Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S levným kusem masa se v kuchyni vždy nadřete víc, upozorňuje kuchař Hromas

K přípravě kvalitních pokrmů je třeba znát nejen nápadité recepty, ale také ovládat znalosti o různých druzích masa a jejich zpracování. „Větší pozornost by si zasloužily vnitřnosti jako jazyk nebo srdce,“ říká kuchař Michal Hugo Hromas, autor několika kulinářských knih, v týdeníku 5plus2.
Kuchař Michal „Hugo“ Hromas

Kuchař Michal „Hugo“ Hromas | foto: Martin Veselý, MAFRA

Když se na začátku září v pražském Zemědělském muzeu slavnostně vyhlašovaly výsledky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2022, kuchařským guru akce byl Michal Hugo Hromas. Gastronauti už znají jeho lásku k ohni, na kterém umí připravit mnoho svých pochoutek, ale kromě toho je i publicista.

Během svých přednášek přibližuje jak kulinářská tajemství, tak techniku zpracování potravin, jejich kvalitu a dává rady, jak si chutně uvařit a najíst. Velmi dobře rozumí hovězímu masu, zákonitostem jeho zrání a úprav.

Umí Češi v kuchyni pracovat s hovězím masem tak, jak si zaslouží? Přece jen je rozdíl mezi přípravou guláše a kvalitního steaku…
Češi si s hovězím samozřejmě dovedou poradit, rozdíl je jen v tom, že tradičně se u nás choval spíše mléčný skot, takže kvalita hovězího masa byla spíš průměrná. Zpracovávalo se rychle, proto se preferovaly úpravy dušením.

Tipy na pokrmy z hovězího od Huga Hromase

Když se podíváte na českou klasiku, jsou to spíše omáčky a maso vařené nebo dušené na způsob guláše. Dokonce i roštěná se spíše podusila, než vyloženě opekla nebo grilovala. Máme prostě trochu jinou kulturu, pokud jde o hovězí. Při úpravě dušením a vařením nemusíte jednotlivé partie až tak rozlišovat. U řezníka se tak většinou neobjednávaly partie, ale prostě jste si řekli o kus masa na guláš nebo na ptáčky.

Co se tedy nejen amatérští kuchtíci zpravidla ještě musí naučit?
Učíme se, a myslím, že docela dobře, záležitosti okolo zrání masa a jeho úpravy grilováním. Jsou to techniky, se kterými jsme se prostě nesetkávali. Spíš mám ale někdy pocit, že se nám někde mezi generacemi trochu vytratil vztah k vnitřnostem nebo k telecímu masu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Zmínil jste vnitřnosti. Je to ta část skotu, kterou zatím příliš nevyužíváme?
Skot se zpracovává poměrně důkladně. Pořád je to produkce, která se musí zaplatit, nemůžete jen tak vyhazovat kusy masa. Větší pozornost by si možná zasloužily vnitřnosti jako jazyk nebo srdce. Ale často na to rezignují sami producenti, protože jim celý kus skotu může zaplatit třeba dobře zpracovaný a dobře zaplacený hřbet.

Které levnější partie nejraději využíváte v kuchyni vy?
S radostí připravuji srdce nebo jazyk. Líčka nám kvůli televizní popularitě podražila a v poslední době zdražil trochu i ten jazyk, ale pořád je to krásný čistý sval za hezké peníze. Ohledně masa si myslím, že si docela dobře stojí pupek či žebra.

A co je pro přípravu nejjednodušší?
Samozřejmě vysoký a nízký roštěnec z dobře vyzrálého kusu připravený jako steak. I když má přes kilo, upéct ho na uhlí je záležitostí pěti minut. A nesmíme zapomínat na starý dobrý tatarák. Naopak nejtěžší jsou zmiňované vnitřnosti a kusy náročné na zpracování, a to ať už kvůli kostem nebo šlachám. Obtížné zpracování ale zase kompenzuje cena, tak to prostě chodí. S levnou věcí se vždycky člověk víc nadře. Dobrým příkladem je třeba praní drštěk nebo střev.

U vepřového jsou také nějaké partie, na které se při vaření zapomíná?
Prase je u nás dobře přečtená kniha, není jeho část, která by nebyla známá. Máme bohatou tradici zabijaček. Spíše je mi líto, že se klasická zabijačka tak trochu vytrácí a vepřové získalo punc levného a dostupného masa. Je to škoda, protože se dá vymazlit úplně stejně jako hovězí. Měl jsem například za sucha vyvěšenou kotletu z bílého prasete a musím konstatovat, že už krásně voněla takzvaně šunkovinou. Její aroma připomíná sušenou šunku. Při zrání se postupně vytrácí voda a chuť masa a tuku je mnohem intenzivnější.

A co drůbež?
U ní bychom se měli zaměřovat na kvalitu chovu a porážky. Začít respektovat jejich cenu. Vím, že teď spoustu lidí naštvu, ale cena například kuřete na běžném trhu vylučuje, aby se drůbež chovala seriózně a slušně. Raději bychom se měli zaměřit na kvalitu a dobrou cenou dát prostor producentům dělat to pořádně. Potom si můžeme dopřát maso sice ne tak často, jak jsme navykli, ale rozhodně nesrovnatelně kvalitnější. Proto také při vaření nejčastěji sahám po bioprodukci, protože ta vám dává jistotu o původu masa a hlavně způsobu chovu. Třeba právě u kuřecího je ten rozdíl naprosto zásadní.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

Muži překvapivě dokážou ocenit, že starší kočku už nemusejí vychovávat

10. dubna 2024

Zapomeňte na stereotypy o ženách kočkofilkách, které žijí samy a partnera či rodinu jim nahrazuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Psí parazit míří z teplých krajů do střední Evropy. Srdeční červ je tu

11. dubna 2024

Migrace a nové druhy komárů, změna klimatu, ale také častější cestování se psy do zahraničí – to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

Kocoura jí přejelo auto, naklonovali jí dva stejné. Povahu zaručenou nemá

17. dubna 2024

Premium Za naklonování kočičího mazlíčka, o kterého přišla v jeho pouhých pěti letech, zaplatila Kanaďanka...

Tuňáka nechejte zrát v lednici, pak jen zprudka zatáhněte, aby zůstal syrový

17. dubna 2024

Když středomořskou kuchyni lehce spojíte s asijskou, získáte ještě atraktivnější chuťový zážitek....

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Jarní línání psů je normální. Někdy však za něj může i začínající nemoc

16. dubna 2024

Jarní výměna srsti u psa, tzv. „línání“, je přirozeným procesem, který však může pro leckteré...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...