Kávovník pravděpodobně pochází z Etiopie a k nám se dostal podobně jako do dalších zemí světa přes Arabský poloostrov. Podle legendy jej v 6. století objevil pasáček Kaldi, jehož kozy měly po požití neznámých bobulí hodně energie, což chlapce přimělo červené plody ochutnat. Zjistil, že mají skutečně povzbudivé účinky. Ať to bylo s objevení kávy jakkoli, dnes si ji užíváme rádi i víckrát za den a je i součástí mnoha našich společenských rituálů.
KVÍZ: Otestujte se, co všechno víte o kávě |
Vybrat si takovou kávu, která vám bude skutečně chutnat, není snadné, jak by se mohlo zdát. Záleží samozřejmě také na ceně, kterou jste ochotni dát. Odborníci se shodnou, že za opravdu kvalitní kávy je potřeba si připlatit. Cenu kávy také ovlivňuje její dostupnost – množství, které se jí na světě vyprodukuje. Čím je nějaké kávy méně, tím je dražší.
Nemusíte se ovšem zaměřovat výhradně jen na kávu s původem. „I kvalitní kávová směs může chutnat stejně dobře,“ říká baristka Monika Matúšová z pražírny kávy Zlaté zrnko. „Je to proto, že o chuti kávy rozhoduje mnoho věcí od odrůdy, nadmořské výšky, ve které se pěstovala, přes počasí, způsob sklizně a pražení až po mletí a samozřejmě přípravu nápoje. Navíc, každý z nás preferuje jiné chutě.“
Při výběru v obchodě se zajímejte o informace na obalu. Ideální je, pokud je na něm uveden druh kávy a místo, kde se pěstovala, způsob pražení a doporučený způsob mletí. A co je pro chuť kávy nejdůležitější? „Nadmořská výška, počet slunečných dnů, množství vláhy, způsob ošetřování rostlin i sklizně mají vliv na finální chuť kávy stejně jako na každou jinou plodinu, kterou člověk pěstuje,“ vysvětluje Monika Matúšová. „Káva je ve skutečnosti ovoce a pro každé ovoce platí, že na jeho chuti a kvalitě se projeví i způsob sklizně, transportu, uskladnění či přípravy.“
Výkyvy teplot i vlhko škodí
Výběr kávy pro to nejlepší domácí espresso je velmi individuální záležitostí. Co preferuje jeden, nemusí sedět druhému. Odborníci radí sáhnout po takové, která vám chutná. K přípravě espressa se hodí především středně pražené kávy. Vybírat můžete například z jednodruhových káv nebo i kávových směsí.
Obecně platí, že byste neměli pořizovat kávu do zásoby. Pokud můžete, kupujte ji vždy ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích. „Kávu doma rozhodně nepřesypávejte, zbytečně ohrožujete její aroma a vystavujete ji možné oxidaci,“ radí kávový odborník Srđan Hadžiosmanović, kávový odborník značky L’OR. „Obecně doporučuji nechávat ji v původním obalu ideálně s jednocestným ventilem, který zajistí, že ji neohrozí vlhkost, světlo a ani prach.“
Pokud káva navlhne, není schopná předat aroma ani chuť. Velkým nepřítelem je i prach, který může výrazně ale i úplně změnit její čichový i chuťový profil. Pozor si dejte také na vysoké teploty a velké výkyvy teplot, které také mohou způsobit ztrátu aroma a oxidaci. Kávu nevystavujte světlu, sluneční záření urychluje rozklad látek obsažených v zrnech.
Tip: Silné espresso je skvělou ingrediencí do nejednoho tradičního i moderního moučníku, ať už podle českých babiček nebo italských cukrářů.
Jak na nejlepší espresso?
Budete potřebovat 7–9 gramů čerstvě umleté kávy a hrníček o objemu 20–30 ml. Zrna na espresso by měla být jemně umletá. „Do kávovaru vždy nasypejte množství kávy podle toho, kolik jí budete připravovat. Poté nalijte čerstvou vodu a nahřejte hrníčky. Teplý šálek zaručí, že káva udrží déle svoji teplotu a tím pádem i chuť,“ radí kávový odborník značky L’OR.
Nezbytnou součástí espressa je i dokonalá pěna: „Abyste dosáhli co nejhustší a nejlepší pěny, doporučuji dát dva hrníčky na sebe. Cílem je, aby káva z páky netekla moc z dálky,“ radí Srđan Hadžiosmanović. „To, že jste dosáhli opravdu ukázkové cremy, poznáte podle toho, že má přibližně pět milimetrů, je krémová a bez bublin.“
Jak se pije káva ve světě?
- Italové mají nejraději klasické espresso, ale rádi si dopřejí i caffè corretto, což je espresso s malým panákem grappy.
- Na Blízkém východě, se káva připravuje spolu s aromatickým kořením jako kardamom, hřebíček či skořice.
- Američané mají kávu nejraději překapávanou, pijí ji často velmi sladkou, a to s cukrem či ochuceným sirupem, a mlékem.
- V Rakousku, které je zemí milovníků kávy, si můžete objednat Melange, tedy espresso s teplým mlékem a mléčnou pěnou, nebo Eispänner, kde se místo mléka používá šlehačka.
- Sladkou kávu vám nabídnou také ve Vietnamu. Místní specialitou je Cà Phê Trứng, káva s pěnou ze žloutků a kondenzovaného mléka.
- Irská káva se pije takřka po celém světě a kromě překapávané černé kávy na ni budete potřebovat hnědý cukr, irskou whisky a smetanu.
- Skandinávská verze kaffeost je typická tím, že zde do kávy přidávají speciální sýr leipäjuusto, který do sebe nápoj částečně nasákne a zároveň mu předá svou jemnou krémovost.
Recepty na skvělé moderní i tradiční dezerty nejen z kávy najdete na www.idnes.cz/recepty |