost v podávání. Je potřeba, pokud kojíte, abyste se plně vyhýbala možným alergenům, které přecházejí do mateřského mléka. A koupání? pokud je ekzém v klidu, můžete chodit. Po plavání však pokožku vždy dobře ošetřete olejíčkem nebo emulzí. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Pane doktore mám pocit, že tu moc neradíte, jen každému řeknete to co ví. Někdo napíše, že má nejspíš alergii na čokoládu, vaše odpověď je čokoládu nejíst a takto radíte všem. Ale to není rada tuto, bohužel. Lidi by chtělli vědět jak se to dá zjistit atd. a ne to či ono nejíst. bohužel.
Veronika
MUDr. Nouza
Veroniko, myslím, že stačí zdravý rozum k tomu, aby když někdo zvrací po čokoládě, čokoládu nejedl. Na to není potřeba poradna. Jinak, když si kdokoliv neví rady se svým zdravotním stavem, tak by měl zajít za praktickým lékařem. Když se vám porouchá auto, tak pojede do servisu nebo napíšete na idnes.cz? S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chronické infekce
Je mi 66let.Mám neustále zahleněný krk,hlenovité sliny,rýmu,v noci a někdy i přes den sucho v ústech.ORL i plícní vyšetření naprosto v pořádku,cukrovka mi nebyla zjištěna.Mám alergii na kysličník a čpavek.Prosím o radu,jaké vyšetření bych měla podstoupit.Děkuji.Z.Šetřilová
Zdenka
MUDr. Nouza
Vážená paní Zdenko, může a nemusí se jednat o alergii, zkuste několikatýdenní kúru proplachování nosu a nosních dutin Vincentkou nebo mořskou vodou, jako je Physiomer nebo Sterimar. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den pane doktore. Chtěl bych se zeptat na jednu věc. Po koupání se mi udělají červené fleky v oblasti hrudi a bříška, ale po 30 minutach asi zmizí. Totéž se mi stává na bezénu, ale ve větší míře a trochu to svědí. Nevíte z čeho by to mohlo být? Zda jsem na něco alergický nebo tak? A popřípadě jak se toho zbavit. Děkuji moc za radu.
Hozna Jonšta
MUDr. Nouza
Milý Honzo, může to být podráždění teplou vodou nebo také reakce na chlor; je dobré, že vyrážka sama zmizí a nesvědí. Pokud se stav bude zhoršovat, poraďte se s praktickým lékařem. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, dceři jsou tři roky,nikdy nebyla vážněji nemocná,s jídlem bez problémů. Až nyní po koupání se jí udělaly horké červené skvrny v oblasti ledvin na bocích,v obličeji jen jednotlivé pupínky,v těch skvrnách byly malé pupínky. Po podání čtvrtky dithiadenu zmizely,ale další den se jí objevily zas, vždy jen jednotlivě,samy mizí,objevují se různě po těle,nevíme,jestli to má z nějakého jídla... děkuji za odpověd
Kateřina Jánská
MUDr. Nouza
Vážená paní, příčin alergie může být hodně, často to je tropické ovoce, citrusy, mléko a mléčné výrobky. Je třeba pátrat a sledovat, po čem se dcerka osype. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den pane doktore,mám4letého syna,od května loňského roku prodělal 2 záněty středního ucha, 3 po sobě jdoucí angíny ( aplikován pendepon) , zánět průdušek, v současné době má opět angínu. Od května má již 7 antibiotika, Od ledna nasazen ribomunil obden.Prosím o radu jak pokračovat v léčbě.Děkuji Jitka
Jitka
MUDr. Nouza
Milá Jitko, myslím, že léčba je správně nasazena. Od podzimu bych ještě doporučil zvážit přidání Wobenzymu, který může podpořit normalizaci imunity. Dávkuje se 1 tbl. na 6 kg tělesné váhy denně, čili u 12 kg děcka jsou to 2 tablety denně; tablety je možné rozdrtit a vmíchat do jídla. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Mám 20 M syna,prosím o doporučení, jak postupovat při těchto výsledcích vyšetření.Kožní PRICK testy : Kontr. látky - histamin (pos. kontrola) 3/15 kontrola 0 Roztoči - dermatophagoides pharynae pteronyssinus 0 zvířata - kočka 0 potraviny - vaj. bílek, kravské mléko, arašídy, soja, banán, hrách, pomeranč vše negativní EPIKUTÁNNÍ NÁPLASŤOVÉ TESTY - POTRAVINY: neg. kontrola, jablko, skořice, althera, mrkev, arašídy, pohanka, kravské mléko, celer, rýže, lískové ořechy, kakao, vaječ. bílek, pomeranč, rajče, ananas, banán, pšeničná mouka, soja, kiwi, konopný krém, nikl, beba HA za 48 hod.: nikl +, jinak negativní za 72 hod.: nikl +, ostatní neg. Odběry - anti-transglutamináza IgA 2 U/ml, IgG 6,65 g/l, IgA 0,64, IgM 0,68, celk. IgE 15 (10 - 50), spec. IgE mouky, ořechy, směs dětských potravin - vše neg., směs fx103 (mandle, rajče, pomeranč, jahody, kiwi, meloun, banán, broskev) - 1,75... pos. Dg.: Eczema atopicum Potravinová alergie - viz spec. IgE (směs fx103) Kontaktní alergie na nikl.
