Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

  22:25
Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají sliny a mají boule za ušima, to musel být zážitek. Což Přemek Forejt dobře tušil, už když je tam zval. „Taková čuňárna a jak je to dobrý, že?“ neodpustil si.

Kuchaři Jiří Horák a Tomáš Valkovič spolu donedávna pět let vařili v karlínské Esce v Praze, aktuálně působí na pozici kreativních šéfkuchařů Ambiente. A pro zpestření si vymysleli a čas od času zorganizují originální jednodenní pop-upy jako Langōš fry day nebo mexické Ricas.

Mají už skvěle vyzkoušené, že to je jídlo, které když je poctivě připravené z poctivých surovin, tak skvěle zafunguje a je schopné rozjet nejednu úžasnou jízdu s přáteli. Proto si Přemek Forejt pozval jak Jirku s Tomášem a langoši, tak Honzu s Radkem do pískovny nedaleko Olomouce. Na kouzelné místo, kam se sám v létě rád zajede po přípravách v kuchyni odpoledne vykoupat a vyčistit si hlavu, a pak se vrací do Entrée.

Radka s Honzou by evidentně ani ve snu nenapadlo, že je pozve na langoše. Nicméně nadýchané těsto i ochucení přísadami, které si Tomáš s Jirkou připravují sami, je nadchlo. Prostě stará dobrá poctivá čuňárna.

A nebyl by to souboj, kdyby šéfkuchaři a majitelé pražských podniků, jako je michelinem oceněný Field a restaurace U Matěje, nemuseli tradiční langoše připravit také, a přitom je povýšit na ještě větší lahůdku.

Honzovi Punčochářovi langoše od Jirky s Tomášem na první dobrou připomínaly nadýchané vdolky naslano, nicméně raději si našel na internetu „zaručeně pravý recept na originální maďarské langoše“. Nikdy předtím je totiž nedělal. Originální byl ten recept každopádně, protože lepivé bramborové těsto dávalo tušit, že to nebude správná cesta.

„Když se něco nevede, tak se to za stálého míchání vylévá do záchodu,“ konstatoval suše Honza Punčochář a na další těsto už raději zadělal podle své vlastní hlavy, jak mu napovídala zkušenost. Prostě mléko, droždí, sůl, mouky už jen podle citu, a hlaďoučké těsto se najednou krásně rýsovalo.

Navíc měl u toho Honza čas promýšlet, jak právě ten svůj langoš vyšperkuje. Rozjel se, takže se rozhodl povznést jeho chuť tak, že by se ho nestyděl podávat u sebe v restauraci U Matěje. Chtělo to jen ještě nějaké červené maso. Kachnu nesehnal, ale nakonec se mu poštěstilo a sehnal své oblíbené holuby, s křehkým masem a výraznou chutí. Takže bylo jasné, že tady nebude langoš hlavní komponent. A všichni na to byli zvědaví, protože Honza se svou nechutí k langošům vůbec netajil.

To Radek Kašpárek měl s těstem na langoše jasno hned a těsto si na ně zadělal nejdřív ze všeho. Nic složitého: hladkou mouku ochutil solí a cukrem, promíchal, přidal 30 g čerstvého droždí, 300 g mléka a 100 g zakysané smetany, která langoš udělá vláčnější i chutnější. Viz video.

Tvarovat langoše oba naučil Tomáš. Stačí kuličku těsta rozmáčknout pěstí a vytvarovat do kruhu tak, aby zůstaly vyvýšené okraje. Přitom je dobré namáčet si ruce do rozpuštěného sádla, aby se těsto nelepilo, a placky pak péct z jedné i z druhé strany v oleji rozpáleném cca na 160 °C.

Langoš s trahným telecím a ochucenou zakysanou smetanou (Radek Kašpárek)

Rybí langoš s omáčkou čimičuri (Radek Kašpárek)

Tzv. obyčejný místní langoš s tvarůžky, špekem a slaninou (Radek Kašpárek)

Co se ochucení langoše týká, Radek si nakonec vymyslel tři varianty, z toho jednu místní, uctívající tradiční olomoucké tvarůžky. A těšil se, jak bude chutnat kombinace s dušeným telecím lýtkem konfitovaným v kachním sádle spolu se zeleninou.

Hrálo se o hodně: kdo prohraje, bude umývat veškeré nádobí v kuchyni, tedy to od vaření, i to po hostech. A tak Honza Punčochář spolu s nadýchaným langošem se stehýnky z holuba, ančovičkami a marinovanou řepou a křenem servíroval i holubí prsíčko připravené na grilu a salát z pečených řep s omáčkou z nakládaných okurek, tzv. cornishonů. A všechny tou kombinací chutí naprosto nadchl. Koneckonců i servisem.

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem...
K langošům Jan Punčochář podával mj. holubí prsíčka na grilu.
Punčochářův nadýchaný langoš s holubími stehýnky

Jan Punčochář svým menu úplně rozbil pojetí langošů a kuchařský souboj s Radkem Kašárkem vyhrál.

Radek předvedl již zmíněné tři druhy langošů. Jeden s trhaným telecím lýtkem a cornishony, zakysanou smetanou a libečkem. Druhý rybí s omáčkou čimičuri, spoustou bylinek, vinným octem, olivovým olejem i kečupem, aby dodržel zadání. A třetí představil jako obyčejný místní; se zelím, olomouckým tvarůžkem, špekem, škvarky a jarní cibulkou. Každý byl jiný, nadchly všechny. Honzův holub však svou chutí a originální kombinací s langošem nakonec přece jen ostatní přebil.

Autor:
  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Fotovoltaika na jarní technické: Co zvládnout sám a kdy jít za odborníky?

25. dubna 2024

Pro fotovoltaické panely nastalo jaro, ač teď ještě panuje nevlídné počasí. Stejně jako potřebuje...

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...