„Dělal jsem si na snídani fresh a zbyly mi slupky z mrkve. Normálně se vyhazují, ale já z nich udělám krém s chilli. A navíc je veganský, takže ho mohou všichni,“ říká.
Veganství není podle něj jenom módní věc, ale souvisí to i se životním prostředím. „Zvláště, když se například porovná, kolik vody je potřeba k výrobě jednoho kilogramů masa ve srovnání s potřebou pro pěstování zeleniny,“ zamýšlí se Polák.
Základem každé polévky je vývar. Polák začne tím, že si nakrájí trochu řapíkatého celeru. „Nepřežeňte to, má docela výraznou chuť,“ varuje.
Pak oloupe šalotku s tím, že slupky nevyhazuje, ale naopak je použije do vývaru. Dají mu pěknou barvu. Přidá část slupek z mrkve a nasucho nechá opéct, dokud nepustí šťávu. Pak už stačí zalít vodou a začít vařit vývar.
Mezitím, než bude vývar hotový, si ve druhém rendlíku na olivovém oleji lehce nechá zpěnit šalotku, přidá dvě hrsti mrkvových slupek. Do základu přidá trošku nadrceného římského kmínu, česneku a zázvoru.
Jakmile je základ do zlatova, přidá špetku cukru. Když zkaramelizuje, přidá kapku jablečného octa a trošku chilli nakrájených papriček. Stačí jenom chvilku povařit, aby zmizela kyselost a zůstala jenom chuť. A zalít vývarem.
Do posledního soustaPořad, ve kterém se postupně vystřídali bývalí účastníci soutěže Masterchef. Všechny díly najdete na portálu TV NOVA. |
Chvíli před tím, než bude polévka hotová, je čas na konečné doladění. Hrst kokosu, trošku kokosového mléka a opražených slunečnicových semínek.
Nakonec polévku komplet rozmixuje a procedí, takže vznikne naprosto hladká krémová konzistence. K tomuto typu polévky se hodí koriandr, který určitě osloví všechny, kdo milují jídla s kokosovým mlékem.
Suroviny:
- 400 g slupky z mladé mrkve
- 2 ks šalotky
- 2 cm zázvoru
- chilli
- vývar z mrkvových slupek
- kokosové mléko
- kokosový olej
- rýžový ocet
- cukr
- Sůl
- pepř
- černý/bílý sezam
- čerstvý koriandr
- citronová šťáva
Postup:
Nejprve si dáme vařit vývar z poloviny mrkvových slupek, popřípadě dalších zbytků zeleniny. Potom na kokosovém oleji orestujeme šalotku, necháme zesklovatět a přidáme mrkvové slupky.
Jakmile jsou slupky opečené do zlatova, přidáme zázvor a chilli podle chuti a necháme chvilku provonět.
Potom přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat, a přidáme rýžový ocet, který svaříme na polovinu. Zalijeme připraveným vývarem.
Jakmile je mrkev měkká, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a polévka je hotová.
Z části slupek od mrkve si připravíme tenké nudličky, které osmažíme na kokosovém oleji, osolíme a opepříme. Osmažené nudličky vložíme do talíře, ozdobíme čerstvým koriandrem, sezamem a zalijeme hotovou polévkou.