Jak to všechno začalo
Prosté placky z chlebového těsta zřejmě připravovali naši předkové už od doby neolitu. Předchůdcem dnešní pizzy byla zřejmě focaccia, která se pekla ve starověkém Římě. Ale stopy vedou také do Řecka nebo na Pyrenejský poloostrov.
V 16. století byla chlebová placka označovaná jako pizza v Neapoli pokládána za pokrm chudých. Teprve když Španělé dovezli z Ameriky do Itálie semínka rajčat, začala pochoutka pomalu nabírat dnešní podobu. Tak vznikl pokrm, na který dnes nedáme dopustit a dáváme si ho v letu na zastávce autobusu cestou do práce, doma na gauči i v restauraci při slavnostní příležitosti.
V Neapoli přišla na svět i nejslavnější pizza Margherita, jež nese název po italské královně stejného jména Markétě Savojské, pro kterou údajně zdejší kuchař Rafaelle Esposito v červnu 1889 vytvořil pizzu v národních barvách. Bylo na ní jen rajčatové sugo, sýr a bazalka.
Z Itálie se pizza spolu s přistěhovalci z Evropy přeplavila do Ameriky, kde si zejména ve 20. století získala velkou oblibu. Kromě té pravé italské se tam peče i jakási slaná buchta po americku, která vyhovuje chuti a vkusu určité části obyvatel kontinentu.
Pizza se tak stala spolu s hot dogem hitem fast foodu, ale posléze se začala prodávat domů v mražené podobě, americké hospodyňky také uvítaly nabídku firem, které přišly s chlazeným předpřipraveným těstem.