Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohlreich: Některým podnikům v Ano, šéfe! nešlo pomoci, už bylo pozdě

Pořad Jak to bylo, šéfe? v televizi Prima je návratem k natáčení starých řad kuchařova putování po českých hospodách. Zpětně přiznává, že jeho pomocná mise byla často už po dvanácté. Majitelé byli naprosto bezradní, bez zkušeností a znalostí z oboru. Osvěžujícím kontrastem každého dílu je vždy návštěva u některého z kuchařů, kterého si cení. Jako kontrast k minulosti společně ukážou, jak vařit v praxi, když má kuchař zkušenosti a jasný plán.

„Tehdy nebylo vůbec běžné, že by se kuchař osamostatnil a zařídil si vlastní restauraci, jako je to běžné dnes,“ zhodnotil Zdeněk Pohlreich svoji pouť po restauracích v průběhu prvních dvou řad pořadu Ano, šéfe! A tomu odpovídají i „vzpomínky“, které se vinou celým aktuálním pořadem.

Je to panoptikum roztodivných interiérů, kterým nechybí tehdy tak typičtí sádroví kuchaři u vchodu i přiznání majitelů, že problematice vůbec nerozumí, takže do kuchyně radši vůbec nechodí.

„Jestliže vlastníš hospodu, musíš radit všem. A ne říct, že do kuchyně nechodíš, protože tomu nerozumíš. Toto není chování majitele,“ vztekal se tehdy. A v tom zůstává konzistentní i dnes.

V současném díle se pokusil dotknout současné vlny street foodu, která se stává součástí kdejakého festivalu či slavností, ale i běžného stravování na ulici. Ostatně street food má i své vlastní slavnosti a nevyhýbají se mu ani ti nejznámější kuchaři. Připomeňte si, jak si to užili v Brně porotci soutěže Masterchef Přemek Forejt a Jan Punčochář s Radek Kašpárkem.

Zdeněk Pohlreich se tentokrát vypravil na sever Moravy za svým bývalým kolegou Jáchymem Pavelekem, který v Pohlreichově týmu strávil několik let a vyrostl tam tak, že se se „trhl“ a rozhodl se jít vlastní cestou.

Zároveň si však zafixoval pevné zásady pro úspěšné gastro podnikání, hygienické zásady pro provozování vlastní kuchyně a také organizaci provozu, aby se zbytečně neztrácel čas a energie.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Šéf klasicky pořad začal „vsuvkou“, která by měla díl o street foodu uvést. Tedy grilovacím receptem na huevos rancheros, což je farmářská snídaně nebo rančerská vejce, což je pokrm typický ve španělsky mluvících zemích.

Ale pak začíná „jízda“ s Jáchymem, který si zařídil atypický food truck. Je to vlastně hybrid klasického bistra s konceptem jednoduchého občerstvení s interiérem karavanu, jaké známe z různých venkovních akcí.

A Pohlreich jenom kouká, jak lze koncept street foodu snadno provozovat i tímto způsobem. Jednoduché a rychlé vaření nabízející atraktivní menu, které přímo útočí na chuťové buňky návštěvníků.

Podívejte se na video, kde uvidíte konkrétní návod na chilli con carne. Určitě by se tato verze zalíbila i legendárnímu detektivu poručíku Columbovi, stálému konzumentu tohoto pokrmu.

Chilli con carne s koriandrem

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks středně velké mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
    • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 250 g drcených rajčat v konzervě
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sušený koriandr
  • mleté chilli
  • 200 g sterilovaných fazolí
  • 100 g sterilované kukuřice
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • Pepř

Postup:

Na oleji orestujeme na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a řapíkatý celer. Po chvíli přidáme na jemno nakrájenou cibuli a drcený česnek znovu krátce restujeme.

Poté přidáme mleté hovězí maso a restujeme dokud se nevypaří veškerá šťáva, kterou nám maso pustí. V průběhu restovaní osolíme a opepříme.

Přidáme lžíci rajčatového protlaku, špetku mletého chilli a znovu krátce orestujeme. Nalijeme víno a necháme ho lehce provařit.

Potom můžeme přidat drcená rajčata a dle potřeby zeleninový vývar. Necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou cca 2–2,5 hodiny.

Nakonec přidáme fazole a kukuřici a dle potřeby ještě dochutíme solí sušeným koriandrem a mletým chilli. Na talíři ozdobíme listy čerstvého koriandru, limetkou a zakysanou smetanou. Podáváme například s rýží basmati.

Autor:
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tajemství černých děr v oceánu i golfského proudu. Objevte záhady přírody

8. května 2024

Naše domovská planeta Země, na které žijeme a vyvinuli jsme se jako druh, ukrývá stále spousty...

KVÍZ: Milujete zahradničení? Luxusní knihy Zelenina z ekozahrady rozdány

29. dubna 2024,  aktualizováno  7.5 11:28

Soutěž Řadíte se mezi vášnivé zahradníky a vaše zeleninové záhonky praskají ve švech? Nebo po tom zatím...

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Tři kila žeber na grilu v americkém stylu. Jen málokdo v soutěži splnil zadání

7. května 2024

Sedmý díl pořadu Česko na grilu na Primě konečně přinesl zadání, které se nabízelo od začátku. Tedy...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...