Ať už chodíte do práce, nebo pracujete z domova, či dokonce trávíte pracovní dobu na cestách, vždycky se dá polední jídlo vymyslet tak, aby vás zasytilo, uspokojilo a přitom splňovalo všechny nutriční požadavky.
Čtyři jednoduché tipy, jak sestavit jídelníček při hubnutí |
Naše maminky a babičky nám sice léta vštěpovaly, že správný oběd se neobejde bez polévky a moučníku a že čím víc knedlíků, tím lépe. Výjimečně při slavnostních příležitostech by to šlo, ale denní rutina člověka, který chce navíc trochu zhubnout a žít zdravěji, by měla být jiná.
Ovšem, stravovací potřeby každého těla jsou různé, jinak řečeno úřednice se sedavým zaměstnáním nemá stejné kalorické potřeby jako aktivní sportovec s náročným manuálním zaměstnáním. A tomu je třeba přizpůsobit jídelníček. I proto určitě oceníte, že u receptů v rubrice iDNES.cz Recepty jsou uvedeny nutriční hodnoty každé porce.
Pitný režim v talíři
Co se týká polévek, pokud je nepojmete jako hlavní chod, tak se spokojte spíše s vývary nebo lehčími zeleninovými krémy, které dodají tělu tekutiny a také vás částečně zasytí, takže nebudete mít sklony „sníst slona“.
Ovšem taková dršťkovka z hlívy, luštěninová polévka nebo další vydatné varianty se mohou stát samy o sobě výživným poledním jídlem pro ty, kteří nemají moc času a jsou takzvaně polévkoví.
Zdravě a chutně
Hlavní chod si žádá poctivou dávku bílkovin (ideální je libové maso, ryba, luštěniny), chybět by ovšem neměl ani menší díl sacharidů a především hojnost zeleniny. Kdo má rád saláty, tak má vyhráno. Teď v zimě se však uplatní i různé formy dušené či pečené zeleniny, které v souladu s bylinkami dovedou pozvednout pokrm do nutričních i gastronomických výšin.
Na smažené zapomeňte, z úprav masa volte raději dušení, pečení nebo grilování. Jídlo si klidně připravte doma do krabičky a v práci si ho ohřejte.
Z příloh se nebojte vyzkoušet i ty méně používané, jako je třeba bulgur nebo quinoa, celozrnný kuskus nebo rýže natural. Dodají i obyčejnému pokrmu punc světovosti.
Dezert? Ne, děkuji...
Jestli to myslíte s hubnutím vážně, zapomeňte na sladkou tečku v podobě dortíku, krémového řezu nebo čokoládové pěny. Spíše zakončete hodování kouskem ovoce (třeba se sýrem), nebo si ho ideálně schovejte na odpolední svačinku společně s bílým nízkotučným jogurtem, tvarohem či skyrem.
Tipy jak na zdravější oběd
- Upřednostňujte libové maso a ryby
- Vynechte smažená jídla
- Vybírejte celozrnné přílohy nebo zkuste něco nového (luštěninové těstoviny, quinou, bulgur aj.)
- Velkou část oběda by měla tvořit zelenina
- Zapíjejte jídlo pramenitou vodou či ovocným neslazeným čajem
- Jezte pomalu, v klidu, nikoli v chvatu u počítače
Více zdravých a chutných receptů vhodných i při hubnutí najdete ZDE. |