Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvěřině s černorybízovou se na Kladské vyrovnala Forejtova se šípkovou

  22:45
Souboj na talíři, kuchařská road movie Radka Kašpárka, Jana Punčocháře a Přemka Forejta, zamířila v druhém díle druhé řady do pensionu Kladská, od Mariánek co by kamenem dohodil. Na místo obklopené divočinou, respektive lesy plnými zvěřiny. Honza Punčochář v tomto případě vsadil na jistotu.

„Jestli se jednou dostanu do nebe, tak chci, aby to tam takhle vonělo,“ konstatuje Punčochář u sporáku šéfkuchaře Vlastimila Reitmajera. Na Kladské totiž nejenže připravují zvěřinu na nejrůznější způsoby, hodně proslulý je jejich srnčí hřbet na omáčce z černého rybízu. S nadýchaným knedlíkem.

„Srnčí nakořeníme sečuánským pepřem a zprudka pečeme, k tomu podáváme zelí připravené na červeném víně s balsamikovým octem. Omáček jsme vyzkoušeli několik a nakonec jsme zvolili černý rybíz, který je výrazné chuti a do toho masa se zakomponuje vynikajícím stylem,“ popisuje Čechokanaďan, pro něhož je důležité, aby hosté odcházeli spokojení a „s plným bříškem“.

„Bože, to voní,“ vzdychli jenom Přemek Forejt i Radek Kašpárek, a pak si pochopitelně na jeho srnčím s černým rybízem pochutnali. A pak se postavili výzvě sehnat si maso, začít vařit a přesvědčit, že zvěřinu také skvěle umí.

Kašpárek vsadil na omáčku z černého česneku.
Kašpárkova příloha k dančímu hřbetu.
Kašpárkův dančí hřbet na másle ovoněném uhlíky.

Radek Kašpárek vsadil na dančí hřbet s omáčkou z černého česneku

Radek Kašpárek připravil dančí hřbet, do něhož doslova vetřel slanou rýži, aby maso zkřehlo a mělo výraznější chuť. Pak ho zprudka opekl na grilu, nechal ho odpočinout v másle navoněném žhavými uhlíky a podával ho s omáčkou z černého česneku. K tomu pyré z květáku a z kvasnic s pečenými houbami, bylinkami a bavorským špekem od německých turistů. „Chuťově sladěné úplně perfektně,“ nadšeně jídlo ocenil Vlastimil Reitmajer.

Přemek Forejt o svou vynikající šípkovou omáčku málem přišel, tak moc chutnala...
Forejt vsadil na šípkovou omáčku.
Přemysl Forejt servíruje danělu se šípkovou.

Přemek Forejt vsadil na šípkovou omáčku s růžovou vodou. A vyplatilo se mu to.

Přemek Forejt hřbet z daněly připravil se šípkovou omáčkou navoněnou růžovou vodou, s rybízem a glazovanou karotkou s badyánem a salsou z fermentovaného citronu a petržele. Cumberland omáčka s brusinkami a rybízem k tomu také nechyběla, ke zvěřině jde skvěle. A připravil i opomíjený a vzácný korálovec. „Klobouk dolů chlapi,“ smekl šéfkuchař z Kladské. Stejně tak přizvaný lesník, který v podstatě ochutnával suroviny, které denně potkává.

O vítězi nakonec musel rozhodnout Honza Punčochář, protože hostům chutnala obě jídla a dopadlo to tedy fifty fifty. Takže rozhodla šípková, protože ta Punčocháře, milovníka české klasiky, prostě dostala do kolen.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...