Zavařování není žádná věda. Nesmíte jen podcenit pečlivou přípravu sklenic i výběr zdravých plodů. Tato bohulibá činnost sahající do dávných časů našich babiček a prababiček, které byly zvyklé zhodnotit ze svých zahrádek maximum, nám nyní nabízí i pár jejich dobrých rad a zkušeností. Tady jsou:
1/ Čisté sklenice jsou základ
Nejprve starší a použité, ale i nově zakoupené sklenice důkladně vymyjte prostředkem na nádobí v teplé vodě a opláchněte je v čisté vodě. Dobře poslouží i ocet, kterým můžete sklo v rámci dezinfekce propláchnout.
Ta, co vaří nejlepší marmeládu, prozradila recept na dýňový džem |
Ideální je sklenice i lahve ještě sterilizovat. Do velkého hrnce nalijte tolik vlažné vody, aby bylo sklo zcela ponořené. Víčka vložte mezi ně a všechno nechte zahřívat až do bodu varu. Ve vřící vodě ponechte sklo alespoň deset minut. Potom sklenice vyndejte na čistou utěrku a nechte je úplně vyschnout