Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Ovčí mozečky nebo vařené dršťky. V Madridu umějí vařit ze zbytků

Andrew Zimmern se rozhodl prozkoumat, jak se v jednotlivých lokalitách světa pokoušejí vrátit k tradičnímu způsobu vaření a jak jsou staré recepty úspěšné u současníků. Tak trochu tím v novém seriálu Bizarní jídla na Prima Zoom bojuje proti uniformnímu způsobu stravování ve fastfoodech.

V seriálu se Andrew s otevřenou myslí, silným žaludkem a zdravou chutí k jídlu vydává na poznávací cestu, během které objeví a divákům představí pochoutky z různých koutů světa. Během cestování dospěl k názoru, že nejlepší způsob, jak pochopit kulturu každé země, je zjistit, jaké tradiční jídlo místní obyvatele živí už několik staletí.

Proto ochutná například jehněčí oči, uvařená kravská kopyta, usmažené cvrčky, kaši ze šneků, a dokonce také čumák losa v rosolu. Cestování s Andrewem neznamená jen vidět krásnou krajinu, ale také poznat místní kulinářskou tradici.

Ač Prima pojmenovala tento seriál Bizarní jídla, ukazuje se, že něco, co je pro jednoho bizarní, pro druhého může být normální součástí historie a připomínkou toho, že jeho předkové se takto stravovali úplně normálně.

Andrew se tedy bude neohroženě oddávat kulinářským potěšením v hlavním městě Ugandy i jihoamerické metropoli Montevideu, o kterém se říká, že je Mekkou všech masožravců. Tady ochutná pomalu připravovanou pečeni asado, tence nakrájený steakový sandwich chivito a mátový čaj yerba.

V ekvádorském Guayaquilu se zaměří na tropickou kuchyni. Ochutná všechno od sladkých červených mangrových krabů až po knedlíky plněné křupavými kousky vepřového.

Madrid

První díl zavedl kuchaře do Madridu, který se pyšní uměním, architekturou a tradičním jídlem. To považuje za pilíře své kultury a je ochoten za ně s nadsázkou položit i život.

Život se tu vždy točil kolem kostela, trhů a malých hospůdek, kde se shromažďují drby, dostanete pití i drobné speciality ve stylu tapas (o filozofii tapas jsme psali zde).

Bizarní jídla

Bizarní jídla na Prima Zoom můžete sledovat každé pondělí večer, reprízu ve čtvrtek v podvečer.

Malé madridské restaurace jsou podle Zimmerna úžasné tím, že bývají otevřené a vše je naprosto čerstvé a připravované přímo před očima strávníků. A hodně z nich se snaží v první řadě připravovat tradiční jídla, která se v Madridu vaří po staletí – a jsou na to patřičně pyšní.

Pro turistu budou překvapením třeba střeva mlékem krmených jehňat zapletená a smažená na špejli, pak solená a pokapaná citronem. Je to jen malý příklad toho, co považují madridští kuchaři za svou chloubu: tedy využít všechno, co lze v kuchyni zužitkovat. Nic nevyhodit, přitom z toho vykouzlit pochoutku a navíc žádanou specialitu.

Podobně jako šéfkuchař Javi Astévez a majitel restaurace La Tasqueria, která se zaměřuje na přípravu pokrmů vyloženě ze zbytků, vnitřností a surovin, které by konvenční kuchaře vůbec nenapadlo použít. Jeho cílem je oživit znalosti z gastronomie, které jeho současníci opomíjejí.

A tak je jeho velkým kuchařským hitem třeba callos a la madrileña, což jsou dršťky dlouho vařené ve vývaru. Přitom je to vlastně starý recept, jen trochu zapomenutý. 

Dlouho byl zázrak, když se vám v Madridu podařilo na tuto prastarou specialitu narazit, než přišel tento podnik, který se snaží dokázat, že i jídla z jinak nezpracovatelných částí masa se mohou proměnit v žádanou pochoutku. A to tohoto jídla týdně navaří asi třicet kilogramů.

Mezi další speciality patří třeba ovčí mozeček vařený s bobkovým listem, zchlazený a pak smažený na přepuštěném másle. Když se zastříkne španělským cherry octem a zalije hustou šťávou vznikající při přípravě  callos, vznikne specialita, za kterou se sjíždějí hosté z širokého okolí.

A zároveň je to známkou toho, že příprava probíhá křížovým způsobem a šéfkuchař využívá jednu surovinu i na víc pokrmů tam, kde chuťově souzní. Ostatně to jsou principy, které fungují v každé restauraci, klidně i té české, jen si to musí kuchař uvědomit a řídit se podle toho.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...