Málo spíme, jíme ve spěchu, všude se vozíme a na aktivní odpočinek nám z různých důvodů nezbývá čas. Když jsme unaveni, uděláme ale méně práce, a ne vždy v dobré kvalitě. Zkoušíme únavu překonat, jenže jediným účinným lékem je kvalitní a dostatečný odpočinek. Pokud nechceme být unavenější, než je nezbytné, měli bychom dodržovat pár předběžných opatření, počínaje jídelníčkem.
Jste věčně unavení? Pozor, může jít o vážnou nemoc |
„Snížit míru a dopad únavy dokáže například hořčík, železo a kyselina askorbová, což je vitamin C,“ doporučuje Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace. „K tomu je možné přidat také odvary z bylin, které se pijí dvakrát denně. Je to i dobrá prevence nemocí nebo součást postcovidové rekonvalescence. Odvar z bylin, na rozdíl od klasických doplňků stravy, disponuje takzvaným entourage efektem, což by se dalo přeložit jako komplexní efekt látek z celých rostlin.“
Káva je asi nejoblíbenějším „povzbuzovákem“. Ostatně říká se, že kdyby naše civilizace neměla kávu, nemohla by ani existovat. Lidé by jednoduše nezvládli pracovat tak, jak se dnes po nich vyžaduje. Mnozí z nás však vědí, že kde dříve stačil šálek denně, později musely být dva, tři... Káva je totiž návyková. Navíc sice rychle dodá energii, ale neméně rychle její účinky vymizí.
O něco lépe na tom budeme se zeleným čajem, který také obsahuje kofein, nebo jihoamerickým maté. Důležité je také dodržovat pitný režim, dostatek tekutin zlepšuje krevní oběh. Raději ovšem vynecháme vody s bublinkami, které mohou způsobit zažívací potíže a nadýmání.
„Kdybych to měl shrnout obecně, dá se říct, že nejlepší je pozorovat a respektovat přírodu. Když jsou večery a noci delší, má se více spát. Když je venku zima, mají se jíst teplé pokrmy, tedy polévky, kaše, vařené a dušené maso nebo kysaná zelenina,“ dodává lékař Rodion Schwarz.
Když máme dost
Jsme-li unavení, organismus nám tím říká: Mám dost. Příčiny tohoto stavu ale mohou být různé, nejen momentální fyzické či mentální. Může to být i projev onemocnění nebo nedostatku potřebných látek v těle. Často jde o nedostatek kvalitního spánku. Spát denně čtyři pět hodin na mizerné matraci není odpočinek, zvlášť pokud uléháme přecpaní.
Sezonní únava se často objevuje na podzim a v zimě, mj. proto, že nedostatek vitaminu D může vést k vyčerpání. Tento vitamin získáváme hlavně díky slunečnímu svitu.
Příčinou únavy mohou být ale i klimatické změny nebo přechod z jednoho ročního období do druhého. „Mění se atmosférický tlak, délka dne i energetický výdej,“ vysvětluje lékař Rodion Schwarz.
Běžné bolení hlavy, únava nebo zhoršený spánek mají mnohdy příčinu také ve zvýšené koncentraci kysličníku uhličitého kvůli nedostatečnému větrání.
Únavná jídla
Snad každý se už setkal s odpolední únavou, nejčastěji mezi 14. a 16. hodinou. Je to přirozený jev v rámci denního biorytmu, ale míru této únavy můžeme ovlivnit. Například tím, co si dáme k obědu. Větší únavu pocítíme, když je příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů.
Jídlo, díky kterému odoláte únavě. Dopřejte si ryby i ořechy |
Klasická česká kuchyně je přitom převážně právě taková. Pak se ovšem jídlo dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby nám dostatečně okysličovala mozek, a logicky jsme unavení. K obědu se proto hodí lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin, například drůbeží maso, ryby, luštěniny, rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva. Místo moučníku tělo uvítá co nejvíc zeleniny.
Únavu zhoršují především smažená jídla, která ovšem většina z nás miluje. Jenže tělo potřebuje na trávení smaženého oběda tolik energie, že už mu nezbývá na nic jiného, a my jsme unavení a neschopní se na cokoli soustředit. Dalším producentem únavy jsou sladkosti. Dokážou sice krátkodobě povzbudit, rychlé cukry ze sladkostí ale působí jen krátce a my jsme pak po odbourání energie z těchto potravin ještě unavenější.