Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Nejsmradlavější jídlo na světě. To jsou švédské fermentované makrely

Švédsko je symbolem nové skandinávské kulinářské vlny, která zavelela vracet se k tradicím, snažit se zpracovávat jídlo do posledního sousta a využívat při tom postupy předků. Proto se v seriálu Bizarní jídla na Prima Zoom šéfkuchař Andrew Zimmern vydal do Stockholmu, aby zjistil, jak se to projevuje v praxi.

Pro Švédsko jsou typické baltské makrely. Ve Stockholmu se mísí sladká říční a mořská voda a makrely se tam houfují, když se krmí planktonem u břehů.

Samozřejmě je ta ryba nejlepší čerstvá hned po výlovu, ale jak známo, severské země také musely vždy přečkat období dlouhé zimy. Potraviny se dřív udily či nasolovaly, aby vydržely.

Pod nechvalně známým slovem surströmming (švédsky sur – kyselý, strömming – sleď) se skrývá švédská delikatesa – fermentovaný sleď z Baltského moře. Tradice jeho výroby sahá až do šestnáctého století, kdy v důsledku válek vedených panovníkem Gustavem Vasou došlo v zemi k nedostatku soli.

Obyvatelstvo tak bylo nuceno při tradiční konzervační metodě používat méně soli než dosud, což při naložení sleďů způsobilo spuštění procesu kvašení.

Fermentace pak vedla k tomu, že maso v podstatě shnilo, zároveň silně zapáchalo. Bylo sice zdravotně nezávadné, ale je dodnes výzvou pro konzumaci, kterou zvládají jenom silní jedinci. V té době to však byl zdroj výživy pro armádu.

Zatímco tehdy se ryby zakopaly do země, od devatenáctého století se po počátečním naložení v sudu přemístily do konzerv, kde dál zrály. Což někdy dodnes vede i k tomu, že se konzerva nafoukne, a tak je při otevírání třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

Mezi švédskými gurmány je dodnes mnoho příznivců této starobylé metody uchovávání ryb a konzervy s fermentovaným sleděm se běžně prodávají. Na internetu dokonce existují „výzvy“, při nichž se youtubeři hecují, „kdo to dá“.

Zimmern se setkal s velkou propagátorkou surströmmingu. I ta však přiznává, že nejlepší je rybičky jíst venku nebo prostě vně domu, třeba v garáži, protože od toho pachu může klidně načichnout i nábytek.

Ryby se v jídle musejí používat jako šafrán, tedy s citem. Jsou jenom jako chuťová tečka s ostatními ingrediencemi. „Máme k tomu rádi brambory, spoustu másla a chleba. Dohromady to na vidličce vytvoří harmonické sousto,“ popisuje.

Kuchař ochutnal různé vzorky, rok a více staré. Čím je konzerva starší, tím je chuť silnější. „Chutná to jako mršina u silnice,“ zkonstatoval. Srovnává to s vínem, které zraje a rok od roku získává výraznější chuť. A jak na „vůni“ fermentovaných makrel reagovali kolemjdoucí? Podívejte se na úvodní video.

Surströmming je jenom malou ochutnávku, jak se švédští kuchaři pokoušejí vracet k tradičním recepturám. Na ochucování pokrmů senem, používání mlíčí a jiker a dalších zatracovaných ingrediencí si postavily existenci mnohé dnes michelinské restaurace.

Autor:
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...