Pavlína
MUDr. Nouza
Milá Pavlíno, výsledky testů znáte, takže je vhodné vyhnout se kontaktu s niklem, což naštěstí příliš nehrozí (bývají to šperky z nerez oceli, knoflíky na džínách, apod.) a hlavně s potravinami, uvedenými v krevním testu. Mohlo by to pomoci k zmírnění atopického ekzému. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
dobry den,mam 11 letého syna u ktereho zjistena alergie na plísně,pyl, trávy a nejake autoimunitní protilátky.Lékařka požaduje odbery krve opakovat za mesic znovu. Jake jsou prognozy a rizika pokud budou testy opět pozitivní.
gabriela
MUDr. Nouza
Milá Gabrielo, z vašeho dotazu nelze příliš odhadnout. Je potřeba zjistit povahu těchto autoprotilátek a zjistit, zda mají nějaký vliv na zdravotní stav vašeho syna. A s tím vám jistě poradí vaše lékařka. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Astma bronchiale
muj 3,8let stary syn trpi jiz od 3mesiu na obstrukcni bronchitidu,zapal plic vecne je v nemocnici na jip/dusi se a nic nezabira/chdi na alergologii tak pri 1 navsteve odebrana krev v 7mesicich :lekce zvysene ige?jinak vse ok.bere ecobec.ventolin,aerius a nyni bronho vaxom.ma take zvetsenou nosni mandli.chystame se na odstraneni problam je v tom ze je jen tyden zdravy a oped nejaka nemoc.muj dotaz zni jestli by nemel jeho alergolog uz udelat testy nebo vzit opet krev zda se neco zmenilo a jestli tyto potize mohou opravdu souviset s mandlemi a nekde jsem slysela,ze astmatikum nemuze byt odstranena mandle ovsem nevi jaka?...muzete mi poradit.moc dekuji
monika
MUDr. Nouza
Milá Moniko, nosní mandle se odstraňuje i u astmatiků, a dokonce je to patrně na místě. Je potřeba upravit inhalační léčbu, event. ji doplnit přípravkem Singulair. Pokud by byla zjištěna konkrétní alergie (v tomto věku z krve), pak by byla na místě desenzibilizační léčba vakcínami - např. Staloral 300. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chlamydie
Dobrý den, dlouhodobě mě trápí velká únava, bolesti svalů, kloubů,časté zimnice,chřipkové stavy, dle odběrů vše neg. až na Clamydie pneumonia, která byla na jaře 08 positivní, pak jsem brala 3 dny Summamed, na podzim provedeny kontrolní odběry s výsledkem silně positivní, od té doby již neléčena, odběr z ledna letošního roku na chlamydie vyšel negativní, ale potíže přetrvávají. jaké lze najít vysvětlení ,mohou být potíže od chlamydií,i když poslední výsledek byl negativní. Děkuji za odpověď.
Mirka
MUDr. Nouza
Milá Mirko, vámi popisované obtíže mohou mít více příčin a je třeba podrobné vyšetření. Chlamydie se považují za jednu z možností. Více informací se dozvíte od svého praktického nebo odborného lékaře, event. také na www.chlamydie.info. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Dobrý den,chtěla bych požádat o vysvětlení výrazu polyvalentní pozitiva antifosfolipidových protilátek izotopu IgM.Děkuji mnohokrát za odpovd.Petra.
Petra Š.
