Cukr se dnes používá jako sladidlo nebo přísada do koláčů, koktejlů a jiných dobrot. Víte ale o tom, že ještě ve středověku byl považován za lék proti neduživosti a prodával se výhradně v apotékách? O jeho rozšíření mezi běžné lidi se zasloužili bohatí, kteří si cukr kupovali jako drahou laskominu. Jedním z mlsounů byl i francouzský Král Slunce Ludvík XIV., který si svou cukřenku úzkostlivě střežil a lžičkami cukru odměňoval svoje nejšikovnější kurtizány.
Což o to, cukr dokáže „osladit život“, ale pokud si ho dopřáváte ve větší míře, může způsobovat spoustu zdravotních neduhů, například nadváhu, deprese, špatnou kvalitu kůže, akné nebo srdeční onemocnění. Doporučená denní dávka je 25 gramů. Většina Čechů ale tento limit suverénně překračuje, a riskuje tak své zdraví. Patříte mezi ně? Jak se můžete této neřesti zbavit?
Nahraďte klasické sladkosti
Většina lidí se uchyluje k cukrovinkám, když nemá dost energie nebo si potřebuje „obalit nervy“, například po náročném dni. A popravdě, není divu. Při konzumaci dortíku, zmrzliny nebo čokolády naše tělo vylučuje látky, které se podobají opiátům. Najednou se můžete cítit klidní, uvolnění, bez zbytečných trápení a bolestí. Jenže tenhle pocit opojení trvá jen krátkou chvíli a navíc nic neřeší. Ba naopak.
Pokud si dopřáváte často, může se stát, že váš jazyk si na sladkou chuť přivykne a přestane ji vnímat. Ve finále pak budete vyhledávat ještě přeslazenější „náplasti na bolest“ než předtím.
Jak to dělat jinak: Zkuste klasické sladkosti, jako jsou koláče, bonbony nebo sušenky, nahradit něčím zdravějším, například ořechy, ovocem nebo čtverečkem hořké 70% čokolády.