Hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, vzpomínal Pohlreich na Ano, šéfe!

Nová řada příběhů šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha je jiná. Dává tu do kontrastu mnohdy otřesné zážitky z minulých natáčení s tím, jak to často funguje dnes, kdy gastronomie pokročila. V pořadu Jak to bylo, šéfe? si tentokrát užil vaření se specialistou na asijskou kuchyni Antonínem Bradáčem.

Kuchyně Tondy Bradáče snese nejvyšší měřítka, zde by se dalo jíst z podlahy, a tak se logicky celý dílem nese vzpomínání, s jakými největšími hygienickými prohřešky se kuchař při natáčení setkal.

„Jestli to tady neumyjete, někoho tu zabijete,“ zní jedna z hlášek, které jste mohli slyšet při premiéře třetího dílu aktuální série. A ještě jedna: jak říkala máma, hlava napomádovaná, ale nohy smrděj, zaplakal si, když se chytal za hlavu při pohledu na nepořádek v kuchyni jedné z navštívených restaurací.

Pořadem se vine linka, kdy Bradáč postupně uvařil tři chody pocházející z thajské kuchyně. Z toho dva takové, se kterými v roce 2014 získal absolutní vítězství v Thailand Culinary World Challenge. To znamená, že porazil společně s kolegou Janem Davídkem Thajce na jejich vlastním dvorečku.

A protože je Bradáč zvědavý kluk, nemohl se nezeptat, jak to bylo při natáčení. A zda to bylo s hygienou opravdu tak katastrofální, jak se to jevilo ve výsledku. A zda účinkující personál restaurací Pohlreicha skutečně nenáviděl. „Nemyslím, že by mě milovali, ale nakonec to nebylo nic osobního. A občas se tam našel i nějaký mlaďoch, který mne poslouchal, a třeba si z toho něco vzal do života,“ byl nakonec Pohlreich smířlivý.

Šéfa Pohlreicha všichni známe s tím, že je „bardem“, který vyrostl na klasice, jejímž základen jsou principy francouzské kuchyně, ze kterých vychází i ta česká. Proto není ostudou, když si občas vybere parťáka specialistu, anebo v některých pořadech cukráře, než aby se tvářil, že je mistr světa v jakémkoli oboru.

A je zajímavé sledovat Tondu Bradáče, jak s přehledem vaří thajskou kuchyni. Asijská kuchyně u nás prožívá velký boom, je ovšem pravdou, že doma si na ni troufne jen málokdo, protože s ní nemáme tak velkou historickou zkušenost.

Jak to bylo, šéfe?

Pořad můžete sledovat každé pondělí po desáté večer a reprízu v neděli dopoledne, případně na iPrima.cz

Je však překvapující, že je v podstatě jednoduchá, jen funguje na trošku jiném principu. Používají se zásadně odlišné ingredience, se kterými mnohdy nevíme, jak pracovat.

Dobrou zprávou je, že dnes už asijský koutek máte prakticky v každém supermarketu, takže není problém si to vyzkoušet i doma. Ostatně podívejte se na video, kde Bradáč ukáže přípravu polévky Tom Yum Koong. Možná byste ji připravili rychleji než českou bramboračku, frankfurtskou nebo zelňačku.

Ale rozhodně se vyplatí kouknout se na pořad a přenést se do minulosti z natáčení Ano, šéfe!, kde si můžete připomenout šokující momenty z pohledu do zákulisí reality mnoha českých restaurací.

Pálivá polévka Tom Yum Koong podle Antonína Bradáče

Suroviny (4 porce):

  • 1 lžíce chilli pasty naam jaew nebo červené curry pasty
  • 8 ks (400 g) tygřích krevet
  • 8 plátků čerstvého galanganu
  • 2 stonky citronové trávy
  • 8 ks limetových listů
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 5 ks chilli papriček
  • 8 ks žampionů
  • 2 lžíce čerstvého koriandru
  • sůl

Postup:

Nejdříve očistěte krevety. Začněte tím, že odlomíte hlavu, opatrně oloupejte krunýř, ocásek ponechte (kreveta se za něj při jídle lépe drží). Nakonec hřbet na horní straně po celé délce zlehka nařízněte a odstraňte tmavé střívko, které je uvnitř. Poté krevety opláchněte studenou vodou a osušte.

V hrnci přiveďte k varu vývar, přidejte nakrájenou citronovou trávu (každý stonek překrojte na cca na 5 větších kusů), galangan nakrájený na hrubé plátky, nakrájené chilli papričky, limetové listy překrojené na půl, chilli pastu, žampiony a nechte vařit 5 minut. Poté přidejte očištěné krevety a vařte další 2 minuty, dochuťte rybí omáčkou.

Na závěr dochuťte limetovou šťávou, případně dosolte. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...