Cholesterol sám o sobě není škodlivý. Pokud vzniká z nenasycených tuků, lehce se rozpouští i při mírné fyzické zátěži. Stačí tedy, když se dobře zapotíte.
Vznikne-li ovšem z živočišných tuků, jeho množství se při fyzické zátěži nespálí (nemluvě o tom, když ho v těle máte nadbytek). Poté se usazuje na cévních stěnách, čímž si člověk zadělává na problémy.
Od zanesených a ucpaných cév je už totiž pouze krůček k srdečním onemocněním a vzniku krevních sraženin.
Jestli tedy chcete žít dlouho a zdravě, měli byste si dávat pozor, aby hladina cholesterolu nepřekročila bezpečnou normu. Jak na to?
Místo bůčku raději libová drůbež
V první řadě je klíčové omezit příjem živočišných tuků (tučné vepřové či hovězí maso) a nahradit je tuky rostlinnými, jako je olivový, sójový, kukuřičný, slunečnicový nebo řepkový olej. Namísto vepřového a hovězího si dopřejte kvalitní ryby (losos, tuňák, makrela), kuře bez kůže, krůtí, králičí, jehněčí, telecí a zvěřinu.
Potraviny pro zdravé cévy
|
Z mléčných výrobků je vhodné netučné mléko, nízkotučný tvaroh, podmáslí, kefír, bílý jogurt s nízkým obsahem tuku, tvarůžky, čerstvé nízkotučné sýry nebo cottage.
Z pečiva a obilnin celozrnný (tmavý) chléb a pečivo, ovesné vločky, přírodní müsli či ovesná kaše, bezvaječné těstoviny, křehký chléb, rýže a dalamánky. Během dne se také snažte být pokud možno co nejvíc v pohybu, provozujte nějakou tělesnou aktivitu, při které se pořádně zapotíte.
Očista s medem, citronem a česnekem
Pokud se ale cholesterol střádal ve vašich cévách dlouhá léta (po všechny ty večery, kdy jste vysedávali u televize a jedli slané chipsy), je vhodné podpořit organismus očistnou kúrou, která pomůže odstranit z cévních stěn škodlivé cholesterolové nánosy.
Vyzkoušejte třeba metodu proslulého ruského biochemika Michaila Tombaka: Do hrnce vložte deset citronů, zalijte je horkou vodou a nechte cca 15 minut odstát. Vymačkejte z nich šťávu, přidejte do ní kilogram domácího medu a promíchejte. Oloupejte deset velkých hlaviček česneku a pomelte je v mlýnku na maso. Přendejte do zavařovací sklenice a smíchejte s citronovou šťávou a medem. Nádobu uzavřete, omotejte ji tmavým ručníkem a skladujte v lednici po dobu 7 dnů. Nakonec znovu důkladně promíchejte a užívejte lžičku 3 až 4krát denně.
Toto množství by vám mělo vystačit asi na 2 měsíce. Následuje čtyřměsíční přestávka a poté kúru zopakujte. A po další přestávce ještě jednou. Své cévy byste tím měli udržet v dobré kondici, samozřejmě za předpokladu, že vhodným způsobem upravíte i jídelníček.
Bez tuků se naše tělo neobejde
Mnoho lidí se domnívá, že svému srdci nejvíc prospějí tím, když nebudou konzumovat žádné tuky. To je však omyl. Naše srdce tuky potřebuje. Především omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které najdete hlavně v tučných mořských rybách (makrela, losos, sleď, sardinky, tuňák apod.).
Tyto zdravé tuky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a přispívají k normální funkci srdce. Omega 3 navíc patří mezi esenciální mastné kyseliny, jež lze získat jedině ze stravy, lidské tělo je není schopno samo vytvořit (v lékárnách jsou ale volně k prodeji doplňky stravy obsahující extra čistý rybí olej, který je bohatým zdrojem omega-3).
Co jste možná nevěděliCholesterol je chemická sloučenina, která tvoří stavební součást povrchu všech živočišných buněk. Jsou z něj vytvářeny i některé hormony. Je rovněž důležitou součástí žluče.
|