MUDr. Nouza
Milá Petro, jedná se o průkaz autoprotilátek proti buněčným strukturám. Přítomnost těchto protilátek může mít různé dopady a je třeba výsledek hodnotit spolu s klinickým obrazem, obtížemi pacienta, apod. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na pyly
Prosím o radu, dcerka 5 má prokázanou alergii..kožní testy tak je alergická na pyly a trávy. Bere již několik měsíců zodac ale i tak začíná mít již asi týden problémy se smrkáním. Spíše s tím že se vysmrkat nemůže..nemá co..chce začne brečet že jí to nejde a má ucpaný nos. Stále potahuje jakob y tam něco měla a prostě smrkat nejde. Může to být také z alergie? A když bere ten zodac tak jsem myslela že těmto problémům zabrání? Na podzim chce lékařka nasadit vakcínu
Schindlerová
MUDr. Nouza
Vážená paní, může to být projev alergie, v tuto dobu začínají působit pyly jarních stromů a keřů - líska, olše, habr, jíva, ad. Doporučil bych Zodac kombinovat s péčí o nos a dutiny, např. volně prodejný přípravek Physiomer - nosní spray s mořskou vodou. Přeji Vám hodně zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Autoimunita
Je mi 44 let,od mládí po reciduvujících infektech ,zejm. několik let trvající sinusitidě,porucha imunity vyúsŤující v SLE, atypický.Iobdobí trvalých , i léta trvajících subfebrilií,nevyslovitelné únavy, bol. koubů, očních potíží, několik let trvajících dyzurických problémů...MOje setsra 37let t.č považována pro podobné otíže za hypochondra,není, žije v HOlandsku, nemá možnost podrobnějšího vyšetření.Myslím na Chlamydiovou infekci.Můžete mi poradit, jestli má serologie cenu?PO některých ATB přechodně úleva.Já jsem 15 let na kortikoidech, po Ca štítnice,t.č vcelku bez větších potíží, recidivující drobné infekty a únavu již nevnímám...Já i sestra máme rodinu, pracujeme,já mám navíc jedno ze 3 dětí osvojené a postižené, potřebuju být co nejdéle v produktivním věku atd...myslím na to, že jsme se mohly dávno v minulosti Chlamydií obě nakazit /podobné potíže naše matka/ a souč. stav je chronickým výsledkem.Moc děkuji za odpověĎ ev pomoc.smetanova@centrum.cz
MUDr. Lenka Smetanová
MUDr. Nouza
Vážená paní doktorko, s chlamydiemi je to hodně složité, chybí zatím konsensus jak postupovat. Asi by nebylo od věci pro vás obě, podstoupit vyšetření včetně protilátek proti chlamydiím, vč. druhových a hsp60. Podle výsledku je možné uvažovat i o déledobé léčbě kombinací ATB (viz www.chlamydie.info). Přeji Vám hodně sil a co nejpevnější zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Chlamydie
Je mi 44 let,od mládí po reciduvujících infektech ,zejm. několik let trvající sinusitidě,porucha imunity vyúsŤující v SLE, atypický.Iobdobí trvalých , i léta trvajících subfebrilií,nevyslovitelné únavy, bol. koubů, očních potíží, několik let trvajících dyzurických problémů...MOje setsra 37let t.č považována pro podobné otíže za hypochondra,není, žije v HOlandsku, nemá možnost podrobnějšího vyšetření.Myslím na Chlamydiovou infekci.Můžete mi poradit, jestli má serologie cenu?PO některých ATB přechodně úleva.Já jsem 15 let na kortikoidech, po Ca štítnice,t.č vcelku bez větších potíží, recidivující drobné infekty a únavu již nevnímám...Já i sestra máme rodinu, pracujeme,já mám navíc jedno ze 3 dětí osvojené a postižené, potřebuju být co nejdéle v produktivním věku atd...myslím na to, že jsme se mohly dávno v minulosti Chlamydií obě nakazit /podobné potíže naše matka/ a souč. stav je chronickým výsledkem.Moc děkuji za odpověĎ ev pomoc.
MUDr. Lenka Smetanová
MUDr. Nouza
Vážená paní doktorko, s chlamydiemi je to hodně složité, chybí zatím konsensus jak postupovat. Asi by nebylo od věci pro vás obě, podstoupit vyšetření včetně protilátek proti chlamydiím, vč. druhových a hsp60. Podle výsledku je možné uvažovat i o déledobé léčbě kombinací ATB (viz www.chlamydie.info). Přeji Vám hodně sil a co nejpevnější zdraví, Váš MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie na potraviny
Dobrý den, dnes mi kožním testem zjistili alergii na žitnou mouku. Snažím se na internetu dohledat, v čem je žitná mouka horší než pšeničná (na tu tak silnou alergickou reakci nemám), ale kvůli vyššímu obsahu lepku je všude udávána jako horší pšeničná. Můžete mi poradit, proč je má alergie na žitnou mouku větší, než na pšeničnou? Díky!
