Stručně k výrobě
Postupů pro základní přípravu asijského kimči je mnoho. Liší se podle země původu a navíc se v každé rodině připravuje originálně. Obvykle jej každá korejská žena připravuje sama podle receptu, který obvykle převzala od svojí tchyně.
V podstatě je to podobné, jako když se připravuje obyčejná nakládaná zelenina, pouze základní surovinou je tu čínské zelí. Na rozdíl od naší Kunovjanky a podobných směsí bývá kimči poněkud ostřejší, takže nechybí chilli ani zázvor.
Například foodbloger Cuketka začíná tím, že si připraví slaný nálev, kdy ve dvou litrech vody rozpustí čtyřicet gramů soli. Do roztoku vloží nakrájené čínské zelí, zatíží ho a pod fólií nechá půl dne.
Mezitím si nadrobno nakrájí bílou ředkev, mrkev a cibulku, které přidá k odstátému zelí. Aby dostalo kimči správný korejský šmrnc, rozmixuje si směs cukru, česneku, zázvoru, sójové omáčky, soli a chilli, čímž vznikne pěkná hladká pasta.
Tu vlije do zeleniny, zamíchá a nechá čtyři dny kvasit při pokojové teplotě.
Kompletní recept pana Cuketky najdete zde:
VIDEO: Kimči nejen pro vegany. Prostá dokonalost nadupaná vitaminy |
Další variantu základní přípravy kimči najdete zde:
Kimči je receptem na dlouhověkost. Jak ho připravíte krok za krokem |
Na dalších stránkách najdete tipy na využití v kuchyni. Kimči nemusíte sami vyrábět, na internetu najdete i obchody, kde je najdete hotové.