Kysané zelí je pokladem české kuchyně. Dejte si ho s masem nebo do salátu

Zejména teď v zimě je báječnou zásobárnou vitaminu C a dalších prospěšných látek. Dá se snadno skladovat, můžeme si ho dát do salátu, k bramboráku nebo k masu. Kysané zelí milovaly už naše babičky a česká kuchyně se bez něj rozhodně neobejde.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Blahodárné účinky kysaného zelí jsou známé už po staletí. Obsahuje množství vitaminu C, důležitého pro naši imunitu, a je i mocným antioxidantem, který pomáhá chránit buňky těla před volnými radikály. Spolu s vitaminem K tvoří dvojici nezbytnou pro pevné kosti. Kysané zelí je též bohaté na draslík, vlákninu a železo.

Fermentace, za niž jsou zodpovědné bakterie mléčného kvašení, dodává zelí výraznou kyselou chuť a především látky prospěšné tělu. Fermentované potraviny jsou navíc cenným zdrojem probiotik.

A právě v zelí je jich podle výzkumů mnohonásobně více než například v jogurtu. Konzumací kysaného zelí tak můžeme nahradit i probiotické doplňky z lékárny.

Pro štíhlost a krásu

Kysané zelí je nízkokalorické, plné živin a téměř bez tuku. K tomu má odvodňující účinky a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla. A také zpomaluje stárnutí pleti, působí proti pigmentovým skvrnám a udržuje pokožku pevnější, mladší a zdravější.

Pro naše předky bylo kysané zelí během zimy superpotravinou.

Benefity pro naše zdraví

Má také příznivý vliv na imunitu a schopnost těla bránit se proti nachlazení a virovým infekcím. Vyplatí se tedy konzumovat ho pravidelně od podzimu až do jara. Košťálová zelenina navíc údajně pomáhá i v prevenci rakoviny. Může za to vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a fytochemikálií.

Pokud trpíte na zácpu, nadýmání, kožní problémy, únavu či bolesti zad, je možné, že vaše střeva nejsou ve správné kondici. Ve chvílích, kdy tělo není schopné absorbovat živiny z potravin, se mohou vyskytnout právě tyto problémy.

Posílit své zdraví a získat zpět rovnováhu v trávicím traktu lze docílit právě s pomocí kysaného zelí, které pročistí střeva a zároveň dodá tělu potřebná probiotika. A pokud zažívací trakt funguje správně, produkuje mozek serotonin a dopamin, jež příznivě ovlivňují naši náladu. Probiotika totiž výrazně podporují tvorbu tzv. šťastných hormonů a umožňují nám lépe zvládat stresová období.

Pravidelnou konzumací kysaného zelí můžeme dokonce zlepšit i svůj spánek. Vitamin A, který je též v zelí obsažený, pak snižuje riziko vzniku šedého zákalu a napomáhá dobrému zraku.

Vedle vitaminů a minerálů stojí za zmínku organické sloučeniny s protizánětlivými účinky. Ty dokážou zmírňovat bolest svalů, kloubů i jiných zánětlivých míst na těle.

Tip: Konzervované kysané zelí, které v obchodech lze sehnat v sáčku či ve sklenici, bývá obvykle pasterizované. Tento proces bohužel ničí probiotika, takže kupujte raději čerstvé kysané zelí vyrobené bez octa, které je ale nutné skladovat v chladničce. Nebo si ho připravte doma sami, je to snadné a k výrobě můžete zvolit jak bílé, tak i červené hlávky. Nutričně i chuťově jsou podobné, červené obsahuje více vitaminů A a B.

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...