Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zkuste grilovaný čínský bůček Char Siu a už nikdy ho nebudete chtít jinak

Bůček můžete připravit na sto způsobů. Rozhodně byste si však neměli ujít variantu, která se jmenuje Char Siu. Kdo má totiž rád vypečený a lepkavý vepřový bůček, určitě by měl vyzkoušet dnešní grilovací recept. Říká se mu čínské barbecue a v kombinaci s horkou miskou rýže si po tomhle receptu budete olizovat prsty ještě hodně dlouho.

Na konci vesničky Bystrá nad Jizerou najdete stylový ranč, ve kterém se budete cítit jako doma nebo jako u babičky na venkově. Ve špičkovém hotelu uprostřed pastvin najdete jen klid, přírodu, špičkovou gastronomii a stylový wellness.

Na rozhraní Krkonoš a Českého ráje, na ranči Silverstone Living vám v dnešním dílu grilovací akademie její průvodci David Kubricht a Daniele Govoni ukážou, jak si na grilu připravit bůček Char Siu podle originálního čínského receptu. Přesně takový totiž dostanete v čínských obchodech s grilovaným masem.

Na čínské Char Siu budete potřebovat vepřový bůček. Kdo chce méně tučnější variantu, může ho nahradit vepřovou krkovicí. „Ale jak říkám, bůček je bůček a ten ničím nenahradíš,“ říká v úvodu epizody David Kubricht.

Bůček patří k nejšťavnatějším a pro svůj tuk, který je nositelem chuti, i k nejchutnějším masům a najdete ho snad ve všech světových kuchyních. Jeho konzumace vám čas od času prospěje, protože je plný plnohodnotných bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu.

Bůček naložte den předem do marinády

Maso naložte do marinády. Soupis surovin najdete níže. Všechny suroviny důkladně promíchejte.

Suroviny na marinádu:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti a kůže
  • 2 lžíce klasické sójové omáčky Kikkoman
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sladké sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 30 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžíce Gochujang chilli pasty

Vepřový bůček kupte bez kostí, zbyvte kůže, rozkrojte ho na dva kusy. Maso vložte do skleněné misky, zalijte marinádou a nechte ideálně 24 hodin marinovat, minimálně však alespoň 12 hodin.

Po namarinovaní položte bůček na mřížku a marinádu z něho nechte 5 minut okapat. S takto připraveným bůčkem můžete do grilu.

Bůček grilujte nepřímou metodou

Pravé Char Siu se připravuje na uhlí, takže použijte gril na dřevěné uhlí s jedním kouskem ovocného dřeva na zauzení. Grilujte nepřímou metodou, to znamená, že maso není v přímém kontaktu s ohněm.

Gril rozpalte na 150 stupňů a bůček v něm nechte dělat asi hodinu a půl dokud nebude v jádru masa 90 stupňů. K tomu vám poslouží teplotní sonda. Ke konci maso potřete zbytkem marinády a po udělání nechte 10 minut odpočinout.

Hotový bůček nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte s horkou jasmínovou rýží a omáčkou ze svařeného zbytku marinády. Nakonec dozdobte plátky lahůdkové cibulky a chilli papriček.

„A to nejlepší nakonec, jdeme ochutnat. Krásně se to rozplývá na jazyku, lehce pikantní a nádherně ovoněné kořením pěti vůní. Tohle si prostě udělejte, stojí to za to,“ říká spokojený pipMaster Kubricht.

Autor:

Ryby jako oříšek. Soutěžící na grilu bojovali s filetováním i opékáním

Vítězné grilovačka: Hamachi s teriyaki omáčkou

VIDEO Čtvrtý díl soutěže Česko na grilu byl ve znamení grilování ryb. Což byl úkol, který rozhodil...

Polévka z grilu? I to je možné, ale v Česku na grilu se stala katem

Vítězná polévka z pečené zeleniny

VIDEO Soutěž Česko na grilu na Primě postoupila do třetího kola a má o jednu soutěžící dvojici méně. V...

Česko na grilu: o první sestupující dvojici rozhodl nedopečený štrúdl

Hušky s fíky. Původně nepochopená nápln si nakonec vysloužila potlesk.

VIDEO Porotci pořadu, který můžete sledovat každou sobotu na Primě se mýlili, když neodhadli chutě...

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

Porotci pořadu Česko na grilu Zdeněk Pohlreich a Martin Svatek

VIDEO Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Vyzkoušejte slavný steak Rossini s lanýžem a madeirskou omáčkou

Steak Rossini s madeirskou omáčkou

VIDEO Klasický francouzský recept z hovězí svíčkové slibuje skutečný gurmánský zážitek. Dnes vám průvodci...

Nevšední camembert v mletém mase je důkazem, že sýr na gril rozhodně patří

Po rozkrojení. Polníček do salátu vmíchejte až těsně před podáváním.

VIDEO Kromě masa se na grilech velice často připravují i sýry. V dnešním dílu grilovací akademie vám její...

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...