Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Miroslav Polák z Masterchefa připravuje polévku z mrkvových slupek

Miroslav Polák byl finalistou Masterchef v roce 2019. Zapojil se do projektu Do posledního sousta na Nově, který má ukázat, že jídlo není třeba vyhazovat, a že i ze zbytků od minulého oběda lze stvořit nový a chutný pokrm. Miroslav Polák ukazuje, jak i z evidentních zbytků k likvidaci, jako jsou slupky z mrkve, můžete uvařit skvělou polévku.

„Dělal jsem si na snídani fresh a zbyly mi slupky z mrkve. Normálně se vyhazují, ale já z nich udělám krém s chilli. A navíc je veganský, takže ho mohou všichni,“ říká.

Veganství není podle něj jenom módní věc, ale souvisí to i se životním prostředím. „Zvláště, když se například porovná, kolik vody je potřeba k výrobě jednoho kilogramů masa ve srovnání s potřebou pro pěstování zeleniny,“ zamýšlí se Polák.

Základem každé polévky je vývar. Polák začne tím, že si nakrájí trochu řapíkatého celeru. „Nepřežeňte to, má docela výraznou chuť,“ varuje.

Pak oloupe šalotku s tím, že slupky nevyhazuje, ale naopak je použije do vývaru. Dají mu pěknou barvu. Přidá část slupek z mrkve a nasucho nechá opéct, dokud nepustí šťávu. Pak už stačí zalít vodou a začít vařit vývar.

Mezitím, než bude vývar hotový, si ve druhém rendlíku na olivovém oleji lehce nechá zpěnit šalotku, přidá dvě hrsti mrkvových slupek. Do základu přidá trošku nadrceného římského kmínu, česneku a zázvoru.

Jakmile je základ do zlatova, přidá špetku cukru. Když zkaramelizuje, přidá kapku jablečného octa a trošku chilli nakrájených papriček. Stačí jenom chvilku povařit, aby zmizela kyselost a zůstala jenom chuť. A zalít vývarem.

Do posledního sousta

Pořad, ve kterém se postupně vystřídali bývalí účastníci soutěže Masterchef.  Všechny díly najdete na portálu TV NOVA.

Chvíli před tím, než bude polévka hotová, je čas na konečné doladění. Hrst kokosu, trošku kokosového mléka a opražených slunečnicových semínek.

Nakonec polévku komplet rozmixuje a procedí, takže vznikne naprosto hladká krémová konzistence. K tomuto typu polévky se hodí koriandr, který určitě osloví všechny, kdo milují jídla s kokosovým mlékem.

Suroviny:

  • 400 g slupky z mladé mrkve
  • 2 ks šalotky
  • 2 cm zázvoru
  • chilli
  • vývar z mrkvových slupek
  • kokosové mléko
  • kokosový olej
  • rýžový ocet
  • cukr
  • Sůl
  • pepř
  • černý/bílý sezam
  • čerstvý koriandr
  • citronová šťáva

Postup:

Nejprve si dáme vařit vývar z poloviny mrkvových slupek, popřípadě dalších zbytků zeleniny. Potom na kokosovém oleji orestujeme šalotku, necháme zesklovatět a přidáme mrkvové slupky. 

Jakmile jsou slupky opečené do zlatova, přidáme zázvor a chilli podle chuti a necháme chvilku provonět. 

Potom přidáme lžíci cukru, necháme zkaramelizovat, a přidáme rýžový ocet, který svaříme na polovinu. Zalijeme připraveným vývarem. 

Jakmile je mrkev měkká, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme ve stolním mixéru do hladka. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a polévka je hotová. 

Z části slupek od mrkve si připravíme tenké nudličky, které osmažíme na kokosovém oleji, osolíme a opepříme. Osmažené nudličky vložíme do talíře, ozdobíme čerstvým koriandrem, sezamem a zalijeme hotovou polévkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Užijte si jarní svátky obklopeni květinami a symboly jara a Velikonoc

29. března 2024

Celý týden jste se těšili, jak si konečně na Velký pátek vyzdobíte byt, dům, chalupu? Vsaďte na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...