Není to jen nápoj, který vzpruží. Oslavte mezinárodní den kávy stylově

Káva má pro většinu z nás speciální význam, a to i přesto, že si ji dopřáváme denně. Je naším parťákem při startu do nového dne, společníkem při posezení s přáteli nebo na pracovní schůzce, zapíjíme jí sváteční dort nebo si ji dopřejeme, když máme chvíli pro sebe. Káva je ovšem také skvělou ingrediencí při pečení.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kávovník pravděpodobně pochází z Etiopie a k nám se dostal podobně jako do dalších zemí světa přes Arabský poloostrov. Podle legendy jej v 6. století objevil pasáček Kaldi, jehož kozy měly po požití neznámých bobulí hodně energie, což chlapce přimělo červené plody ochutnat. Zjistil, že mají skutečně povzbudivé účinky. Ať to bylo s objevení kávy jakkoli, dnes si ji užíváme rádi i víckrát za den a je i součástí mnoha našich společenských rituálů.

KVÍZ: Otestujte se, co všechno víte o kávě

Vybrat si takovou kávu, která vám bude skutečně chutnat, není snadné, jak by se mohlo zdát. Záleží samozřejmě také na ceně, kterou jste ochotni dát. Odborníci se shodnou, že za opravdu kvalitní kávy je potřeba si připlatit. Cenu kávy také ovlivňuje její dostupnost – množství, které se jí na světě vyprodukuje. Čím je nějaké kávy méně, tím je dražší.

Nemusíte se ovšem zaměřovat výhradně jen na kávu s původem. „I kvalitní kávová směs může chutnat stejně dobře,“ říká baristka Monika Matúšová z pražírny kávy Zlaté zrnko. „Je to proto, že o chuti kávy rozhoduje mnoho věcí od odrůdy, nadmořské výšky, ve které se pěstovala, přes počasí, způsob sklizně a pražení až po mletí a samozřejmě přípravu nápoje. Navíc, každý z nás preferuje jiné chutě.“

Při výběru v obchodě se zajímejte o informace na obalu. Ideální je, pokud je na něm uveden druh kávy a místo, kde se pěstovala, způsob pražení a doporučený způsob mletí. A co je pro chuť kávy nejdůležitější? „Nadmořská výška, počet slunečných dnů, množství vláhy, způsob ošetřování rostlin i sklizně mají vliv na finální chuť kávy stejně jako na každou jinou plodinu, kterou člověk pěstuje,“ vysvětluje Monika Matúšová. „Káva je ve skutečnosti ovoce a pro každé ovoce platí, že na jeho chuti a kvalitě se projeví i způsob sklizně, transportu, uskladnění či přípravy.“

Z kávovaru by neměla káva ani kapat, ani se valit moc silným proudem.

Výkyvy teplot i vlhko škodí

Výběr kávy pro to nejlepší domácí espresso je velmi individuální záležitostí. Co preferuje jeden, nemusí sedět druhému. Odborníci radí sáhnout po takové, která vám chutná. K přípravě espressa se hodí především středně pražené kávy. Vybírat můžete například z jednodruhových káv nebo i kávových směsí.

Obecně platí, že byste neměli pořizovat kávu do zásoby. Pokud můžete, kupujte ji vždy ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích. „Kávu doma rozhodně nepřesypávejte, zbytečně ohrožujete její aroma a vystavujete ji možné oxidaci,“ radí kávový odborník Srđan Hadžiosmanović, kávový odborník značky L’OR. „Obecně doporučuji nechávat ji v původním obalu ideálně s jednocestným ventilem, který zajistí, že ji neohrozí vlhkost, světlo a ani prach.“

Pokud káva navlhne, není schopná předat aroma ani chuť. Velkým nepřítelem je i prach, který může výrazně ale i úplně změnit její čichový i chuťový profil. Pozor si dejte také na vysoké teploty a velké výkyvy teplot, které také mohou způsobit ztrátu aroma a oxidaci. Kávu nevystavujte světlu, sluneční záření urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.

Tip: Silné espresso je skvělou ingrediencí do nejednoho tradičního i moderního moučníku, ať už podle českých babiček nebo italských cukrářů.

Jak na nejlepší espresso?

Budete potřebovat 7–9 gramů čerstvě umleté kávy a hrníček o objemu 20–30 ml. Zrna na espresso by měla být jemně umletá. „Do kávovaru vždy nasypejte množství kávy podle toho, kolik jí budete připravovat. Poté nalijte čerstvou vodu a nahřejte hrníčky. Teplý šálek zaručí, že káva udrží déle svoji teplotu a tím pádem i chuť,“ radí kávový odborník značky L’OR.

Nezbytnou součástí espressa je i dokonalá pěna: „Abyste dosáhli co nejhustší a nejlepší pěny, doporučuji dát dva hrníčky na sebe. Cílem je, aby káva z páky netekla moc z dálky,“ radí Srđan Hadžiosmanović. „To, že jste dosáhli opravdu ukázkové cremy, poznáte podle toho, že má přibližně pět milimetrů, je krémová a bez bublin.“

Ilustrační snímek

Jak se pije káva ve světě?

  • Italové mají nejraději klasické espresso, ale rádi si dopřejí i caffè corretto, což je espresso s malým panákem grappy.
  • Na Blízkém východě, se káva připravuje spolu s aromatickým kořením jako kardamom, hřebíček či skořice.
  • Američané mají kávu nejraději překapávanou, pijí ji často velmi sladkou, a to s cukrem či ochuceným sirupem, a mlékem.
  • V Rakousku, které je zemí milovníků kávy, si můžete objednat Melange, tedy espresso s teplým mlékem a mléčnou pěnou, nebo Eispänner, kde se místo mléka používá šlehačka.
  • Sladkou kávu vám nabídnou také ve Vietnamu. Místní specialitou je Cà Phê Trứng, káva s pěnou ze žloutků a kondenzovaného mléka.
  • Irská káva se pije takřka po celém světě a kromě překapávané černé kávy na ni budete potřebovat hnědý cukr, irskou whisky a smetanu.
  • Skandinávská verze kaffeost je typická tím, že zde do kávy přidávají speciální sýr leipäjuusto, který do sebe nápoj částečně nasákne a zároveň mu předá svou jemnou krémovost.

Recepty na skvělé moderní i tradiční dezerty nejen z kávy najdete na www.idnes.cz/recepty

Autor:
Témata: espresso, Káva, nápoj, mléko
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...