„Tehdy nebylo vůbec běžné, že by se kuchař osamostatnil a zařídil si vlastní restauraci, jako je to běžné dnes,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich svoji pouť po restauracích v průběhu prvních dvou řad pořadu Ano, šéfe! A tomu odpovídají i „vzpomínky“, které se vinou celým aktuálním pořadem.
Je to panoptikum roztodivných interiérů, kterým nechybí tehdy tak typičtí sádroví kuchaři u vchodu i přiznání majitelů, že problematice vůbec nerozumí, takže do kuchyně radši vůbec nechodí.
„Jestliže vlastníš hospodu, musíš radit všem. A ne říct, že do kuchyně nechodíš, protože tomu nerozumíš. Toto není chování majitele,“ vztekal se tehdy. A v tom zůstává konzistentní i dnes.
V současném díle se pokusil dotknout současné vlny street foodu, která se stává součástí kdejakého festivalu či slavností, ale i běžného stravování na ulici. Ostatně street food má i své vlastní slavnosti a nevyhýbají se mu ani ti nejznámější kuchaři. Připomeňte si, jak si to užili v Brně porotci soutěže Masterchef Přemek Forejt a Jan Punčochář s Radek Kašpárkem.
Zdeněk Pohlreich se tentokrát vypravil na sever Moravy za svým bývalým kolegou Jáchymem Pavelekem, který v Pohlreichově týmu strávil několik let a vyrostl tam tak, že se se „trhl“ a rozhodl se jít vlastní cestou.
Zároveň si však zafixoval pevné zásady pro úspěšné gastro podnikání, hygienické zásady pro provozování vlastní kuchyně a také organizaci provozu, aby se zbytečně neztrácel čas a energie.
Jak to bylo, šéfe?Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz |
Šéf klasicky pořad začal „vsuvkou“, která by měla díl o street foodu uvést. Tedy grilovacím receptem na huevos rancheros, což je farmářská snídaně nebo rančerská vejce, což je pokrm typický ve španělsky mluvících zemích.
Ale pak začíná „jízda“ s Jáchymem, který si zařídil atypický food truck. Je to vlastně hybrid klasického bistra s konceptem jednoduchého občerstvení s interiérem karavanu, jaké známe z různých venkovních akcí.
A Pohlreich jenom kouká, jak lze koncept street foodu snadno provozovat i tímto způsobem. Jednoduché a rychlé vaření nabízející atraktivní menu, které přímo útočí na chuťové buňky návštěvníků.
Podívejte se na video, kde uvidíte konkrétní návod na chilli con carne. Určitě by se tato verze zalíbila i legendárnímu detektivu poručíku Columbovi, stálému konzumentu tohoto pokrmu.
Chilli con carne s koriandrem
Suroviny na 4 porce:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 ks středně velké mrkve
- 1 ks kořenové petržele
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 ks cibule
- 100 ml červeného vína
- 250 g drcených rajčat v konzervě
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sušený koriandr
- mleté chilli
- 200 g sterilovaných fazolí
- 100 g sterilované kukuřice
- čerstvý koriandr
- sůl
- Pepř
Postup:
Na oleji orestujeme na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme na jemno nakrájenou cibuli a drcený česnek znovu krátce restujeme.
Poté přidáme mleté hovězí maso a restujeme dokud se nevypaří veškerá šťáva, kterou nám maso pustí. V průběhu restovaní osolíme a opepříme.
Přidáme lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce orestujeme. Nalijeme víno a necháme ho lehce provařit.
Potom můžeme přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 2–2,5 hodiny.
Nakonec přidáme fazole a kukuřici a dle potřeby ještě dochutíme solí sušeným koriandrem a mletým chilli. Na talíři ozdobíme listy čerstvého koriandru, limetkou a zakysanou smetanou. Podáváme například s rýží basmati.