Tento prvek se významně podílí na tvorbě červených krvinek, které jsou součástí krevního barviva hemoglobinu, jenž je zodpovědný za transport kyslíku ke všem orgánům a buňkám, čímž zároveň zásobuje celé tělo energií.
Železo je rovněž součástí řady enzymů a imunitního systému. Zvýšené nároky na železo mají děti v období růstu a také těhotné nebo kojící ženy.
K výraznému deficitu železa dochází hlavně kvůli větším ztrátám krve (při operacích, úrazech, poruchách menstruačního cyklu) a nedostatečnému příjmu tohoto prvku v běžné stravě (v důsledku nesprávných stravovacích návyků nebo nejrůznějších neodborně sestavených diet).
Mrznete i na sluníčku?
A jak poznáte, že vám chybí právě tento prvek? K hlavním příznakům patří únava a snížená schopnost soustředění, zimomřivost bez ohledu na počasí a nezdravě bledá pokožka, dušnost, bolest hlavy, podrážděnost a sklony k depresivním stavům, zácpa, nadýmání, plynatost, pocit celkové slabosti a tendence k mdlobám, ale také vypadávání vlasů, suché lámavé nehty nebo bolavé ústní koutky.
Někteří lidé si stěžují na syndrom neklidných nohou (nepříjemný tlak a pobolívání nohou ve stavu klidu, provázený nutkáním pohybovat končetinami), který se zhoršuje především v noci.
Problém zvaný anémie
Nedostatek železa v organismu způsobuje chudokrevnost neboli anémii. To je stav, kdy dochází ke snížení hladiny krevního barviva a tím i počtu červených krvinek.
Množství hemoglobinu se pohybuje u mužů přibližně v rozmezí 140 až 170 g/l a u žen 110 až 160 g/l, o chudokrevnosti lze přitom mluvit při poklesu těchto hodnot pod jejich spodní hranici. K určení diagnózy stačí jednoduchý test, který je součástí běžného krevního obrazu.
Bledé dásně a spojivky
Anémie postihuje častěji ženy, a pokud se neléčí, tak dokáže i pořádně potrápit. K varovným signálům patří například brnění v lýtkách, nevolnost, průjmy nebo nápadná bledost (zejména v oblasti spojivek, dásní a nehtových lůžek). Člověku se hůře dýchá, srdce mu občas tluče jak o závod a v ústech se vytvářejí bolestivé afty.
U starších lidí se objevuje zmatenost. Problém však spočívá v tom, že všechny uvedené potíže mohou na počátku být pouze mírné, takže se dají snadno přehlédnout. Neléčená anémie však může vést k velmi vážným následkům.
Ohrožené skupiny
Rizikovou skupinu představují hlavně ženy, které trpí silnou menstruací, pacienti se žaludečními vředy a hemoroidy nebo ti, co dlouhodobě užívají acylpyrin či jiná nesteroidní antirevmatika (skupina léků s protizánětlivým účinkem, které většinou snižují i teplotu a tlumí bolest, jako například ibuprofen).
Nedostatek železa se může projevit také v době těhotenství, kdy se zvyšuje objem krve v těle a potřeba tohoto minerálu prudce stoupá. S anémií se potýkají i lidé, kteří trpí poruchou vstřebávání živin, dále vegetariáni nebo vegani, jejichž běžný jídelníček železo prakticky neobsahuje.
Projev dalších chorob
Aby byla léčba úspěšná, je třeba nejprve určit přesnou příčinu. Chudokrevnost provází i některá chronická onemocnění, jako je lupénka, revmatoidní artritida či různé onkologické choroby. Může být i důsledkem poškození organismu toxiny.
Někdy tuto nemoc způsobuje nedostatek konkrétních živin (vitamin b12, kyselina listová). Nicméně, její nejčastější příčinou bývá právě chybějící železo.
Jak doplnit železné zásoby
Nedostatku železa, a tím i anémii, se dá celkem snadno předejít. Stačí provést několik menších úprav v jídelníčku.
Přirozeným zdrojem železa jsou především potraviny živočišného původu, hlavně maso. Velké množství železa obsahují také luštěniny, obiloviny, sušené ovoce či ořechy, avšak v podobě, která je pro náš organismus obtížněji stravitelná.
K podpoře krvetvorby je vhodné zařadit potraviny, které jsou nejen bohatým zdrojem železa, ale obsahují také kyselinu listovou a vitamin b12. Do této skupiny patří především červené maso, játra, ryby, vajíčka, citrusové ovoce, špenát, chřest, sýr a také různé druhy hub.
Proti chudokrevnosti pomáhají i některé bylinky, například echinacea čili třapatka nachová, kopřiva, hořec, jetel či pampeliška, které přispívají k lepšímu využití železa z potravy. Jeho dostatečné vstřebávání podporuje i vitamin C.
Při léčbě anémie se osvědčila čerstvá nastrouhaná mrkev nebo mrkvová šťáva, pro podporu krvetvorby přírodní medicína doporučuje také salát z červeného zelí, červené řepy a čerstvého křenu (všechny ingredience se nastrouhají a mohou se dochutit natí z petržele).