Houby, polévky a barvy přírody. Užijte si podzim jako české food blogerky

Jestli má nějaké roční období neprávem špatnou pověst, pak je to podzim. Je sice dřív tma, venku se ochladilo a sluníčko se schovává za mraky, ale taky můžeme jít na houby, uvařit si polévku, upéct koláč z jablek ze zahrádky… Námi oslovené food blogerky se docela shodly. A co milujete na podzimu vy?
Část 1/4
Anna Grosmanová, Foodpioneer

Anna Grosmanová Foodpioneer

Před dvanácti lety založila svůj první blog na iDNES.cz, ve kterém se zaměřila především na recepty legendární kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. O jídle ráda píše, zvolila si ho jako životní poslání a mimo jiné vystudovala kvalitu potravin na ČZU. Je členkou hnutí Slow Food, pracovala jako gastro průvodce nebo vedla kurzy vaření. Více o ní najdete na blogu @foodpioneer, který se stal v roce 2020 objevem roku a letos soutěž o nejlepší food blog vyhrál. Ráda fotí lovy, hony i „obyčejnou“ práci na poli či statku. Má na to oko a její fotky vyprávějí příběhy stejně jako její texty. Anna má čtyřletou dceru Emu. „Ukazuju jí svět takový, jaký je, podobně jako to dělali moji rodiče a prarodiče,“ dodává Anna, která s láskou vzpomíná na léta s dědou v traktoru, nebo u porodů telat v místním družstvu.

1. Máte ráda podzim? A proč?
Čím dál tím víc. Já jsem letní člověk, rozhodně nemám ráda zimu a už vůbec ne jaro, mě to bahníčko prostě vytáčí. Ale podzim mám ráda, protože se během něj dějí z mého pohledu zajímavé věci. Ať už jde o houby nebo o lovy, výlovy… Podzim je i fotogeničtější než to přepálené a přezeleněné léto, dělá prostě oku dobře.

Klecové chovy mohou být pro zvíře šetrnější než farma, říká food blogerka

2. S jakým jídlem máte toto období spojené?
Pro mě je to zvěřina a hlavně houby. Baví mě je sbírat i s nimi vařit, ale to chození na houby (asi je to i věkem), je stále meditativnější. A samozřejmě, jak jsem „foodie“, tak se v tom snoubí relax a to, že si obstarávám vlastní jídlo. Houby jsou magické, protože je to poslední divočina. Spoustu hub si umíme vypěstovat, například žampiony nebo hlívu, ale třeba hříbky jsou nejdobrodružnější, protože je nemáme zkrocené. Když je chceme, musíme je hledat. Baví mě i novodobé tradice, jako třeba svatý Martin, protože většina zvyků, co máme, je starodávná. Je to hlavně hezká příležitost se potkat, když už tady v Česku nemáme Den díkůvzdání. Nejde ani tak o tu husu nebo víno, ale je fajn, že tam nejsou stresy, očekávání a emoce jako o Vánocích.

3. Co obvykle vaříte/pečete, když se chcete zahřát?
Polévky. Já obecně miluju polévky, ale přes léto na ně člověk tak úplně chuť nemá. Takže podzim je pro mě taková brána do polévkového období. Začne to tou první bramboračkou, když v září foukne studený vítr. A pak přijdou na řadu další. Na dýňovou zrovna netrpím, ale třeba takový domácí vývar, na tom si pošušňám s mnohem větší chutí na podzim než v létě.

  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....