Sezona kedluben začíná v květnu a končí na podzim. Není to jenom tak obyčejná košťálová zelenina. Kedlubny jsou bohaté na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, takže zasytí, obsahuje však jen minimum kalorií, přitom tělu dokáže jediná bulva dodat celou doporučenou denní dávku vitaminu C.
V kuchyni má všestranné využití, o kedlubnovém zelí určitě všichni slyšeli, ale klidně ji můžete použít i místo masa a usmažit jako řízek, na našich příkladech uvidíte, že to není jen nenápadná zelenina, ale má velké využití.
Kedlubnové řízečky
Na 4 porce potřebujeme:
- 4 menší kedlubny
- sůl
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 120 g hladké mouky
- 4 lžíce dijonské hořčice
- solamyl na obalení
- olej na smažení
Týdeník 5plus2Každý pátek zdarma |
Dip:
- 150 ml majonézy
- 4 lžíce 12% smetany
- 2 lžíce bílého vína
- 1 lžičku plnotučné hořčice
- 1 lžíci nasekané cibule
- 1 lžičku nasekaných kaparů
- sůl, černý pepř
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup:
Kedlubny oloupeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Poté je vyjmeme a zchladíme ve studené vodě. Osušíme je a nakrájíme na silnější plátky.
Z mléka, žloutků, mouky a soli připravíme hladké těstíčko. Nakonec do něj vmícháme tuhý sníh z bílků. Plátky kedlubny osolíme, potřeme hořčicí a obalíme v solamylu.
Postupně je namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Poté je necháme okapat na papírovém ubrousku.
Dip: Majonézu zředíme smetanou a vínem, přidáme ostatní suroviny a promícháme.
Kedlubnové zelí s haluškami a masem
Na 4 porce potřebujeme - na zelí:
- 1 velkou bílou cibuli
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 středně velké mladé kedlubny
- sůl, kmín, cukr a ocet na dochucení
- 1 lžíci hladké mouky
Na maso:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší červenou cibuli
- 300 g tepelně upraveného uzeného masa
- 1 balení halušek
Postup:
Cibuli nakrájíme, kedlubny nastrouháme nebo nakrájíme na jemné nudličky. Do rozehřátého oleje přidáme cibuli, kedlubny, poprášíme kmínem i solí a lehce osmahneme.
Zasypeme moukou, podlijeme několika lžícemi vody a podusíme doměkka; trvá to deset až dvanáct minut. Nakonec zakápneme trochou octa.
Vmícháme posekanou nať a už dál nevaříme, jen případně zkorigujeme chuť špetkou cukru.
Halušky připravíme podle návodu na obalu. V pánvi na oleji osmahneme kolečka cibule, vsypeme maso nakrájené na proužky a osmahneme.
Kedlubny plněné mletým masem
Na 4 porce potřebujeme:
- 8 kedluben
- 100 g slaniny
- 300 g mletého masa
- sůl, mletý černý pepř
- olivový olej
- 2 cibule
- 1 lžíci rozmarýnu
- 1 lžičku tymiánu
Postup:
Kedlubny svrchu seřízneme a vydlabeme lžičkou. Vnitřky lehce osolíme, opepříme a pomažeme olivovým olejem. Polovinu vydlabané dužiny najemno nakrájíme a uschováme.
Slaninu nakrájíme a vyškvaříme do křupava na suché pánvi. Cibuli nasekáme nadrobno a spolu s kedlubnou zpěníme asi tři minuty na másle. Necháme vychladnout a pak smícháme v míse s mletým masem s lístky rozmarýnu i tymiánu.
Směs osolíme, opepříme a naplníme do kedluben. Ty rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Před podáváním ozdobíme.
VIDEO: Lehké zadělávané kedlubny se hodí nejen k velikonočním masům |