Určité složky potravin chrání náš cévní systém před ukládáním odpadních látek a zužováním průchodnosti krevního řečiště. A čím pružnější je, tím lépe může srdce okysličovat organismus a dodávat mu potřebné živiny.
Když je ovšem naše strava moc tučná a slaná, zatěžuje celý oběhový krevní systém. Srdce namáháme také tím, když přijímáme hodně kalorií a nespálíme je dostatečným pohybem. Důsledkem toho je vysoký krevní tlak a z něj pramenící arterioskleróza (tvrdnutí a zanášení tepen).
Nejlepší ochranou proti těmto komplikacím je pestrý jídelníček založený na principu středomořské stravy. K ní patří každodenní konzumace ovoce a zeleniny a dvakrát až třikrát týdně ryba (například losos). Červené maso nebo uzeniny můžou být na jídelníčku maximálně dvakrát do týdne.
A když kromě toho pravidelně sáhnete po následujících potravinách – čím častěji, tím lépe – svoje srdce ještě posílíte.