Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu opadne a začínáme řešit, co s nimi. Poradíme vám, jak je zpracovat, uchovat a co dobrého z nich připravit.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Většina lidí si pochutná na smaženici, možná připraví houbový guláš nebo ty větší kousky pokrájí na plátky a osmaží v trojobalu. To jsou náramné a bezkonkurenční lahůdky, ale co s tím zbytkem? Pouze zdravé a pevné houby se mohou zpracovat několika způsoby.

Už u vás rostou? Pochlubte se svými houbařskými úlovky

Sušení

Pokud je teplé počasí a máme k tomu prostor, sušíme venku ve stínu na drátěných platech. Plátky hub můžete i navléknout na nitě a zavěsit, a to opět ve stínu a v místě kde volně proudí vzduch.

Sušit je možné i v troubě při 40 °C, dvířka však musí zůstat stále pootevřená, aby vzduch mohl proudit. Nabízí se také využití domácí sušičky potravin. Plátky očištěných hub rovnoměrně vyskládejte na plata sušičky a sušte asi 8 hodin.

Pouze dobře usušené kousky hub, které chrastí mezi prsty, ukládejte do uzavřených neprodyšných sklenic, abyste zabránili vniknutí molů a plísní.

Houby usušíte i bez sušičky, stačí trouba. Své fígle mají i čtenáři iDNES.cz

Dušení

Dobře očištěné a nakrájené houby propláchněte přes sítko proudem studené vody. Vhoďte do hrnce a poduste za občasného míchání, mírně je přisolte. Vychladlou směs uložte do sklenic a zalijte šťávou, kterou houby pustily, případně dolijte převařenou vodou.

Mezi směsí a víkem by měly zůstat zhruba 2 cm volného prostoru. Sterilace probíhá při 95 °C necelou hodinu a opakuje se druhý den znovu. Houby je možné konzumovat asi za měsíc.

Nakládání v soli

Takhle to dělávaly naše babičky. Tímto způsobem lze ovšem zpracovat jen tvrdé, nenavlhlé houby nakrájené na kousky (můžete je nechat ještě krátce předsušit, aby pouštěly co nejméně vlhkosti).

Houby po vrstvách ukládejte do sklenice a prosypávejte je solí (na čtyři lžíce hub jedna lžíce soli). Uchovávejte v chladu a temnu. Takto uchované houby se hodí do polévek a omáček, ale nezapomeňte na to, že jsou už slané, takže se solí opatrně!

Podobně můžete houby naložit do solného nálevu z kilogramu soli a litru vody. Houby napěchujte do sklenice, nahoře nechte trochu prostoru a zalijte je slaným roztokem. Měl by sahat asi centimetr nad vrstvu hub.

Mražení

Houby si můžete jednoduše zamrazit, ať už syrové nebo tzv. blanšírované. Pokrájené syrové houby můžete rovnou v uzavíratelné dóze nebo sáčku se zipem zamrazit, pokud je potom budete správným způsobem rozmrazovat. Tedy, přendáte je do lednice, popřípadě je vhodíte do vařícího se pokrmu rovnou zmrzlé.

Blanšírované houby (nakrájené, omyté, posolené, mírně opepřené, podle chuti i posypané kmínem a asi čtvrt hodiny podušené ve vodě) rozdělte na porce a vložte do mrazáku. Takto připravené houby získají v kuchyni široké využití.

Naložení v tuku

Podušenou houbovou směs přendejte do čistých sklenic a zalijte sádlem. Pak proveďte hodinovou sterilaci na 95 °C, po dvou dnech bude třeba celý postup zopakovat.

Nebo jako v dalším bodě využijte dvakrát po sobě v rozmezí dvou dnů myčku. Takto zakonzervované houby můžete v kuchyni využít prakticky pro jakýkoliv houbový recept.

Tip Zavařovat můžete i v myčce

Sklenice důkladně uzavřete víčky a naskládejte je do myčky, menší nahoru, větší dolů, neměly by se dotýkat a měly by stát rovně. Pusťte nejdelší program s teplotou 70 až 80 °C. Nechte ho proběhnout až do konce včetně případného sušení, které je vlastně také zdrojem tepla. Sklenice vyndejte na utěrku víčkem dolů a nechte je zvolna vychladnout.

Spousty skvělých receptů na houbové pokrmy najdete v rubrice Recepty.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...