Žitná mouka
MUDr. Nouza
Dobrý večer, alergie na žitnou a pšeničnou mouku jsou odlišné a nesouvisí s lepkem. Proto se vyhýbejte potravinám, které obsahují žitnou mouku - hlavně různé typy chleba. S pozdravy, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, když moje kamarádka má nějakou zátěž, tak z ničeho nic lape po dechu a píchá ji u srdce a jak jí bouchnu do zad, tak se to trochu zpraví. Tak bych chtěl vědět co to je a čím by se to dalo zpravit, děkuji Muj mail, panochajan@seznam.cz
Honza
MUDr. Nouza
Milý Honzo, vaše kamarádka by měla být vyšetřena, nechť se obrátí na svého praktického lékaře, ten jistě vše zařídí. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Oslabená imunita
Dobrý den, mohu se zeptat. Můj manžel/40 let) nikdy netrpěl žádnými kožními chorobami, jako dítě měl občas exem na rukou mezi prsty. Nedávno se mu na celém těle, kromě dolních končetin od kotníků dolů a na rukách od zápěstí dolů, udělaly červené flíčky. Lékař tvrdí, že se jedná o jeden druh lupenky a předepsal mu masti. Nic ho nesvědí a ni nebolí. Flíčky časem šupinkovatí. Manžel asi půl roku pracuje s šedou litinou. Nemohlo by se jednat o nějakou alergii na tuto litinu. Nejsou už takové případy? Děkuji moc za odpověď
Havlová Libuše
MUDr. Nouza
Vážená paní Havlová, nejspíše se jedná o lupénku, kožní lékař jistě zvážil všechny než stanovil diagnozu. Pokud se tak nestalo, měl by ho manžel informovat o práci s litinou. Přeji Vám i manželovi pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
je možné zjistit alergii na léky, například penicilin? a jak?
hana
MUDr. Nouza
Milá Hano, je to možné a ne až tak složité. Váš praktický lékař může odebrat krev a zažádat o vyšetření specifických protilátek proti penicilinu či jiným antibiotikům. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Různé
Můj syn se v dětství (od 3 let) léčil na alergologii., byl léčen autovakcínami (narodil se stafylokokem v krvi). Měl 11x zápal plic. V 16 letech mně a jemu alergoložka při kontrole sdělila, že má sníženou buděčnou imunitu. Rovněž řekla, že lidé s takovým problémem končí buď v blázinci nebo sebevraždou. Žádné léky mu ale tehdy nebyly předepsány. Syn na tuto diagnózu obdržel i "modrou vojenskou knížku". Bohužel nyní - synovi je již 36 let - se u něj projevila nadměrná únava (bolí ho ruce), ospalost, ale i poruchy spánku, a někdy mluví i o tom, že už ho nic nebaví - má 2 malé děti -a že by bylo nejlepší skončit se životem. Samozřejmě to celé rodině dělá starosti. Prosím o radu, jak máme dále postupovat., případně kam se máme obrátit. Děkuji za odpověď. Jarka
Jarka
MUDr. Nouza
Milá Jarko, nemyslím si, že by jeho současné psychické rozpoložení souviselo nezbytně s jeho imunitním stavem. Každopádně je nutné kontaktovat psychiatra, který zvolí postup, který vašemu synovi jistě pomůže. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobry den mam zjistenou alergii na nikl nemoc z povolani 10 let a chtela bych se zeptat jestli jde vylecit alergie na nikl ?.mam problem sehnat praci novou musim to vsude hlasit.moc dekuji za odpoved.
Vera
MUDr. Nouza
Milá Věro, tuto alergii není možné vyléčit, je pouze nutné se vyhýbat kontaktu s niklem, event. se chránit ochrannými prostředky. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.
Alergie - různé
Dobrý den, mám problém s alergii na barvy na vlasy. asi před 2roky sem si obarvyla vlasy a otekla mi z barvy hlava,takže jsem zkončila v nemocnici.mám středně hnědé vlasy a chtěla bych se zeptat zda jde nějak obarvit vlasy na tmavo,nejlépe na černo přírodně.mám velmi citlivou kůži a už si nevím rady. děkuji
Ivana S.
MUDr. Nouza
Milá Ivano, je potřeba hledat přípravek, na který nebudete alergická. S tím vám nejspíše poradí ve vašem kadeřnictví. Přeji Vám pevné zdraví, MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie, Praha.





mobilní verze
© 1999–2018 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem