Máme to prostě zažité. Mrkev a brambory máme rádi pěkně oloupané, petrželovou a celerovou nať hodíme na kompost spolu se slupkami a košťál od brokolice taky není k ničemu. Zvláště v dnešní době je ovšem dobré něco ušetřit a spotřebovat opravdu všechno. Že nevíte jak? Zde je pár tipů.
Slupky, natě i listy zeleniny obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek, je proto naprostý nesmysl se jich zbavovat. Jen pro příklad: v listech a košťálech brokolice nebo květáku se skrývá hořčík a draslík a také slušná porce vitaminů B a C. Nať z cibule a česneku zase obsahuje významnou dávku antioxidantů a vlákniny.
„Ochuzovat bychom se neměli ani o mrkvovou nať, kterou naši předkové jedli dokonce dřív než její samotný kořen. Nať je plná vitaminů A, C a K, vápníku, železa i antioxidantů v podobě betakarotenů,“ vypočítává Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz, a pokračuje: „Posiluje tak naši imunitu, trávicí systém a působí jako prevence srdečních onemocnění.“
Pravdou je, že málokdo ví, jak všechny části zeleniny správně zpracovat, aby byly chutné a přinesly nám co nejvíc benefitů. Tak třeba ředkvičkové listy vyniknou v letních salátech nebo jako součást domácího pesta.
Košťál z brokolice zase parádně zahustí omáčky a malým dětem z něj můžete udělat pyré – stačí přidat trochu medu a budou navýsost spokojené. Jen jim neříkejte, že je to z brokolice.
Všichni pak ocení mangoldové listy povařené v osolené vodě a rozmixované na chutný hummus, který se hodí na chleba i do pomazánek.
Nevyhazujte jídlo. S trochou kreativity proměníte zbytky v lahodnou hostinu |
Co dalšího si ze zbytků zeleniny připravit?
Super dietkou k televizi mohou být chipsy z kedlubnových nebo květákových listů. Jsou totiž dostatečně pevné, aby křupaly. Jednoduše je pořádně omyjte, osušte a v míse promíchejte s několika stroužky česneku. Osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Pak je rozprostřete na plech a pečte v troubě při teplotě 200 °C do křupava.
Vlasy z fenykluJemné lístky fenyklu, kterým se také říká vlasy, končí většinou také v koši. A to je chyba. Na grilovací party se vám určitě bude hodit z nich vyrobený dip. Hrst jich umyjte, osušte, pokrájejte a pak smíchejte s hrnkem řeckého jogurtu. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu a dochuťte podle libosti. A pak už jen vychutnávejte. |
Z mrkvové natě si zase můžete připravit lahodné pesto. Opět ji omyjte a osušte a rozmixujte s olivovým olejem a hrstkou kešu oříšků a stroužkem česneku. Dochuťte trochou parmezánu a pro zvýraznění chuti zakápněte citronovou šťávou. Uvidíte, jak si pochutnáte.
Nevyhazujte ani slupky z kořenové zeleniny. Zbytky po mrkvi, petrželi a celeru rozložte čisté na plech vyložený pečicím papírem. Sušte přibližně hodinu a půl v pootevřené troubě na nízkou teplotu. Vychladlé je pak zase rozmixujte, dochuťte bylinkami a skladujte tuto směs v uzavřené sklenici. Tak získáte skvělé ochucovadlo, jež nahradí polévkové koření z obchodu.
Tip: Čerstvou natí ze zeleniny můžete také ozdobit polévku nebo třeba jednohubky.